Какво иска протестът? Дискусия на OFFNews

Последна промяна на 23 февруари 2013 в 03:14 7450 40

Протест 20 февруари
Протест 20 февруари

Кои са автентичните лидери е въпросът на деня, в който по едно и също време в София и Сливен се събират различни лидери на протестите.

OFFNews излъчи на живо срещата в София от 11 часа и ще има свой репортер в Сливен.

Има ли лица, на които всички протестиращи вярват?

Кои са самозванци и генерали без армия?

Има ли внедрени "революционери", които да яхнат протеста или да обслужат нечии интереси?

След жалкия опит на вече бившия премиер да си назначи свой човек за лидер на протеста и след още по-наглия опит на ТИМ да оглави протеста във Варна, тези въпроси стават още по-остри.

Най-важният въпрос обаче е: Какви са исканията на протеста?

Знаем срещу какво протестират хората и какво искат да се промени. 

Въпросът е какви механизми да се изградят, за да не се повтарят сегашните безобразия и при следващата власт.

Хората, които дадат най-добрият отговор на този въпрос, ще са истинските лидери на протеста.

От това кой ще формулира най-добре исканията на протеста и начините за тяхното осъществяване, ще проличи кои са автентичните лидери и кои са самозванците.

Като медия OFFNews няма как да се ангажира с подобни оценки. Но именно защото сме медията, която първа и в най-голяма степен отразява протестите, се чувстваме длъжни да дадем платформа, на която протестиращите да формулират исканията си и начините за техното осъществяване.

Затова OFFNews започва дискусия "Какви са исканията на протеста". В нея ще потърсим за мнение тези, които са ни известни като лидери на протестите, но дискусията е отворена и за всички, които имат своя визия за гражданското общество и участието му в процеса на вземане на решения.

Вашите мнения можете да изпращате на редакционната ни поща offnews@offnews.bg, на Фейсбук страницата ни, а най-лесният начин е да натиснете бутона с мегафона до главата на сайта.

Ще сме Ви благодарни, ако заедно с мнението си ни изпратите Ваша снимка и телефон за връзка.

 

Ето публикуваните досега предложения:

Исканията на протеста: Предложенията на Петър Райков

Исканията на протеста: Мнението на Стоян Пировски

Исканията на протеста: Предложенията на докторанта Константин Колев

Исканията на протеста: Предложенията на Ясен Василев

Исканията на протеста: Мнението на Александър Георгиев

Исканията на протеста: Позицията на Руслан Кънев

Исканията на протеста: Позицията на Ивиана Хелин

Исканията на протеста: Предложенията на Георги Палпурин

Исканията на протеста: Мнението на Христо Венев

Исканията на протеста: Предложенията на Николай Шипков

Исканията на протеста: Позицията на Соня Бурнаска

Исканията на протеста: Предложенията на Петьо Петков

Исканията на протеста: Предложенията на Димитър Маринов

Исканията на протеста: Предложенията на Димчо Джиговски и Кубрат Томов

Исканията на протеста: Предложенията на Георги Петров

Исканията на протеста: Позицията на четирима адвокати

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.03 2013 в 10:19

народното събрание да е народно, а не партийно; управляващите да разберат,че богата държава не се прави с беден народ; че ни трябва държава, която да създаде и налага еднакви и справедливи правила и закони за всички; че властта е от хората и трябва да работи за интереса на хората; че хората трябва да могат да се чуват непрекъснато и да им се отговаря бързо и адекватно,а не формално и още много в този дух

19.03 2013 в 23:07

Стига бе, безделници, не ви ли омръзна да правите тъпотии и да пречите на нас, та ние работим, а вие рушите. От къде накъде ще блокирате улици и мостове, кой ви дава правото да ни вкарвате във вашата идиотска игра. Ако не искате да се трудите за България, идете на поляната извън града, или на стадиона, и там лудувайте колкото искате.

14.03 2013 в 20:19

Вместо да носиш от 9 кладенеца вода, направо си кажи да гласуваме за ГЕРБ. Явно руската резидентура си е назначила Митко Каратиста в ЧЕЗ, руската резидентура назначи Калинки из цялата администрация да управляват милиони, само защото родителите на въпросните Калинки са близки приятели и колеги на вожда. Руската резидентура също е виновна, че това правителство не направи абсолютно нищо смислено за повече от 3 години, закри 500,000 работни места изгони всички частни български и чужди инвеститори, и т.н. Първо се оправдавахате със "световната криза", с наследството от тройната ламя, сега с руската резидентура. Толкова сте смешни, че чак е патетично - винаги има нещо, което ви пречи. Ако не ви пречеха какво ли щеше да се случи - щяхме да ходим голи (със сигурност без златни пръстени). Кажи го това за руската резидентура дето пречи на честния Бойко Борисов на хилядите ограбени и протестиращи българи в 30 града на страната. Сбогом жалки милиционерски изтърсачета!

05.03 2013 в 21:35

"Друг път просто не съществува..." Ти сам вярваш ли си? Или си правиш илюзии, че кървавата комунистическа вакханалия от 9ти септември може да се повтори?
Съществува друг път! И се нарича Закон за Лустрация на всички лица, свързани с бившия диктаторски комунистически режим! Лустрация безусловна и принудителна! Всички знаем откъде тръгна организираната престъпност - по партийно поръчение на БСП ген. Любен Гоцев се зае с организирането й. Всички знаем откъде, на пръв поглед незнайно как се пръкнаха олигарсите - с откраднатите от бившите БКП и ДС пари, всички знаем как от Позитано с политически протекции им осигуриха монополни позиции. Всички знаем как червената енергийна мафия извлича баснословни печалби. Всички знаем как в България се става бизнесмен - трябва да си включен в списъка на надеждните "другари". А гражданите? Те да духат студената супа, така ли?... Не е ли време България да сложи край на престъпния комунизъм?

05.03 2013 в 21:20

Нещата стават все по ясни. В България има силна руска резидентура, която разполага с много пари, действа необезпокоявана от никого и е активно подкрепяна от БСП и производните им ВМРО, Атака, Кунева, Костов и т. н. Русия следва имперска политика и цели да върне България, Румъния, Естония и останалите страни от бившия соц. лагер към нея. Това е възможно само при слаба икономика, хаос и лесно манипулиран народ. Затова с цената на улични метежи принудиха правителството на ГЕРБ да подаде оставка. Това е преврат. Така както комунистите взеха власта с помощта на руската армия на 9 ти септемри, така и сега искат да я вземат с мощната подкрепа на руските служби. Иначе сами комунистите никога не биха взели власт при честни избори и без чужда подкрепа.

02.03 2013 в 21:26

ВЪВЕЖДАНЕТО НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ Е ЕДИНСТВЕН ИЗХОД ОТ НАЦИОНАЛНАТА КАТАСТРОФА
 
Общественият протест на българите се деформира съзнателно от заинтересуваните политически сили, от олигарси, от външни за България заинтересувани субекти, и вече далеч не отговаря на обществените очаквания за радикална промяна в държавата. Нужни са съвсем други хора, съвсем друга стратегия, съвсем други действия, които да елиминират нарочно поддържаната безизходица и статуквото в полза на досега управлявалите по безобразен начин страната партии и техните фаворити, окрали и оглозгали докрай общественото богатство.
Напълно ясно е, че в момента съществува изключително голяма заплаха, която е реална, непосредствена и опасна за съществуването на българската нация.
Тя най-общо се състои в следното:
България е на първо място в света сред 250 страни по намаляване на населението. От 9 млн вече сме 6,9 млн. Прогнозите на Световната банка, ЦРУ и др. сочат, че през 2050 г. ще сме само 4,5 млн. души, като етническите българи ще бъдат екзотично малцинство, а впоследствие ще изчезнат напълно. Българската нация умира. По смъртност на населението (14,32‰) България твърдо заема първо място в Европа и 10-то място, между Сомалия и Свазиленд, в света, а по раждаемост сме на 214-то място от 220 държави. Друг е въпросът какъв е етническият произход на голямото мнозинство от родилките у нас. България се циганизира и турцизира. Ние сме на първо място в Европа по инфаркти и ракови заболявания; от рак и от сърце всеки ден у нас умират 264 души, всеки час по 11 души. Изключително много българи (64% според националния консултант по психиатрия) имат психични проблеми. Цените на лекарствата в България са брутално високи и са недостъпни за бедните хора. Според Евростат 61% от възрастните български граждани са застрашени от мизерия и социално изключване. Същото се отнася според Евростат и за българските деца – 52% от тях живеят в пълна бедност, лишени от храна, дрехи, обувки и др. България е първа в ЕС по неграмотност, 41% от учениците ни са в някаква степен неграмотни. Според докладите на Европейската комисия България е най-престъпната и най-корумпирана страна от Европейския съюз. Корупцията обхваща цялото общество, държавата, Парламента, Правителството, съдебната система и т.н. По самоубийства, включително и детски самоубийства, заемаме едно от първите места в Европа. По време на протестите трима души се самозапалиха, изразявайки своето негодувание и своето отчаяние от живота си в България.
Въобще България е най-бедната, най-престъпната, най-корумпираната, най-намаляващата по население държава в Европа, която е рай за местни и чужди монополисти и крадци на национално имущество. А българите, според международните изследвания и рейтинги, са най-мизерстващите, най-болните, най-неграмотните, най-отчаяните и най-нещастните хора в Европа.
Какво още трябва да се случи в България и с българите, за да видим всички, че е налице изключително голяма реална и непосредствена заплаха за българската нация?
Тази заплаха категорично изисква въвеждането на извънредно положение, като единствено възможен начин на търсене решения и изходи от поредната Национална катастрофа.
Според нас, час по-скоро трябва да се обяви временно извънредно положение, съгласно с чл. 84 и чл. 100, ал. 5 на Конституцията. Извънредното положение не бива да се асоциира с полицейски час, терор и др. То е законен механизъм за справяне със заплахи за съществуването на нацията и се ползва при необходимост от европейските страни.
Само чрез извънредното положение в България, според чл. 15 на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, могат да се отменят някои функции на правителството, да се ограничат някои права и т.н. Няма друг начин да се решат редица социални проблеми, поставящи под съмнение физическото оцеляване на голяма част от българите вследствие безумните монополни цени на жизнено необходими стоки и услуги, включително електроенергия, отопление, храна, транспорт, лекарства, комуникации, банкови услуги, водоснабдяване, образование, здравеопазване, култура, транспорт и др. Няма друг начин за възвръщане на ограбеното национално богатство (в размер на десетки милиарди долари), станало частна собственост на мошеници, партийни лидери, мафиоти, бивши комунисти и техните наследници, престъпници, агенти на ДС и др.
По време на извънредното положение трябва да бъдат осъществени в съответствие с правната и оперативната му рамка следните действия, които сега не са възможни:
• Регулиране на дейността на частни предприятия в енергетиката, търговията, топлоснабдяването, водоснабдяването, комуникациите, банките, строителството, екологията, здравеопазването, образованието, транспорта и др.;
• Намеса във финансовите операции на икономически субекти и на частните лица, ограбили и ограбващи българското общество;
• Конфискация по бързата процедура в полза на обществото на всякакво незаконно придобито имущество и на имущество, неотговарящо на декларираните от собственика му доходи;
• Обискиране на домове и на друга частна собственост, както и арести без обвинения на отдавна известни на обществото престъпници и лица, свързани с българската мафия и с ограбването на България, включително и хора на управленски позиции в миналото и сега;
• Частично ограничаване на свободата на медиите, които са собственост или са свързани с посочените в предходната подточка лица и които изпълняват поръчки срещу обществените протести и срещу въведеното извънредно положение и др.
При въвеждането на извънредно положение управлението на страната ще се осъществява от граждански власти (комитети) на национално и регионално ниво. Силите за ред и сигурност са на разположение на тези граждански власти, те са под тяхно ръководство, подпомагат ги. Възможно е гражданските власти (комитети) на национално и на регионално ниво да извършат кадрови промени във всички сфери на управлението, включително и в силите за ред и сигурност.
Всичко посочено по-горе е в рамките на Закона.
Налице са прецеденти в различни европейски страни по въвеждане на извънредно положение при подобни обществени ситуации, което е довело успех и ползи на гражданското общество в тези страни.
Няма друг изход и няма друга възможност за реално и задоволително решение на системата проблеми на Национална катастрофа, освен въвеждането на извънредно положение.
Всички други ходове са палиативни и обслужват интересите на тези, срещу които протестира гражданското общество в България. Обществото няма никаква полза от тях.
Създадените структури на протестиращото гражданско общество, ако искат наистина да спасят България, трябва да подкрепят идеята за извънредно положение.
Друг път просто не съществува. Всичко друго е лъжа и измама.
 

01.03 2013 в 09:09

Бих добавил:въвеждане на "избирателен ценз".Имам предвид на необразован,неграмотен и незнаещ елементарни факти за страната ни избирател ,гласът му да бъде считан за недействителен.Това може да стане с елементарни въпроси на самата бюлетина напр.

28.02 2013 в 18:45

Всички закони въведени от Дянков които са в абсолютено и единствено затрудняващи работата на фирмите които осигоряват работни места да бъдат премахнати.Да бъде преразгледана данъчно осигорителната система за да бъдат облекчени гражданите с по малки осигоровки и да бъдат реално възможни за плащане.В момента народа се задъхва да ги плаща , а те да бъдат източване от другата хстрана.Банките да намалят лихвите по кредитите за да могат хората да успеят в изплащането на същите .

28.02 2013 в 09:55

Тъкмо от първата статия там за 5-те глупости почнах опитите си да кача линк тук, ама без успех. Функционалността на сайта стана малко "тука има-тука нема".
И двете четива са задължителни като обобщение за размисъл.

28.02 2013 в 09:51

Всеки случай протестът не е за предсрочни избори, а заради конкретни проблеми, нерешавани с години - ниския жизнен стандарт, произволът на монополите, наработещата съдебна система, корпуцията в администрацията и т.н.