30 000 лв. глоба за наемателя на Корал, разгласил строежите

Последна промяна на 22 януари 2013 в 20:35 10480 24

Корал от птичи поглед
Корал от птичи поглед

Наемателят на къмпинг Корал (плажът „Лозенец - Кумкашла“) Атанас Русев е глобен със солидна сума от министерството на регионалното развитие за козметични неизпълнения на договора си. Това съобщи самият Русев преди дни.

Наемателят, който е сред главните действащи лица в кампанията за защита на черноморския плаж от строителство, е бил глобен с писмо, подписано от министър Лиляна Павлова с неустойка от 29 179 лева за нарушаване на договора. Нарушенията, констатирани през лятото на миналата година са три: липса на пластмасови „ветрозащитни плоскости“ на спасителните постове на плажа, липса на табела и липса на санитарна носилка в оборудването на медицинския пункт.

"Пред цялата комисия и лично пред мен тя (експертът на МРРБ Златка Божинова - бел. ред.) заяви че ще ни намери проблем на плажа каквото и да правим - и го намери. Имаше плоскости от слама - защото не обичаме пластмасата - предишния ден буря ги беше нарушила... По време на проверката се оказа че проверяващите нямат точна схема - т.е. не знаят границите на това което проверяват...", съобщи наемателят.

Русев е получил писмото от Павлова през септември. Малко по-късно той е изпратил възражение за констатациите, в което се казва, че от въпросните ветрозащитни плоскости е липсвала само една, заради буря в нощта преди инспекцията, че има табела, а вместо санитарна носилка пунктът използва надуваем дюшек. Въпреки това министерството е счело наемателя за крупен нарушител. Вчера той получил обаждане от министерството да си плати неустойката, иначе ще му прекъснат договора. „Дадоха ни 2-3 дни. Явно системата работи. Когато тръгнах да говоря ми затвориха телефона. Опитах се да позвъня обратно никой не вдигна...“, писа Русев във фейсбук групата „Да спасим Къмпинг Юг и Къмпинг Корал“.

За сравнение, инспекцията на съседния плаж, който е взет на концесия е открил далеч по-сериозни нарушения, като разполагане на постройки на плажа, но концесионерът е получил глоба от малко над 1000 лева, посочи още Русев.

Той е наемател на плажа от 2008 г. и 5-годишният му договор изтича тази година. Както сам споделя, основната му цел, наемайки плажа, е била да го предпази от застрояване. Русев е и сред организаторите на сдружението за спасяване на Корал и в последните години е ангажиран в споровете с МРРБ за застрояването. Според него, министерството е сред основните виновници за допускането на урбанизацията покрай плажа.

Русев е трън в петата на няколко институции и заради позицията си спрямо убиването на делфини по Черноморието. В последните години той лично алармира бургаската екоинспекция и МВР за няколко мъртви делфина, изхвърлени на плажа, със следи от куршуми и други наранявания по тях.

„Възможно е и лично да търпя негативи от страна на институциите, с чието нехайство се боря лично вече повече от година по повод насилственото убиване на делфини по Черноморието ни и стигнах до Народното Събрание през 2011 г. В момента подготвям редица документи, които лично ще изпратя за разглеждане от Европейската Комисия, защото на местна почва срещам абсолютно безхаберие по темата, а в същото време сме страна по финансирани програми за защита на китоподобните“, пише в писмо на Русев до Румяна Бъчварова, началник на кабинета на премиера Бойко Борисов по повод глобата. Цялата кореспонденция с институциите по казуса бе предоставена на OFFNews от наемателя на плажа.

„Излиза че всичко, което сме правили и огромните средства които сме давали за да запазим държавната земя на плажа от разграбване от страна на самата „държава“ в продължение на 5 години, се обезмисля, защото самото министерство ни се подиграва. Пропуските които имаме на плажа са изключително незначителни и маловажни по смисъла си за подобен род санкции“

„Трябва все пак в тази страна да има един плаж на който да няма бетон и на който човек може свободно и спокойно да иде и да си сложи чадъра и хавлията, необезпокояван от мутри и джетове“, завършва писмото до Бъчварова

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2013 в 23:49

Да, наистина, казвайте какви са реалните действия и сметката, по която да се събират средствата. В сроковете ли сме и кой ще е адвоката?

23.01 2013 в 21:30

http://www.koralbeach.com/node/360

23.01 2013 в 20:42

Аз съм ЗА да се оспорва тази абсурдна глоба. Направо давайте сметката.
Задавам и един риторичен въпрос: При толкова нарушения, такива явни случаи на корупция, при неспазване границите на Натура 2000 и предупреждения за евентуални санкции, толкова ли няма европейска институция, към която ние, като граждани на ЕС, да отправяме директно сигнали и вече те да реагират? Ама да реагират, така че да се чуе, да се прати комисия и малко да си свият ушите нашите хубавци.

23.01 2013 в 20:08

Давайте да събираме парите, а ако междувременно да се обжалва - да се обжалва! Не намирам страницата за запазването на Корал във ФБ.

23.01 2013 в 18:04

Стига сме им пълнили гушите с измислени глоби!!!! Да подкрепим Русев с средства за адвокат и съд до дупка !!!!!!!А на лято да ги измитаме,че се самозабравиха!Русев продължавай с борбата,ще има много хора,които ще те подкрепят!

23.01 2013 в 16:30

Някой да има идея защо и плажовете ни имат турски имена? Това "Кумкашла" на турска дума ми звучи или
се бъркам?
Турци в парламента, турски сериали, новини на турски , турски плажове. Защо ли не въведат и турския език още от първи клас. Бас държа, че в Турция дори не излъчват и 'Под Прикритие"
Благодаря предварително.

23.01 2013 в 16:10

10 лв. бих извадил веднага, но защо ще плащаме една несправедлива глоба? Платим ли я признаваме я за легитимна. По-добре оспорване до дупка.

23.01 2013 в 13:37

Но все пак е по-добре да не му плащаме глобата, а да се наеме адвокат с тези пари, които ще съберем за да се успори :)

23.01 2013 в 13:34

На мен ми е най-лесно да дарявам пари чрез СМС... по принцип :)

Булсатком станаха ли вече мобилен оператор?? Да ги поощрим и тях успоредно ;)

23.01 2013 в 13:09

Май май пак ще скачаме, че вече ножа е до кокала...