Георги Ганев: В Реформаторския блок властта е на гражданите, а не на политиците

Последна промяна на 17 септември 2013 в 09:53 4734 34

Георги Ганев на първата пресконференция на Антиправителствения информационен център. Снимка: Сергей Антонов
Георги Ганев на първата пресконференция на Антиправителствения информационен център. Снимка: Сергей Антонов

Г-н Ганев, преди дни стана ясно, че ще сте част от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Защо решихте да участвате?

Реших да участвам, защото го намирам за първия в новата история на България случай, в който с цел да привлекат гражданското участие, политици се отказват от реална власт. Отказват се от една територия, в която досега са участвали – обсъждане и предлагане на политики, за да я предоставят на гражданите. На мен това ми изглежда като първи сериозен опит, защото политиците извършват това, което е рисково и опасно за тях, преди да са получили каквито и да е облаги. Струва ми се, че има смисъл да се опита и този опит поражда надежда, ще видим дали ще се оправдае.

След новината, че сте част от Гражданския съвет, се появиха обвинения, че чрез Вас в Реформаторския блок се прокрадват интересите на Иво Прокопиев и на кръг „Отворено общество“. Как ще коментирате тези твърдения?

Нямам нищо общо нито с Иво Прокопиев, нито с кръг „Отворено общество“, не знам откъде са излезли тези обвинения. Единственото, което прочетох досега, е, че съм нечий зет и нечий внук.

Какви биха могли да са ми връзките с „Отворено общество“ - това не знам, аз нямам нищо общо с тях. Разбира се, имали сме много общи проекти с някои хора от „Отворено общество“ през годините. С Иво Прокопиев – само го познавам като издател на някои вестници и като бизнесмен. С него също не съм имал по-тесни бизнес отношения или каквито и да било други.

Имате ли коментар по новината, че Стоян Мавродиев е изпратил сигнал до прокуратурата, като един от замесените в сигнала хора е бившият министър Трайков, който също е част от Гражданския съвет. 

Единственият коментар, който имам, е, че прочетох отговора на г-н Трайков. Звучи ми така, сякаш ако има някой, който не си е свършил работата, това е Комисията по финансов надзор.

Смятате ли, че става въпрос за тенденциозни атаки и ще се отрази ли този сигнал негативно върху потенциалния електорат на Реформаторския блок?

Напротив, колкото повече такива атаки има, толкова по-добре за Реформаторския блок.

Как практически ще протече работата на Гражданския съвет? Вие казахте, че партиите в Реформаторския блок ще трябва да се съобразят с мнението на съвета? 

Всеки, който иска да има позиция от името на Реформаторския блок, трябва да я представи пред ГС. Там тя се разглежда и ако членовете преценят, че по тази тема наистина трябва да има официална позиция, това се обсъжда. Всеки от членовете може да предлага редакции, да предлага промени. В крайна сметка всяко нещо се приема от самия ГС и партиите са задължени това да е тяхната позиция. Затова казвам, че чрез тази стъпка партиите се отказват от власт. Те няма да формулират позиции, те ще ги получават готови от ГС.

Ще се гласуват ли въпросните позиции допълнително от всички отделни партии, иначе казано – ще бъдат ли решенията на ГС под условие?

Доколкото всяка партия има по двама представители в ГС, тя могат да изразят своята партийна позиция. Но ние винаги търсим консенсусна формулировка на всичко, така че никой да не е яростно против. Ако някой е яростно против, очевидно не можем да намерим съгласие по позицията и започваме отначало. Точно сега работим по един такъв документ. Свалили сме го от две страници на една. 

С пълен консенсус ли се приемат решенията в ГС? 

Стремежът е поне никой да няма сериозни възражения, които да не са разгледани, макар че се случва при някои предложения да има хора, които не са крайно ентусиазирани.

Защо не се съгласихте заседанията на ГС да бъдат излъчвани онлайн? 

Това в все едно някой да поиска от Вас Вашите планьорки да бъдат излъчвани на живо. Както аз казах, ако тези заседания бяха излъчвани онлайн, вече немалко хора в България щяха да имат основание да ме дадат под съд заради изразите, които използвам. Аз искам да продължа да имам свобода, за да ги използвам в тази ситуация, в неформален кръг.

Кои са най-важните въпроси, с които ГС се е заел, кои са приоритетите Ви, колко често се събирате? 

Със сигурност се събираме поне веднъж седмично. Напоследък се случва да се събираме и два пъти седмично, поне икономическата група. Най-важните въпроси, които ни занимават, са изработване на конкретни предложения за политики, въз основа на 12-те начала, около които всички сме се обединили. Ние сме ги разделили в четири оперативни области – за правосъдие и сигурност, за административна реформа, за гражданско участие и медии и за икономическа реформа.

Аз съм в екипа за икономическата политика и в момента вече сме се съгласили около пет основни водещи цели:

Подобряване на бизнес средата чрез икономическа среда и законност; Условия за увеличаване на доходите и подобряване на условията за живот; Ограничаване на монополите и защита правата на потребителя; Решително намаляване на корупцията; Нова енергийна политика. Това са петте области, които сме откроили като най-важни за спешно реформиране, не, че това са единствените проблеми. И в момента обсъждаме кои конкретни мерки да включим към всяка от тях в първия, така да се каже, ударен документ, който ще даде визията и посоката на мислене.

Кога, смятате, че ще сте готови с този документ? 

Надявам се, че до края на следващата седмица ще можем да го представим.

Стана ясно, че ГС ще има тежка дума и при решенията за разширяване на Реформаторския блок. В кои нови формации виждате потенциален партньор? 

Не съм се замислял, честно казано. Ако постъпят заявки за членство, тогава ще му мисля. Аз не съм толкова дълбоко запознат с политическата обстановка и не познавам всички партии. Познавам седемте в Реформаторския блок. Познавам и четирите в парламента. Сещам се за НФСБ. Другите партии просто не познавам, за да мога да ви отговоря. Ако постъпят заявки, със сигурност ще ги разгледаме много внимателно.

Какви са целите, които си поставяте в качеството си на член на Гражданския съвет? Смятате ли, че този модел на работа ще има успех?

Това е политическа иновация, много любопитно е каква работа можем да свършим в подобен формат. Засега усещането е малко като отбора през 94 г. - организиран хаос. Всеки търчи нанякъде, но в крайна сметка започваме да изграждаме профил.

Моето лично желание е да въведем „демафиотизация“. Да се намалят значително връзките между задкулисни бизнеси и държавата. Те, разбира се, никога няма да изчезнат, но да бъдат сведени до приличен минимум. Иска ми се да видим една българска държава, която дава много повече пространство и свобода на гражданите си в определени сфери – стопанска, културна, изобщо всички сфери на идеи, които дават възможност на хората да осъществяват себе си в най-голяма пълнота.

Заедно с това, завръщане на българската държава в областите, които тя е драматично напуснала като сигурност и справедливост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.09 2013 в 15:18

(Георги Ганев: Разбира се, една от основните разлики е, че когато извадиш пари от ръцете на предприемачите, а те основно харчат за инвестиции и създаване на нов произодствен капацитет. Когато обаче ги дадеш в ръцете на работещите, те най-вероятно отиват, както обичам аз да казвам - в крайна сметка в тоалетната.) Най-високо е заплащането за един час труд в Швеция – 39 евро, следвана от Дания с 38,1 евро, Белгия с 37,2 евро, Люксембург с 34,6 евро и Франция с 34,2 евро. Средното почасово заплащане на труда в ЕС през миналата година е било 23,4 евро, а в България е 3,5 евро, при 45% БВП оот средното за ЕС. ... ... ... ... БВП на зает в България е към 20 000 долара, а в най-развитите държави БВП на зает е 100 000 долара. .... ... .. А СЕГА РАЗСЪЖДАВАЙ

След като не могат да си купят произведеното, в бедните държави, умишлено държани така - заради по-ниско потребление от съвкупните заплати спрямо БВП, В СРАВНЕНИЕ С РАЗВИТИТЕ. Тоест, в бедните държави има повече капитализъм. Капиталистите в бедните държави купуват луксозни стоки произведени от богати държави, и техника произведена пак там, защото нивото на потребление може да стимулира производство само на храни от първа необходимост. Така няма растеж и развитие, и там развиват само картофи, с които хранят развитите държави. България пък изнася и субсидира жито. Обаче хлебопроизводителите викат друго, .. че няма потреблениЕ. ако доходите станат над 50% от БВП, тогава народа ще яде най-белият хляб и краве масло, а бизнеса ще открива работа. И ПРОГРЕС НАПРЕД

Най-добре, може да се види нивото на капитализма в икономиките, което влияе на потреблението, чрез статистика на доходите над средната заплата по страни. Тоест, колко процента са доходите и печалбите над средната заплата, съвкупно спрямо БВП. Иначе капитализма в България е 64%, в Швейцария е 49%, като БВП минус заплащане за труд. ЗНАЧИ, ЗАПЛАТИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ТРЯБВА ДА СКОЧАТ ПОНЕ С 30%.
Ако работодатЕЛИТе не могат да крият данъци, тогава ще плащат повече пари за заплати. Рашкови, скрили данъци за 150000 лева, за 8 години, но се отървали от съд, като ги платили, и глобата им била само 3000 лева?? Дясна държава - държава на вълците, олигархия и мафия. Колкото си скрил, толкова трябва да е глобата, колкото години си крил, толкова години да си в затвора! Не трябва да има минимална заплата, а само социaлна помощ - 2% от БВП - разпределени на безработните!. ЧАК ТОГАВА ЩЕ ИМА ПРОГРЕС

Добавената стойност не е 100% за заплати. Ако заплатете скочат с 30%, а добавената стойност за заплата е 30%, тогава цените могат да не скачат, просто добавената стойност за труд ще се увеличи на 40%, или повече, както е в прогресиращите страни. Но печалбите няма да паднат, защото пазара ще скочи с 30%, дори печалбите ще скочат при по-добрите, други ще фалират. Но пазара ще се промени. Много бизнесмени ще станат работници.

И сега 30% от бизнеса може да плаща западни заплати, но не го прави. Ако го направи, тогава и останалият бизнес ще има ресурс да го направи. Сега, губещият бизнес храни работниците на този със супер печалби. Един бизнес субсидира друг, като едно време селското стопанство субсидираше всички останали чрез ниските си цени. Така е и в световен мащаб, бедните страни хранят богатите държави.

Няма как да се сбъднат мечтите за капиталистически рай, на Станишев, Костов, Тодор Живков, Бойко Борисов, Милтън Фридман, Сорос, Орешарски.. Луканов, Мафията..

До кога десните социалисти ще подпомагат бизнеса????????????? и да чакат високи заплати?? ОСТАВКА! http://rabglas.blogspot.com/2011/07/blog-post_20.html

27.09 2013 в 15:11

Трябва да се гласува само за местен или национален мажоритарен кандидат, в два тура, с право на един положителен и един отрицателен вот на тур. Машинно гласуване. С пълна проверка на машината, и камера на всяка партия или организация да снима машината и гласуването - ръката и копчетата. Да има копче "срещу всички" кандидати. Народният представител да служи пет години и сбогом. По всяко време да могат да се извършват избори, ако 35% от избирателите в избирателният район, се подпишат за това.

Върховният съд на Индия призна правото на избирателите да гласуват “срещу всички”. Сега, в електронните машини за гласуване, за гласоподавателите ще има съответния бутон.

Индийски активисти предложиха: ако повече от 50% от избирателите гласуват против всички в избирателния район, то трябва да има нови избори.

Общите избори в Индия – най-голямата демокрация по брой на населението в света – ще се проведат през следващата година.

27.09 2013 в 11:14

Ха дано, ама надали!?

25.09 2013 в 23:19

Хайде глупости пак. Ренегатския блок щял да дава властта на гражданите. Тогава защо са ни политиците? В момента който прекрачат прага на парламента политиците ще изхвърлят "гражданите". Костов и Кунева да не се крият зад гърба на общественици а да излезнат и да кажат че искат да са в парламента и набират електорални кретени за а ги вкарат там. А после? После ще гласуват с комунистите....

24.09 2013 в 15:06

Реформаторски блок- стари курви в нов бардак . Обединиха се за да влезат в парламента и пак да крадат.

24.09 2013 в 11:41

А кой казва, че ганев е компетентен? Видяхме съветите му до къде доведоха. Защо това трябва да продължава? И пак питам - Какво точно ще «реформира» другаря Ганев?

21.09 2013 в 10:54

radion казва (17 септември 2013 в 9:42): Хах…поредната куха партийка, която ще се подиграе с доверието на изнервения народ.

Няма да успее. Ще им повярват само овчедушните фенове на неизпълними политически обещания, а те не са много.

20.09 2013 в 13:45

Все пак Г. Ганев и Иван Кръстев работият заедно в НПО Ц-р за Либерални стратегии защо ГГ се прави, че няма нишо общо с Прокопиев и кръга Капитал, като редовно обсебват страниците им...иначе на центъра спонсори са: Отворено общество, КРИБ (създадена именно от Прокопиев). Не казва, че са хрантутници на Капитал но са доста близки...иначе този ГС е захарен памук на пръчка за десния избирател....

20.09 2013 в 12:06

Като чета мненията на форума виждам, че никой от плюващите няма и най-малка компетентност сравнима с Г.Ганев! Не разбирам и защо искате в ГС да има съвсем обикновени хора - за да бъдат обучавани на икономика и политика ли? Там трябва да са професионалисти и хора с широка култура и умения, а не разни заядливци и неграмотници.

18.09 2013 в 20:55

Този от както го тептисват по екраните и вестниците, освен дрънкане на глупости, друго не е правил! Соросоид е чиляка, друго не може!