Лумпенът с флейтата

19 февруари 2013 в 10:22 10534 16

Кристиян Коев СНИМКА: bTV
Кристиян Коев СНИМКА: bTV

Флейтистът Кристиян Коев е един от задържаните на протеста в центъра на София. Коев, популярен като Златната Флейта, бе арестуван снощи от органите на реда и освободен малко по-късно с акт за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Смутени от ареста на мирно протестиращия музикант, участници в протеста вече му лепнаха прозвището "лумпена с флейтата". Кристиян бе посочен и като един от неформалните лидери на бунта в столицата - нещо, което според думите му се дължи само на факта, че е бил арестуван.

Самият Кристиян Коев разказа пред камерите снощи, че излязъл да протестира мирно и в неделя, и в понеделник. Той и компанията му се обявиха против действията на провокаторите, които хвърляха камъни по прозорците на парламента, палеха кофи и замеряха полицаи с различни предмети. "Ние дори вървяхме след провокаторите и вдигахме бутнатите кофи", каза флейтистът. 

Арестът дошъл, когато в по-късните часове на протеста полицията се опитала да разпръсне тълпата, като прегради улиците и не позволи групата демонстранти да се движи в пакет. Полицейската блокада щракнала точно под носа на Коев на ул. "Агнел Кънчев". Мъжът заявил на униформените, че иска да продължи напред с шестващите. Не му позволили, но той се заинатил и казал, че ще премине напред. Тогава бил задържан.

Дошъл съм в България да живея свободно, иначе живея в Италия, коментира музикантът, който излязъл да протестира, защото докато бил извън България, му се натрупали огромни сметки. "Обещавам, че това, което направиха с мен, ще стигне до Брюксел", продължава да се гнети той на ареста си.

"Сложиха ми белезници без да ми обяснят точно защо. Вчера бях на протеста заедно със седеммесечното си дете и отново ще протестирам. Засега съм с белезници и това никога не се е случвало в живота ми", заяви той пред БГНЕС, докато го отвеждаха към районното.

Тази сутрин пък обяви пред bTV, че планира да влезе в политиката. "Мразя политиката, но съм принуден да вляза в нея", коментира музикантът.

Кристиан Коев (роден на 1 юли 1970 г.) от години живее на Апенините и участва в много музикални проекти и концерти.  Прозвището му Златната флейта идва от инструмента от 14-каратово злато, на който свири. Изпълнявал е произведения по покана на принц Чарлз, свирил е на сватбата на Ерос Рамацоти, а негов проект е използвал Силвио Берлускони по време на предизборната си кампания. Изпълнителят е  бил поканен да озвучи един от рождените дни на покойния папа Йоан-Павел Втори.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!