Трайков: С атаките си Мавродиев цели да се хареса на новите си шефове

Елица Мартинова 14 септември 2013 в 07:24 5671 12

Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС

„Г-н Мавродиев е в деликатен момент от своята кариера, в който трябва да се хареса на новите си началници, така че не изключвам варианта атаките срещу мен да са тенденциозни.“

Това заяви в интервю за OFFNews бившият икономически министър Трайчо Трайков. Коментарът му е по повод твърдението на шефа на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев, че Трайков е участвал в сделка, ощетила държавата.

Вчера шефът на Комисията по финансов надзор (КФН) обяви, че е изпратил в прокуратурата сигнал срещу Вас, бившия финансов министър Симеон Дянков и бизнесмена Иво Прокопиев. Как ще коментирате твърдението, че сте участвал в сделка, ощетила държавата с 87 млн. лева?

Като министър бях принципал на държавното участие, на остатъчния дял, но това беше единствената ми функция и тя приключи преди сделката. В самата сделка нямам никакво участие. Тя протича по следния начин: първо, Агенцията по приватизация избира инвестиционен посредник, който прави проспект; КФН, ръководена от същия г-н Мавродиев, одобрява проспекта, след което се провежда закрит аукцион по правилата на фондовата борса, който е регулиран от комисията на г-н Мавродиев. От тази гледна точка аз нямам никаква роля в сделката. Заедно с това, за да се избегнат спекулации с моя предишен работодател EVN, дори дейностите по текущото наблюдение на сделката и рекламирането й пред чуждестранни инвеститори бяха поети от Министерството на финансите. Но ако допуснем, че има такава мащабна злоупотреба, за каквато говори г-н Мавродиев, тогава има редица въпроси, чиито отговори и аз искам да знам. Първо, какво показва анализът за другите приватизационни сделки, осъществени на фондовата борса? Второ, ако това може да се случва, те какво са направили като регулатор на борсата, за да го предотвратят? Трето, възможно ли е, щом стават такива машинации, от тях да са пострадали с обратен знак инвеститорите в IPO-тата през фондовата борса (от английски език IPO – initial public offering, първично публично предлагане)? Това са въпроси, чиито отговор ще чакам с интерес.

Считате ли, че става въпрос за тенденциозни атаки срещу Вас?

Човек, ако иска да види такива неща, ще ги види много лесно. Още повече, че похватите на задкулисието са сравнително известни и се случват постоянно. Още повече, че г-н Мавродиев е в деликатен момент от своята кариера, в който трябва да се хареса на новите си началници, така че не изключвам и такъв вариант.

Тази седмица стана ясно, че Вие сте сред членовете на Гражданския съвет (ГС) на Реформаторския блок. Защо решихте да участвате?

Решихте да приема поканата, защото видях там единствената или една от малкото формирования с потенциал да променят фундаменталните проблеми на България. Това е заявката която те дадоха, когато обменихме мнение в месеца преди всички ние да решим, че ще участваме в ГС.

От три правителства насам ефективността на държавата и нейните институции ерозира. Когато тези базови неща, не са както трябва, тогава каквито и политически решения за данъци и механизми да се взимат, това лесно става жертва на големите недостатъци.

Ако вземете класациите за икономическа конкурентоспособност, обикновено там има порядък от 150 критерия и над 100 от тях са свързани с фактори, извън конкретните макроикономически и данъчни решения. Например, ако си бизнесмен, да знаеш, че ако ти се наложи да отидеш в съда, той ще отсъди справедливо и предвидимо. Да знаеш, че няма да ти вземат бизнеса. Да знаеш, че ако си на свободен пазар, държавата гарантира свободната конкурентна среда. Ако си на регулиран пазар, да знаеш, че регулаторът работи по ясна методика. Да знаеш, че можеш да очакваш честна игра в обществените поръчки. Всичко това са неща, които зависят от тъканта на обществото и именно за такава промяна се обединяват партиите от Реформаторския блок.

Веднага щом бе оповестено влизането Ви в ГС, се появиха обвинения, че чрез Вас в Реформаторския блок се прокарват интересите на „Типинг пойнт“. Как ще коментирате?

Само аз не мога да съзра тези интереси, дори не знам какви са аргументите за това? Знам, че се повтарят мантри от кръгове на задкулисието, но всъщност на какво се основават? Нито получавам заплата от „Типинг пойнт“, нито стипендия, нито каквито и да е пари. Никое от тези твърдения не се основава на реални факти. Всеки може да каже всичко в условията на брутално съсипаната медийна среда в България, могат да те нарекат каквото си искат, по колкото си искат пъти на ден.

И докато бях министър, и след оставката си, и сега защитавам едни и същи ценности, така че не намирам промяна от своя гледна точка. Не мога да кажа, че не съм очаквал такъв вид атаки.

Смятате ли, че те ще понижат доверието в Реформаторския блок?

Всички, които бяхме поканени от партиите в този ГС, взимаме решения с консенсус. Там и аз, и колегите ми участваме в качеството си на граждани, които не получаваме пари, а си имаме други професии. Ако тази формула работи, чудесно. Това е една политическа иновация и стискаме палци да се покаже като успешен модел.

Какъв е самият принцип на работа на Гражданския съвет, какви са целите пред него?

Срещаме се сравнително често. Членовете на ГС са хора с различна професионална насоченост и се стараем в групи от хора с еднаква експертиза да се концентрираме върху различни важни въпроси. Те са разделени в четири групи – съдебна реформа, икономическа политика, гражданско участие и администрация.

На този етап аз участвам основно в дебата по икономическите въпроси, но след като бъдат формулирани приоритетите от останалите групи, те ще бъдат обсъдени от пълния състав на ГС. Защото аз имам своето мнение и за медиите, и за гражданското участие, и за съдебната реформа, защото, както казах, основните фактори, които влияят върху икономиката, са извън тясно икономическите решения.

Доколкото знам, една от задачите пред ГС е да бъде медиатор между хората и политиците. Как ще бъде постигнато това?

Аз не съм съгласен с определението за роля на посредник. Звучи ми твърде претенциозно да се каже, че хората, които сме в ГС, сме посредници между всички партии в блока и всички хора. Хората, които сме там, сме част от обществото, дори не мога да отговоря дали сме представителна част, но сме част от обществото, на която партиите разчитат за гражданска позиция, лични качества и експертиза.

Ще има ли ГС реална тежест върху политическите решения на Реформаторския блок?

Партиите се ангажираха да приемат решенията на ГС като задължителни. След като се вземе някакво решение, то няма да стои под условие и няма да се налага да бъде одобрено от всички партии. Това е политическата иновация.

ГС ще има думата и при решенията за разширяване на Реформаторския блок. Има ли други партии, в чието лице виждате потенциални партньори?

За сравнително кратък период в Реформаторския блок вече има седем партии. Към момента има консенсус да се даде кратък период на консолидация, но аз твърдо вярвам, че в обединението имат място всички политически сили, които споделят началата и ценностите на Реформаторския блок. Макар че от това ще следват практически проблеми, защото вземането на решения ще се усложни при по-голям състав, но това ще се направи в името на голямата цел. Затова мен не ме притеснява, че не всички в Реформаторския блок се определят като десни. Според мен това не е важното за България в момента. Всъщност, лявото и дясното се нуждаят от преформатиране – нито БСП е лява партия, нито ГЕРБ е дясна.

Съдейки по вчерашния коментар във Facebook-профила на експремиера Борисов, изглежда, че ГЕРБ се опитва да се сближи с Реформаторския блок, но среща отказ. Какъв е Вашият коментар?

Това, срещу което стои Реформаторският блок, включва и основната част от маниера на управление на ГЕРБ. Искам да ме разберете правилно. Тъй като и аз бях част от това правителство и смятам, че в моя ресор бяха свършени много добри неща, в сравнение с управлението на Тройната коалиция. Мога да посоча подобни примери в почти всеки ресор.

Големият грях на ГЕРБ е, че след като правителството даде много силна заявка за дълбоки реформи, направи точно обратното и допринесе за ерозията на държавността и институциите. По тази причина нямаме общ дневен ред с ГЕРБ, освен свалянето на това правителство, но тук освен ГЕРБ, има редица други формации, които споделят този интерес.

В момента сте в ГС в качеството си на експерт, виждате ли се отново като политик?

Честно казано, не мога да претендирам, че съм просто експерт. Например, много смешно ми прозвуча, когато г-н Орешарски каза, че той не бил политик, а бил експерт. Няма как, ангажираш ли се с политическа кауза, си политик. Само че аз не търся път към професионалната политика в апаратния смисъл, това изобщо не ми е на дневен ред, предпочитам да се занимавам с други професионални интереси и си имам други цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!