Картел между bTV и TV7 да прехвърлят клиенти към Vivacom (видео)

23 декември 2012 в 09:57 60577 91

Телевизия. Снимка sxc.hu
Телевизия. Снимка sxc.hu

Между bTV и TV7 има картел, чиято цел е да прехвърлят клиенти към Vivacom.

Това заяви на пресконференция днес Янаки Ганчев, председател на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТУИ).

Красимир Гергов вече не държи рекламата на bTV, съобщи още Ганчев. Според него рекламата в най-голямата телевизия вече се контролира от Корпоративна търговска банка, която е собственик и на TV7, както и на Vivacom.

Пресконференцията бе на тема  "Защо потребителите на Bulsatcom бяха лишени от програмите на bTV Media Group точно преди коледните и новогодишни празници". OFFNews я предаде директно, а след края й публикуваме пълен видеозапис.

Ганчев: Крайната цел е облагодетелстване на Vivacom

Янаки Ганчев съобщи, че Асоциацията на потребителите на телекомуникационни услуги e информирала еврокомисаря за новите технологии Нели Крус по казуса Bulsatcom - bTV.

"Има картелно споразумение, защото стартът беше даден в петък от bTV, но вчера към това действие се присъедини и TV 7. Крайната цел е облагодетелстване на Vivacom. Защото Vivacom веднага подаде сигнал, че до понеделник включва извънредно всички потребители, които се появят отнякъде. Ясно е от къде", заяви той.

Тази миграция към друг оператор ще излезе солено. Подвеждането на потребителите ни накара да вземем отношение, каза Ганчев.

 "Говорим за пряка инсценировка. bTV е най-малкият проблем тук. Сравнителният анализ на асоциацията показва, че Bulsatcom е с едни от най-ниските цени и може би това е причината", смята Янаки Ганчев.

Bulsatcom: Не дължим

Броят на абонатите ни е изключително динамичен и не може да бъде определен във всеки един момент - всеки месец абонатите ни могат да решат какво ще гледат и колко ще гледат, твърди Пламен Петков от Bulsatcom.

bTV Media Group се опитва да ни принуди да въздействаме върху цените на крайния потребител, обяви Петков.

Той е категоричен, че операторът няма задължения към телевизията:

"Напълно невярно е твърдението, че Bulsatcom дължи някакви средства на bTV. Нито стотинка задължения няма Bulsatcom към bTV", заяви той.

Петков призова преговорите между двете страни да се върнат в нормалните търговски параметри.

БАККО:  bTV предоставя своите програми само в пакет

Част от членовете ни са получили в началото на декември предизвестия за едностранно прекратяване на договорите си с bTV, съобщи Магдалена Георгиева - изпълнителен директор на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО).

Имаме членове, не всички са в такава ситуация, но имаме такива, които към 1 януари не притежават валидни договори за излъчване на bTV и ще трябва да преустановят излъчването, защото такива са законите, каза Георгиева.

Георгиева коментира, че bTV предоставя своите програми само в пакет. Това задължително пакетиране е едно от основанията, които карат БАККО да мисли за злоупотреба с господстващо положение на пазара от страна на bTV. Крайната цел на bTV е да получи увеличение на цената за разпространие на телевизионните си канали. Това се случва с непазарни методи, подчерта тя.

Късно в петък bTV обяви, че "във връзка със системното неизплащане на задължения в големи размери от страна на сателитния оператор Булсатком към bTV Media Group абонатите на този доставчик няма да имат достъп до каналите на bTV Media Group в мрежата на Булсатком за неограничен период от време". Това засегна стотици хиляди абонати в страната.

Веднага към bTV се присъединиха и каналите на TV7, които обявиха решението си с почти идентично писмо. Vivacom пък обяви, че има пълна готовност да поеме клиентите на Bulsatcom, за да им осигури да гледат двете телевизии и техните второстепенни канали.

Други кабелни оператори обаче подкрепиха Bulsatcom и обявиха, че в знак на солидарност ще спрат да излъчват bTV и TV7.

Коментарите на зрителите обаче изненадаха двете медии. Огромното мнозинство от коментарите в интернет декларираха, че двете телевизии няма да им липсват. Kлиенти на Bulsatcom споделят, че предпочитат безплатното HBO пред каналите от групата на bTV. Няколко часа след спиране на сигнала Bulsatcom реши да компенсира своите абонати, като пусна безплатно HBO, HBO Comedy и Cinemах.

Междувременно от bTV Media Group разпространиха официално съобщение, в което се казва:

"Към момента нямаме решение по казуса с Bulsatcom, независимо от усилията ни в тази посока. За съжаление дори нямаме изразена добра воля и гаранции от страна на оператора за преустановяване на дискриминационното и некоректното поведение спрямо bTV Media Group. Независимо от това, само заради вас, верните наши зрители, връщаме сигнала си към Булсатком за предстоящите празници, считано от днес, 23 декември, 16 часа".

Поради обществения интерес, може да гледате пълен запис от пресконференцията: 

Първа част:

Втора част:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!