Роди се гражданско движение "Орлов мост"

09 март 2013 в 15:17 5893 8

Янаки Ганчев Снимка: БГНЕС
Янаки Ганчев Снимка: БГНЕС

Около 50 участници от протестите на Орлов мост се събраха днес следобед пред храм-паметника „Св. Александър Невски”, за да сформират гражданско движение „Орлов мост – за промяната”.

Един от организаторите на протестите и учредител на гражданското движение Янаки Ганчев заяви пред журналисти, че това е следваща стъпка след протестите на Орлов мост, като основната й цел е противопоставяне на решенията на правителството в оставка относно предсрочните парламентарни избори. Ганчев, цитиран от агенция "Фокус", отбеляза, че движение „Орлов мост – за промяната” в никакъв случай няма да се превърне в политическа партия и няма да участва в изборите.

„Събрали сме се тук от цяла България, за да изразим своето недоволство и от изказването на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов в Брюксел, че „в България ще бъде обявено военно положение, ако протестите продължават”, посочи Ганчев и определи изказването на Рашидов като недопустимо. Според учредителите на гражданското движение по време на Консултативния съвет при президента Росен Плевнелиев е било обсъждано именно въвеждането на военен режим в страната, но е било скрито от хората.

Пред храма се събира подписка за учредяване на гражданското движение, която до момента е събрала много малко подписи.

В съобщение до медиите движението "Орлов мост" обяви конкретни искания за повишаване на доходите с 10 на сто заради високите разходи за ток, вода и парно. Призовава се чрез държавен дълг да бъдат осигурени средства за увеличение от 1-ви юли с 10 на сто на минималната заплата, както и на заплатите до 500 лева. От Движението настояват и за ново увеличение на всички пенсии. Необходимо е 10% намаляване на безработицата чрез финансиране на проекти до края на 2013, пише още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови