МВР екстрадира 13 българи в Италия

16 януари 2013 в 10:20 1937 0

МВР екстрадира 13 българи в Италия. Снимка: Пресцентъра на МВР
МВР екстрадира 13 българи в Италия. Снимка: Пресцентъра на МВР

Със специален полет на италианските военновъздушни сили от летище София до летище Чампино, Рим бяха екстрадирани 13 българи, задържани в рамките на международна операция „Шок-2“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Екстрадицията става по силата на европейска заповед за арест, издадена от съда в L’AQUILA, Италия за участие в международна престъпна група, създадена с цел придобиване на информация за съдържанието на чужди платежни инструменти. Екстрадираните са 12 мъже на възраст между 28 и 55 години и една жена на 29 години. Всички те са  предадени на италианските власти след решение на съдебните власти от Добрич, София, Стара Загора и Пловдив.

"Шок-2" се проведе през декември 2012 като продължение на проведената през юни 2011 година акция срещу група за фалшифициране на банкови карти. Тогава бяха задържани хора, фалшифицирали повече от 15 000 банкови карти, като изчисленията за нанесените щети бяха оценени на близо 50 млн. евро източени от банкови сметки.

По втората операция са задържани 48 души, замесени в кражби от банкомати чрез т.нар. скимиращи устройства. В рамките на операцията с европейска заповед за арест трябва да бъдат задържани общо 80 души. От тях 61 са българи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!