"Галъп": БСП изпреварва ГЕРБ с 2,6%

Елица Мартинова 01 октомври 2013 в 10:31 6173 29

Контрапротестът  Снимка: Сергей Антонов
Контрапротестът Снимка: Сергей Антонов

Ако изборите бяха днес, за БСП щяха да гласуват 21,7%, а за ГЕРБ - 19,1%. 

Това сочат данни от проучване на агенция "Галъп Интернешънъл", които бяха представени на пресконференция днес от Първан Симеонов и Димитър Ганев.

Най-голям е дялът на подкрепа за кабинета "Орешарски" сред хората над 55-годишна възраст и жителите на селата.

Изследването е направено в седмицата между 12 и 19 септември чрез интервюта на 1013 души.

На въпроса "Според Вас трябва ли или не трябва правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка" 41% отговарят с "не", 40% са категорично "за", а 19% не могат да отговорят.

Сред подкрепящите правителството най-голям е дялът на хората над 55-годишна възраст, 60% от които смятат, че кабинетът трябва да продължи да работи. Най-малка подкрепа управляващите намират в хората от възрастовата група 18-25 г.

Данните на "Галъп" сочат, че в селата процентният дял на подкрепа за Орешарски е най-голям - повече от половината от жителите на селата (51%) не желаят премиерът да подаде оставка. В столицата 49% са убедени, че кабинетът не може повече да управлява. Сходен е дялът - 43% на опонентите на Орешарски в областните центрове. В малките градове малък превес имат подкрепящите правителството, като процентите там са 43% срещу 39% в полза на министър-председателя.

"Хората с по-високи доходи, по-образованите хора, по-младите хора и привържениците на партиите в дясно - това са опонентите на кабинета "Орешраски", посочи Първан Симеонов.

Най-ниско е одобрението на кабинета сред висшистите - по-малко от 1/3 от тях желаят правителството да продължи работа. Най-висок е дялът на подкрепа при хората с основно и по-ниско образование, 57% от които смятат, че кабинетът не трябва да подава оставка.

Протестите също разделят обществото на две - 45% от запитаните одобряват антиправителствените демонстрации, а 44% са против тях. Интересно е разпределението на одобрението към контрапротестите. Те са подкрепени от 35% от запитаните, а 51% не ги одобряват.

Доверие в управляващите имат 31% от участниците в изследването, а в Президентството - 35%. Анализът на "Галъп" показва, че след намесата на Плевнелиев в политическия дебат, държавният глава е изгубил част от популярността си.

Хората, които са уверени в надеждността на Народното събрание, са едва 1/5 от запитаните.

На въпроса "За кого бихте гласували, ако изборите бяха сега" 22,4 % посочват, че техният избор би бил БСП. За сравнение, през август подкрепа за левицата са изразявали 21,7%, а през юли - 21.6% от участниците в проучването.

"Забелязва се тенденция към мобилизация на левицата", изтъкна Симеонов.

Същото се забелязва и сред електората на ГЕРБ. През септември 19,1% от запитаните са посочили, че биха гласували за Борисов, ако изборите бяха сега. През август и юли процентите са съответно 17,5% и 17,8%.

През септември хората, отбелязали, че биха гласували за ДПС, са по-малко - 5,9%, в сравнение с 6,7% от юли.

През септември "Атака" също е успяла да възвърне част от подкрепата си при хипотетични незабавни избори. Докато през юли процентът е бил 1.8%, през септември за Сидеров биха гласували 2,7%.

Във връзка с Реформаторския блок Първан Симеонов отбеляза, че при отворен въпрос участниците в изследването посочват по-скоро отделните партии, дали заявка, че ще членуват в него. Общият резултат на седемте формации регистрира подкрепа от около 6% на хипотетичните незабавни избори. 

Симеонов подчерта, че тези данни не бива да се разглеждат като предизборна прогноза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!