Quantcast

Филип Цанов: Не лифтът, а конските фъшкии мърсят Рилските езера

Последна промяна на 02 септември 2013 в 16:19 6407 24

Седемте рилски езера, Снимка: Лиляна Левкова
Седемте рилски езера, Снимка: Лиляна Левкова

Заблатяването на част от Седемте Рилски езера, наблюдавано в последните 2 години, се дължи на джиповете и „конските фъшкии“. Това становище разпространи днес сдружението „Природата за хората“ на Филип Цанов в отговор на публикации за връзката между екологичния проблем и работата на спорния лифт до Езерата и набиращото популярност искане да се ограничи броят на туристите в района. Сдружението е поддръжник на ски инвестициите в страната и на ски проектите в Банско и на Витоша на банкера и председател на федерацията по ски Цеко Минев. То бе създадено преди няколко години като опозиция на екогрупата "За да остане природа в България".

„И туристите, и експертите от МОСВ знаят, че проблем, свързан със замърсяването на района около и в седемте Рилски езера от посетителите, няма. Хората са безкрайно внимателни, да се види боклук е рядкост, стриктно се спазва и забраната да се влиза в езерата, маршрутите са трасирани преди десетилетия, санитарни възли има в хижата, а ползването на нерегламентирани места е абсолютно невъзможно, защото навсякъде е открито“, се казва в прессъобщение на организацията.

Единият проблем, според организацията е, че екоминистерството, национален парк „Рила“ и останалите институции „не можаха да се справят с няколко местни бабаита, които в разрез с всякакви закони, правила, планове за управление, наредби, глоби и санкции бръмчат денонощно из Националния парк с раздрънканите си джипове“. „Шумът, прахта, изгорените газове, изровените пътеки, ерозията и унищожената природа са от гумите на тези автомобили, а не от маратонките на туристите“.

Още по-голяма вреда създават конете, твърди организацията. „Те пък са собственост на Кочериновските джамбази. Под благовидната форма, че помагат на бялото братство получават разрешителни от Дирекцията на Националния парк за превоз на товари и хора“.

От сдружението са изчислили ефекта на конете върху еутрофикацията (наторяването на водораслите) в езерата. „Още по-голямо замърсяване идва и от конските фъшкии. Един кон за 24 часа изхвърля около 10 кг фъшкии и още толкова урина. От април до октомври са 200 дни по 200 животни по 20 кг прави 800 тона на сезон, които се просмукват през почвата и влизат в езерата. Това е съпроводено и естествено с рояците мухи“, се казва в прессъобщението.

От сдружението обаче не обясняват защо проблемът със заблатяването се е появил чак сега, при положение, че с коне се качваха товарите на Рилските езера далеч преди построяването на лифта през 2007 г.

Сдружението настоява екоминистерството да спре издаването на разрешителни за ползването на животните за превоз на товари, а МВР и общината да предприемат мерки за спиране на незаконната практика да се качват джипове в националния парк. Спирането на конете в района би означавало всички товари да се качват единствено с лифта или пеш.

„Идеята да се ограничи достъпа на хора до тази невероятна природна забележителност – Седемте Рилски Езера, на зелени активисти противоречи на Хартата за правата на човека и на законодателството. Твърденията, че „до 2009 година са се качвали по 1000 човека годишно” е абсолютна глупост. Според тях на месец в активния сезон са се качвали по 150 човека, или по 5 на ден. Това е абсолютно невярно. И преди изграждането на лифта годишно 30-40 000 човека са посещавали езерата. Но само с джипове и раздрънкани камионетки, който бизнес е с над 20 годишна история. Само през месец август, от над половин век по време на традиционния събор на бялото братство се качват около 5000 човека“, писаха още от сдружението на Цанов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.09 2013 в 14:25

Говорите неверни неща. Никога от създаването си "Зелените" не са се изказвали за ядрена енергия, нещо повече бяха най-активните в опитите да се информира обществеността за опасностите и безсмислието на проекта "Белене". Абсолютно неоснователна и груба дезинформация.

Колкото до езерата, в редица туристически обекти по целия свят потокът на хора се ограничава по редица начини - чрез по-редки интервали на достъпа, чрез по-високи такси и т.н. Това е световна практика, която е напълно обоснована. Като изчезнат езерата, по-добре ли ще е, че са можели да ги видят много хора? Вместо да ги имаме столетия занапред? Говорите абсолютни глупости. Не е въпрос дори колко са внимателни хората, които ходят там, въпреки че на всички е ясно, че немалка част от тях са мърлячи, които са отишли само защото има лесен достъп. Самото им КОЛИЧЕСТВО обрича езерата. Ефект, наблюдаван например дори и в световноизвестен обект като Мачу Пикчу.

И това без да говорим, че лифтът продължава да бъде незаконен, емблема на корупционните методики в българското строителство и ГРУБО нарушение на всякакво приличие в държавата.

03.09 2013 в 12:39

Защо Филип Цанов се разграничава от джиповете? Нито лифт, нито джипове имат място на езерата. Да за инвалиди ще е много трудно да отидат там, но това в никакъв случай не е причина да се унищожава уникална природа. Ако трябва и полиция да се намеси, но да се спре качването на джипове и да се ограничи качването на хора. Както знаем полицаи има предостатъчно в държавата ни.

03.09 2013 в 12:13

Туристите не ходят на езерата, за да цапат. Това не е лек преход и хората отиват заради природата. Джиповете са причината за мръсотията. От тях се хвърлят всякакви боклуци. Ограничете тях. Не се връзвайте на "зелените" гниди на Тома делфина. Няма да позволим да ни забранят да ходим сред природата!

03.09 2013 в 11:11

Гледам бая напушени хора са се събрали тук.... От една цигара ли пушихте или как? Пълни малуомници нещастни. Щели да ограничават достъпа до Рилските езера. Че кои сте вие, бе простаци? Кой ви даде право да се разпореждате с природата. Всеки сам решава как, кога и защо ще отиде на езерата. Всеки си преценява нещата. Естествено, че джиповете правят проблем там. Газове, масло и какво ли още не.

03.09 2013 в 10:49

Оооо, говориш адските простотии, защото нещо май не си спомняш как партията Зелените беше пръв поддръжник на комунягите и тяхната Беленска програма. Само преди няколко години се случи и тогава зам. председателите на тези "Зелени" буквално се изказаха ЗА ядрената програма.
А може би си забравил как тези "Зелени" казаха, че нямат нищо против да се строят вятърни централи, в основите, на които се излива толкова бетон, че ум да ти зайде.
Стига с тези яки глупости, че ми писна...
Най-голямата простотия е някой да определе Квоти за Рилските езера...... Простоия след простотия, след простотия. Чудно как 3-4-годишните деца ще се качат или по-възрастните.
И да не забравяме ЛИФТЪТ Е НАЙ-ЕКОЛОГИЧНИЯТ ВИД ТРАНСПОРТ!!!!!!!!!!!

03.09 2013 в 10:25

Айде платените "зелени" писачи се активирали и са във върховата си нищожна форма! Абе, какво се правите на спецове като вие дори не сте били там по пътеките! Ами отидете и си говорете с местните идиоти и черпете от извора на легализирането на марихуана от вашият култ Тома Белев! Защо направо не си постилите една бяла покривка и не си шитвате "Из цикъла на коня"!?! А може би направо да се сцепвате от разходки, да си серете планината и да си пикаете където поискате. Нали е природа!??! Дайте всички заедно в захлас да се ИЗСЕРЕМ И ДА ПИКАЕМ, за да може природата да диша! Да ви имам и простоватата логика ! Вземете се образовайте малко и престанете да хулите като типичният бай Ганьо от Америка!

03.09 2013 в 09:56

Предлагам да избием хората! /след като преброим за няколко милиона евро делфините, козите, съселите и всичко друго, за което можем да се докопаме/

03.09 2013 в 07:51

Де да знам. Имам един дизелов, и един бензинов джип. Големи, камиончета, не като мутресите да си карат децата в детската градина.
Ходил съм по тия места, никога не съм допускал от моята кочина да се изръси и един фас. Возил съм случайни туристи - получавали са и по човката, и по джоба. И айде тенекиените консерви - тях природата ги прибира бързо, ами бурканите, найлона, пластмасовите шишета ...
Виждаш ли дирята на гумите? Ние ще почакаме, а ти донеси три стъклени буркана, и четири плика. Където ги намериш - твои са. Без тях няма да тръгна, а вие не можете да се измъкнете от тук сами. Аз ще съм в червената палатка.
Обикновенно ги донасят преди да намеря палатката в кочината:)

02.09 2013 в 22:46

Истината е, че това място го съсипаха в деня в който лифта заработи.

02.09 2013 в 20:26

Толкова са тъпи - конете са им виновни, скоро и самата природа ще им е виновна че не не разгражда парниковите газове и боклуците...