2000 души на студа: „Не пипайте Корал, хора без морал“ (снимки)

Последна промяна на 29 януари 2013 в 21:16 8840 15

Протест в София. Снимка: Сергей Антонов
Протест в София. Снимка: Сергей Антонов

Близо 2000 души събра днешното шествие в София, озаглавено „Долу ръцете от българската природа“.

Паралелни демонстрации с искане да се спре строителството по все още дивите морски плажове преминаха през още три града – Варна, Пловдив и Трявна.

Малко преди 19 часа шествието тръгна в сравнително камерен състав (спрямо предните 2 шествия) от паметника на Патриарх Евтимий (Попа). До края на ул. „Граф Игнатиев“ демонстрацията набъбна до около 1000 души – изглежда част от демонстрантите работят до по-късно. Макар че протестът бе разрешен, трамваите по улицата не бяха спрени, така че се наложи шествието да ги заобикаля. Един от ватманите помаха за поздрав на протестиращите и извади телефон, за да ги снима.

Със скандирания „Не пипайте Корал, хора без морал“ и „Мафия“, множеството се отправи към пл. Независимост между Министерския съвет и Президентството. За шума освен мегафоните, тарамбуките и кречеталата се грижеха и многобройните свирки и вувузели, продавани от предприемчив търговец, който посрещна шествието от Попа. „Ами как, следя във Фейсбук какво става, иначе съм умрял от глад“, каза мъжът, който съпровождаше протестиращите с подвижна сергия.

Сред картонените корони „Ние сме държавата“ и картонените щитове, символизиращи защитата на природата, днес се открояваха и няколко лозунга като „ВАС не представлява нас“ (препратка към последното решение на Върховния административен съд да спре делото срещу общия устройствен план на Царево, както и ред други смущаващи решения) и „Втора кабинка от Дондуков за затвора“ (намек за нарушенията в ски зона Банско, за чието разширение настоява местната власт). 

Днешният протест имаше по-стройна организация и пред Съдебната палата бе оглавен от автомобил, който осигуряваше музиката. 

Пред президентството един от демонстрантите без много шум бе издърпан от полицаите в един ъгъл. Причината, както обясни един от униформените, е, че младежът викал „Ушев педераст“.

Полицаят не успя да обясни защо се идентифицира с жаргона „Ушев“ и се опита да вдигне скандал на няколко журналисти, които се поинтересуваха защо протестиращият е обграден в ъгъла - „на вас приятно ли ще ви е да ви викат така“. Младежът бе отведен в полицейска кола към неизвестно РПУ и нито той, очевидно уплашен, нито полицаите, отговориха къде и защо го водят.

До площад „Народно събрание“ шествието пристигна в състав около 2000 души. Сред плакатите и картонените хоругви няколко младежи през смях издигнаха и една многозначителна плажна хавлия с мечо Пух. 

Пред събралите се Тома Белев от сдружението „Зелени Балкани“ припомни, че управляващите не са съгласни с предложението на екоорганизациите да станат обжалваеми плановете за застрояване по Черноморието и в останалите общини (общите устройствени планове) - „основно човешко право на информация и правосъдие, записано и в хартата за правата на човека“, посочи той.

Белев припомни също, че двете основни организации, представляващи бизнеса – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската стопанска камара (БСК) също не са съгласни с идеята.

„Природата за хората, а не за бизнеса“, отвърнаха част от протестиращите. „Природата е наша“, продължи от импровизираната трибуна един от организаторите. „А, грешка – ние сме на природата“, възрази по-тихо един от скандиращите.

Освен костенурките, дюните и всички останали неща, които законът опазва по Черноморието, трябва да бъде опазен и пейзажът. Това заяви пред протестиращите Михаил Михов от Българската асоциацията по алтернативен туризъм. Той посочи, че приключенският туризъм е един от най-бързо развиващите се туристически отрасли и за разлика от масовия, щади и се издържа именно от пейзажа.

От уредбата се разнесе „Излел е ДелюХайдутин“, след което думата взе Вера Петканчин от инициативата „Граждани за Рила“. Тя припомни за нарушенията в ски зона Банско в Пирин, която се оказа разширена с 650 декара над допустимото по договора с концесионера й фирма „Юлен“. Сред възгласи „Долу Цеко от Алеко“ (Цеко Минев, председател на федерацията по ски, който е главен двигател на фирма „Витоша ски“, както и на „Юлен“) момичето каза, че „Цеко“ трябва да бъде изгонен и от Пирин. За финал, малко преди да зазвучи „Дунавското хоро“ (в чест на намерението на агроминистерството да позволи изсичането на крайречни гори в страната), Петканчин обяви началото на подписка срещу разширяването на ски зоната в Пирин. „Убедена съм, че можем да съберем 80 000 подписа“, каза тя, припомняйки осемте хиляди подписа, внесени от кмета на Банско в Министерския съвет в подкрепа на разширяването на зоната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.01 2013 в 11:20

Горе главите, младежи!
Мойте години са доста и помня какво преедставляваха преди половин век Созопол, Несебър, Банско, Райския залив, несебърските дюни, фиордите, Арапя, Паша дере, Седемте езера и т.н.
Вие, както и моите деца и внуци тази автентична, изумителна прелест никога няма да видите!
Но, каквото е останало, бранете го, защото това е наследството за тези след нас.
А бандитите - позор, грамада и затвор!

31.01 2013 в 10:11

Екологията (от гръцки: οἶκος, „къща“, и -λογία, „изследване на“) е наука, раздел на биологията, която изучава взаимоотношенията между организмите, както и взаимоотношенията между организмите и средата, в която живеят.[1"> Основен предмет на изследване на екологията са екосистемите, взаимно свързани мрежи от растения, животни и други организми в даден географски район, които зависят едни от други. Екологията е наука за икономиката на живата природа.
Хората, излезли на протест, нямат претенции да са учени, но също като мен имат правата да настояват де се запазят прекрасните места, с тяхното биоразнообразие от посегателствата на алчни юродливи люде.Младите хора никак не са заблудени , поне за това.Трябва да си завършен идиот за да твърдиш, че Слънчев бряг, Влас, Несебър и много други са планирана застроени и представляват привлекателно място за почивка

30.01 2013 в 17:42

За твой късмет, сме 2013г. а не преди 1989г., така че никой не те кара да отстъпваш от мнението си :) Относно думата "еколози": малоумните ни медии (и доста техни зрители, читатели и слушатели) наричат така хората, които протестираме срещу пълното беззаконие в България стигнало и до унищожаването на природата ни. Заблудени сме, казваш? А относно учените еколози - не знам ти какво си учила, и на каква база ги определяш "истински" ли са :)

30.01 2013 в 12:25

А на мен ми е болно че в България има толкова много гъзолизци.

30.01 2013 в 11:40

Не 1000 , а повече 2000 бяха хората! Следващият път ПОВЕЧЕ! И не само да ракъпляскате зяпачи, ами да се включите! Щото така "Браво" отстрани всеки може. Като отидете на море и ви умиснат скапаните хотели над плажа, тогава ще се сетите, че някога някакви откачалки са мръзнали да искат да остане природа...
Хубав ден на всички и помислете дали не време да излезете и вие на улицата и да търсите правата си!

30.01 2013 в 11:22

Погледнете какво става в момента в "изостанал" Египет! Погледнете какво правят там младите,а у нас -безразборен секс,наркотици и чалга!Чакат ги "щастливи" години в компанията на увеличаващите се по геометрична прогресия индоевропейци!Умните отдавна са зад Калотина!

30.01 2013 в 11:21

Няма да отстъпя от мнението си, че в България истински еколози няма. Много от тези хора там са заблудени и това ми е болно. Да се използват младите, за да се преследват икономически цели на определени кръгове, които се водят „с екологична насоченост“. Най-лошото е, че истината ще излезе прекалено късно.

30.01 2013 в 10:11

Хубаво е, че се провежда успоредно и в другите големи градове, след седмица-две се включвам и аз!!! :)

Сега ми е гузно, обаче съм далеч...

30.01 2013 в 09:21

Мисля, че бяхме повече хора, след края на работния ден много привърженици, включително и аз се включихме в шествието

30.01 2013 в 02:42

Хората ще престанат да ви наричат Ушев, а аз мутромилицуйнерини, тогава когато престанете да им бъдете вредител, а се превърнете в това, което ИСТИНСКАТА ПОЛИЦИЯ е - добри и съвестни хора, които ПОМАГАТ на останалите, на обществото.