Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Янаки Ганчев отива на избори с коалиция "Орлов мост"

Владимир Йончев 19 март 2013 в 11:43 13553 19

Янаки Ганчев Снимка: БГНЕС
Янаки Ганчев Снимка: БГНЕС

Вече е ясна първата партия на протестиращи, която ще се яви на изборите на 12 май.

Тя се казва Коалиция Гражданска инициатива "Орлов мост" и ще се води от Янаки Ганчев, съобщи самият той за OFFNews.

"Орлов мост" ще е коалиция на 2 малки неизвестни партии, които приемат да дадат регистрацията си, за да се състави от тяхно име коалицията.

Намерили сме такива партии, но в същото време продължаваме да търсим и други, ако се окажат по-подходящи, каза Ганчев.

Първата задача на коалицията е нов начин на формиране на листите. Ганчев иска гласуването на депутати да става по интернет, а гласоподавателят да може да пренарежда листата на всяка партия. На въпрос на OFFNews как технически може да стане това, Ганчев каза, че вече има подходящата платформа.

Втората задача била да се потърси отговорност на участвалите във властта партии и лица и лустрация на хората от Държавна сигурност.

"Орлов мост" щяла да настоява и за свикване на референдум за Велико Народно събрание.

Ако няма сигурна гаранция, че тези неща ще се случат, коалицията ще излезе от парламента, зарече се Ганчев.

Заявката за участие на Ганчев в изборите идва в момент, в който самият той е силно атакуван от други протестиращи.

Янаки Ганчев е едно от емблематичните лица, който участва в протестите от самото им начало, но голяма част от протестиращите се разграничават от него.

Още преди 2 години Ганчев отвори темата за борбата с монополите и по-късно стана председател на Асоциацията на потребителите на комуникационни и интернет услуги.

Асоциацията му се включи активно в спора между Булсатком и БТВ, а именно Ганчев застана зад версията, че войната между кабелния оператор и телевизията е причинена от картелно споразумение за прехвърляне на абонати към Виваком.

Ганчев, който е със значително по-висока от средната възраст на протестиращите, винаги е следван от група от няколко десетки младежи. Именно той бе човекът, който блокира Орлов мост в началото на протестите и продължаваше да го блокира и в следващите дни, въпреки че организаторите предвиждаха други сборни пунктове за шествията. Той е и лидерът на палатковия лагер край парламента.

Ганчев не е близък до Янко Петров, Дончо Дудев и Янко Славчев, които предвождат основното крило на протеста, но те винаги са избягвали да го коментират.

Далеч по-остри са отношенията му със Зелените, които внимават да не се появяват на едно място с него. Той е опасен за обществото, каза един  от лидерите на Зелените Борислав Сандов, потърсен за коментар от OFFNews.

Заявката на Янаки Ганчев за участие в политиката идва в момент, в който самият той е силно атакуван.

Късно снощи Анонимните разпространиха текст "Кой е Янаки Ганчев". Основните обвинения в него са 3. Че Янаки Ганчев е започнал битката си с монополите заради частен спор между неговата фирма и МТел, че е бивш ръководен кадър на Комсомола и най-сериозното - че той предвожда маскираните малолетни хулигани, за които има подозрение, че им е платено да създават напрежение по време на протестите, за да ги опорочат. 

Спорът ми с МТел е бил за патент пред 2000-та година, а войната с монополите я започнах през 2010 г., коментира Ганчев. Той отрече да е бил ръководен кадър на ДКМС, а още по-категорично отрича да има нещо общо с маскираните хулигани. Около мен няма малолетни, а маскираните хулигани бяха организирани от МВР. Момчетата около мен са на повече от 20 години и ги познавам още от времето, когато правехме "Бунтът за нова България", коментира той.

Опитът да се използва името "Орлов мост" за влизане в политиката е втори за последния месец - месец и половина.

На 8 февруари Филип Цанов, председател на близкото до Цеко Минев сдружение "Природата за хората и регионите" обяви, че се готви партия с такива име.

Коментарът на самия Янаки Ганчев бе, че "Орлов мост"  се разработва съвместно с ПП ГЕРБ като „зелена патерица“ за изборите.

В последната седмица тече масирана атака от почти всички партии да присламчат към себе си някаква част от протестиращите. От събота насам се появиха няколко сдружения на протестиращите, които намекнаха, че имат готовност да се включат в политиката. Отделно от тях още в предишните седмици други протестиращи потърсиха легитимация през различни форуми и кръгли маси.

В следващ материал OFFNews ще разкаже по какъв начин различните партии се опитват да яхнат протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!