"Галъп": Ако има избори сега, БСП бие ГЕРБ с 21 на 17,8%

Лилия Христова 11 юли 2013 в 14:48 3494 27

Кой ще влезе в парламента при предсрочни избори.
Кой ще влезе в парламента при предсрочни избори.

Страната ни се намира в почти патова ситуация, заяви социологът Първан Симеонов от "Галъп" в анализ на последното проучване на агенцията за обществените нагласи.

Ако сега имаше избори, БСП ще бие ГЕРБ с 21-22% на 17,8 процента. ДПС биха взели 6,4 на сто от гласовете, "България на гражданите" - 2,6%, НФСБ - 2,4%. Огромен спад според "Галъп" регистрира "Атака", които сега биха получили едва 1,8% подкрепа. Под тях е резултатът на ДСБ - 1,6%.

Проучването е проведено между 27 юни и 4 юли, което значи че не е хванало изявлението на президента Плевнелиев.

Резултатите показват, че няма особена динамика в електоралните нагласи и че се забелязва изравняване на двете основни политически сили - БСП и ГЕРБ. Така при евентуални нови избори едва ли бихме станали свидетели на особена промяна в парламентарното представителство. От "Галъп" са на мнение, че засега се наблюдава нещо, което прилича по-скоро на изпитание на подкрепата към ГЕРБ. За момента има и известно стягане на електората на БСП. Същевременно обаче има и значителен ръст на хората, които са заявили, че няма да упражнят правото си на вот. Въпреки че това са само хипотези, картината, която показват данните, далеч не е радостна - общественото мнение е объркано и разделено. 

На въпрос накъде върви България – към по-добро или по-лошо, традиционно у нас се отговаря: "Към по-лошо". Делът на песимистите значително надвишава този на оптимистите, сочи изследването.

61% от запитаните заявяват, че не са съгласни Бойко Борисов да се върне на власт.

 

Оставка или не

Според данните мненията на запитаните дали трябва да има оставка на кабинета, са почти наравно разделени. Същата е и нагласата по отношение на това дали трябва или не трябва протестите да продължат. Резултатите показват, че столицата е срещу по-малките градове и селата. В провинцията преобладават позитивните нагласи към правителството на Пламен Орешарски. В София обаче е обратното – основно се иска неговата оставка. При младите хората преобладава мнението "за" протести. 70% от пенсионерите обаче са против протестите. В столицата съотношението е 5:2 в полза на протестите, показват данните. От запитаните 7% отговарят, че са участвали в такива протести, каквито се случват от почти месец у нас, а 29% от хората заявяват съгласие за участие в тях.

На въпроса дали трябва да има предсрочни избори 35% казват "да", а по-скоро "не" отговарят 39% от запитаните. Протестният потенциал е също в пъти по-голям в столицата отколкото в по-малките градове и в провинцията.

Таблицата с доверието към политиците пък се подрежда по следния начин: еврокомисарят Кристалина Георгиева получава 47% от доверието, президентът Росен Плевнелиев – 41%, кметът на София Йорданка Фандъкова – 38%Георги Първанов и главният прокурор Сотир Цацаров - 34%, премиерът Пламен Орешарски - 32%, омбудсманът Константин Пенчев – 30%, лидерът на БСП, Сергей Станишев - 26%, вицепрезидентът Маргарита Попова - 21%Меглена Кунева - 14%, лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов - 20%, лидерът на ДПС Лютви Местан – 11%, а лидерът на "Атака", Волен Сидеров - 3%.

Цветлин ЙовчевКристиан Вигенин и Ангел Найденов пък са сред най-харесваните министри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!