"Галъп": Време е ГЕРБ да се прочисти

Елица Мартинова 27 август 2013 в 12:46 4706 17

Първан Симеонов. Снимка: ББСС Галъп интернешънъл
Първан Симеонов. Снимка: ББСС Галъп интернешънъл

"Съдбата на ГЕРБ става ключов въпрос в политическия живот на страната. Тя е в тежка политическа изолация. Не е изключено ГЕРБ да помислят за вариант за прочистване, махане на тапата пред възможните взаимодействия с другите партии".

Това заяви социологът Първан Симеонов от агенция "Галъп" по време на дискусия за политическия август във вторник.

По думите на експерта протестите срещу кабинета са иззели опозиционните функции на ГЕРБ, ударили са по електората й и в момента партията търси своето място. Според Симеонов пред Бойко Борисов стоят две възможности.

"Може да наблюдаваме превръщане на дефекта в ефект. ГЕРБ може да се възползват от ситуацията и напускането на политически фигури като Емил Димитров и Мирослав Найденов да бъде прочистване. Какво остава след тях - Борисов, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, един по-технократски, по-европейски изглеждащ ГЕРБ, плюс традиционното знаме - Бойко Борисов", коментира Симеонов.

Според социолога другият вариант пред Бойко Борисов е да помисли за солова кариера в политиката, която да не го обвързва вече със създената от него ГЕРБ.

"Не е ясно в един момент дали партията му помага или му пречи", коментира експертът.

Професор Петър-Емил Митев пък коментира, че в страната се очертава "триетажна конфронтация" между управляващата партия и опозицията, протеста и контрапротеста и кабинета срещу президента.

По думите на Митев протестът е изправен пред дилема. Според него протестът или трябва да се деполитизира, или демонстрантите да излязат с конкретни програмни искания.

"Протестът се опита да въпзоризведе лозунги и действия, дори подскачането от началото на Прехода. Но не сме началото на Прехода и ефектът не може да бъде същият", коментира проф. Митев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!