Тома Белев: Разширението на Банско е пример за корупция

Борислава Бибиновска 08 февруари 2013 в 21:07 2714 0

Тава не е часно. Тава е в парк
Тава не е часно. Тава е в парк "Пирин", който е изключителна държавна собственост

"Виждаме пореден опит за политическа корупция с предложението за изменението на плана за управление на природен парк "Пирин".

Това коментира днес на пресконференция Тома Белев, председателят на "Асоциацията на парковете в България".

Желанието за промяна на плана за управление предизвиква ред въпросителни, които безпокоят както жителите на Банско, така и природозащитниците.

Те се опасяват, че промяната на плана за управление ще доведе до създаването на нов кабинков лифт и на ново застрояване на иначе защитените зони на територията на парк "Пирин".

Според представители на община Банско пък разширяването на плана за управление е наложен от сериозната концентрация на туристически поток.

Създаването на втори кабинков лифт в Банско не влиза в противочие с наредбите и препоръки на Международните комисия за опазване на световното наследство, смята Ваня Бижева от "Природата за хората и регионите".

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) коментираха, че промяна на плана за строителство се допуска да се направи, стига тя да е законосъобразна.

В началото на тази година Община Банско внесе нов проект за промяна на плана за управление на парк "Пирин".

Община Банско, която е съдружник във фирма "Юлен" – концесионер на ски зоната в националния парк, настоява за разширяване на зоната с втори кабинков лифт, 30 километра писти и седалкови лифтове към тях.

Както OFFNews писа, предложението на общината е формулирано така, че да се остави вратичка за строителство в още 3 вида зони - за опазване на горските екосистеми (45.2 % от площта на парка или 182 450 дка), за туризъм (2.2 %) и за устойчиво ползване на откритите площи – 16.9 %. Това означава почти 65 % от територията на парка, който покрива 403 560 декара или 100 пъти над сегашната площ, в която е допустимо строителство.

Протест в защита на Пирин от ново ски строителство ще се проведе на 14 февруари. Демонстрацията, озаглавена "С планината и морето в сърцето!" ще настоява да не се променя планът за управление на национален парк „Пирин“, за което настоява община Банско с цел да разшири ски зоната над града.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!