Хората на Цеко Минев блокират кръстовището на Ректората в сряда

Последна промяна на 18 юни 2012 в 21:41 3580 4

Първият контрапротест край Симитли Снимка: Булфото

Блокада на кръстовището на Ректората готвят хората на Цеко Минев в сряда, научи OFFNews.bg от скиори, които са канени да се присъединят към контрапротеста, организиран от сдружението "Природата за хората и регионите". Сдружението е оглавявано от Филип Цанов и е известно с близките си връзки с шефа на ПИБ и БФСки Цеко Минев, както и с горещата си подкрепа за промените в Закона за горите, които предизвикаха серията протести през последната седмица.

Протестът е под надслов "Не на екологичния рекет". Първоначално той бе насрочен за утре,  но заради предварително насрочено държавно посещение бе пренасрочен за сряда от 12 до 13 часа на площад "Народно събрание". До паметника на Цар Освободите ще бъдат паркирани 2 рактрака, гласи съобщението на "Природата за хората и регионите" до медиите.

Разбрали за готвения от тяхно име контрапротест, други скиори започнаха да се организират във фейсбук за контра-контрапротест. Началото му е насрочено за 18,30 часа пред НДК. Към момента присъствие в него са заявили над 640 души. Ето и целият анонс за протеста на скиорите:

Вадете екипировката
Шествие на скиори и снобордисти за горите на България в сряда, 20 юни: Носим си ските и борда, щеките и каските :)

Да покажем на властта, че скиорите и сноубордистите не искат сеч, не искат монопол при ските, не искат лобистки подаръци за офшорната олигархия.

Искаме ГОРА !!!

Настояваме Парламентът да ревизира изцяло скандалните промени при повторното разглеждане на законопроекта. (Президентът вече върна скандалните поправки в Закона за горите)

Шествието тръгва от НДК и приключва пред Парламента.

Сряда, 20 юни 2012:
Събиране пред НДК 18:30 - 19:00
Витошка 19:15
Св. Неделя 19:30
Президентството 20:00
Парламента 20:30

През деня ще има символни акции - to be announced soon.

Протестът е със уведомление до Столична община.
Протестът е законен.
Законен, както и всеки протест, който не е забранен от Кмета на София с нарочна заповед.

Единствено на законен протест е удачно да си носим ските и бордовете, тъй като не се очаква бутане с полицията, нали ;)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.06 2012 в 15:53

ОПИТ ЗА АНАЛИЗ ЗАЩО НЕ КАРАМЕ СКИ И ЗАЩО БИЗНЕСЪТ В ГОРИТЕ ИСКА КАКВОТО ИСКА
Трябва да се върнем малко назад, за да разберем логиката на процеса.
80те и началото на 90 бяха златното време за българските любители на ските. Един ден на ски с цялото ми семейство излизаше до 30 лева и при семеен доход 500 лева на месец. Имахме низки разходи за храна и отопление и една голяма група граждани се радваше на ските. Из София до края на април беше пълно с коли със ски на покрива. В допълнение към това държавата беша направила стъпаловидни ваканции, субсидирани почивни бази и хижи и сезонът беше дълъг. Така беше и на морето с плановия отдих на трудовите колективи, от което пък местните хора се прехранваха 5 месеца в годината и си направиха нови големи къщи.
Чужденците пак си ходеха в хотелите и имаха привилегии на опашките по лифтовете.
Какво стана после.
После цената на живота рязко се покачи. След храната, тока, парното и водата оставаха все по-малко пари за друго, в т. ч. и за ски. Сега един ски ден на 4-членно семейство е минимум 200 лева (само карти и бензин). И тези пари за много семейства са повече отколкото изобщо им остават свободни пари плащането на храната, тока и парното.
Хайде сега още един ракурс.
Нека погледнем разликата в доходите на долните 20% и горните 20% от обществото. В България тя е 6.8 пъти. Специалистите казват, че за да има средна класа тази разлика не трябва да е повече от 3 – 3.5 пъти. Изводът от тези данни е, че в България остава само една малко прослойка хора, които могат да си позволят каквито и да било по-скъпи спортове. Младежите са една по-особена група. Докато са сами и особено ако нямат разходи за жилище могат да си позволят ски, сърф и др. Но картината се променя, когато става дума за семейства, които искат да осигурят качествен отдих на децата си. И трогателни инициативки като „да научим децата да карат ски“ са смешни и обидни. Особено ако паричките минават през фирми на съпрузи и др. свързани лица. И ако говорим за тази тънка прослойка, към която принадлежат и внучките на един министър, то карането на ски в Австрия не се мотивира от липсата на писти в България, а от нивото на обслужване, желанието за разнообразие, за престиж и др. такива, които няма да се рашат ако удвоим пистите или лифтовете.
Та, основната причина групата на БГ скиорите да се свие драстично за непосилните цени на основното за ските – лифтовете и достъпът до курортите. Като резулта от това ски сезонът се сви и сега 100% зависи от отпуските на чуждите туристи. Операторите на съоръжения пък нямат интерес да въртят лифтовете на празни обороти. Затова още в края на март много от тях спират и малкото мераклии да карат се набутват на 1 - 2 писти. Сега, какво от това, ще си кажете. От това следва, че БГ скиорите са последния компонент от реалните бизнес интереси на операторите. Техният интерес е в планината да има максимален обем инсталирани мощности (лифтове и писти, и максимален обем легла, за да може краткото време на ски сезона (отпуските на чужденците) да се използва максимално за каране и съответно за се реализира търсената печалба. В такъв контекст и разбираемо искането в закона да има възможност за строене на нови съоръжения. Разбира се, покрай ветото ще пострадат и някои малки курорти, като х. Плевен, например, където с години се влачи построяването на едно лифтче с десетина стълба за да се качват туристите от местността Мезането до хижата. Сигурно има и др. подобни места. Дано само хората в Априлци и др. подобни места имат акъл в главите си да пуснат туристите в домовете си, а не да си продадат нивите и да си останат облужващ персонал по хотелите като банскалии.
За мен стратегията на ски туризма сега е основана само на финансовите приходи от чуждестранния поток. Това е изключително порочно, тъй като държавата чрез субсидиране на различни спортни прояви (световни купи и др.) и чрез вложения в инфраструктурата на практика субсидира частния интерес. Няма данни за платените данъци от операторите на съоръженията, от хотелиерския бизнес и др. Напротив, има твърдо убеждение, че точно туризмът е в най-голяма степен в сивата икономика. Това поставя под съмнение неговата полезност за обществото, като се изключат, разбира се, собствениците на съоръжения и хотели. За местните общности остават трохите, но липсата на алтернативна заетост прави хората там послушни. Все пак по-добре е да имат какво да е препитание, отколкото никакво. И оттам са аргументите по-добре да сме лифтаджии, иначе почваме да палим и сечем гората. Моноплизирането на ресурса не позволи да се развие малкия бизнес и парите се канализираха в един голям поток в джобовете на една малка група от хора. Те много майсторски сложиха бариера пред планината под формата на собственост на лифтовете. Ако лифтовете бяха държавни или общински то картината би била друга. Сега битият бит... другата част не е за пред хора...

19.06 2012 в 20:15

Информацията за шествието на Скиорите и СноубордистКите и всякакви Туристи ЗА ГОРАТА - беше обявено между участниците в събитията на Орлов Мост още при първата акция за засаждане на цветя. Без да се променя датата и часа.

19.06 2012 в 00:29

Ми да фанем да им се оттепаме на тия боклуци

18.06 2012 в 23:16

Това вече става мътно и кърваво...