Шефът на СДВР скрил покупка на BMW, на здравната каса – над 20 хил. лева и имоти

07 януари 2013 в 12:39 6756 4

Валери Йорданов, СДВР. Снимка: БГНЕС
Валери Йорданов, СДВР. Снимка: БГНЕС

Директорът на СДВР Валери Йорданов е скрил, че си е купил автомобил „БМВ 530 Д“ втора употреба, шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов не е декларирал заем за покупката на „Тойота РАВ 4“, а управителят на Здравната каса Пламен Цеков не е декларирал доходи в размер на 21 905 лева, апартамент във Видин и 460 кв. м. дворно място в Лом.

Това сочат данните на Сметната палата, която днес публикува списъка на хората, заемащи висши държавни длъжности, при които има несъответствия между декларираното и реално установеното имущество.

Публикувани са два списъка: с годишните данъчни декларации/уведомления за 2012 г. и с встъпителните и финални декларации от 15 ноември 2011 г. до 15 ноември 2012 г.

При 90 души има несъответствия с данъчните декларации, при 201 има несъответствия с встъпителните и финалните декларации.

Сред тях са депутати, кметове, общински съветници, съдии, прокурори, шефове на агенции.

Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев например не е декларирал в годишната си данъчна декларация покупка и продажба на апартамент с площ 168 кв.м. и паркомясто с площ 17 кв.м. в Несебър, както и банков кредит в размер на 90000 евро, обезпечено с ипотека върху същия имот. 

Служители на директорски позиции в ДАНС също са в списъка с несъответствия на данъчните си декларации и реално придобитото имущество. Чавдар Митов не е декларирал 7241 лева, получени от съпругата му, а Александър Билев не е декларирал дялове в новосъздадено дружество "Ди Ей Би Консултинг" ЕООД, придобити от съпругата му.

Говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 13 388 лева, а главният секретар на МОМН Красимир Вълчев е пропуснал да впише, че съпругата му е придобила дялове в новоучреденото дружество "Бонафиде Адвайзърс".

Шефът на Агенцията „Проучване и поддържане на р. Дунав“ Павлин Цонев пък не е декларирал ниви на съпругата си с площ 20,163 дка, както и две идеални ½ части от двор и двуетажна къща в Кубрат.

Депутати

В списъка с „провинилите се“ има и депутати от почти всички партии.

Първо впечатление в листата по азбучен ред прави едно от емблематичните лица на синята идея Асен Агов. Той не е посочил, че съпругата му е станала съсобственик в дружеството „Агова-Лимитед“ ЕООД.

Следващото име в листата е на лидера на БСП във Варна Борислав Гуцанов. Той е „забравил“ да уведоми държавата, че съпругата му е придобила част от дружеството, което е собственик на сайта Petel.bg. Той е известен с политическите си разследвания и разкрития.

В редиците с несъответствията се нарежда и депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев. През 2011 г. той е станал горд собственик на луксозния автомобил Audi S 8, който е закупил втора ръка. Според Сметната палата обаче Тошев е забравил да уведоми държавата за тази покупка.

Кристияна Петрова от РЗС също е в списъка, защото е забравила да декларира над 20 хил. лв., придобити от друга стопанска дейност. Петрова е подала уведомление, твърдейки, че няма промяна в имотното състояние. Името на Петрова нашумя покрай гей скандала в РЗС през 2010 г., когато бившият координатор на партията Светослав Стефанов подаде оплакване за сексуален тормоз срещу лидера Яне Янев. Заради партийната драма бившият организационен секретар Тодор Великов подаде оставка и на негово място бе назначена Кристияна Петрова.

Депутатът на ДПС Петя Раева също е пропуснала да декларира доходи в размер на 6 хил. лв., сочат данните на Сметната палата.

Раева нашумя не толкова с политическата си дейност, колкото с изявите си в родните светски среди. Тя стана известна с рекордната си загуба на тегло, след което написа книга „Радостта от храненето“, посветена на здравословното хранене.

Последен в редиците, но не и по значение, е депутатът на ГЕРБ Христо Христов, известен с прякора си Ицо Пицата
Бившият областен координатор на ГЕРБ - Велико Търново не е декларирал, че съпругата му е придобила дялове в "ЕКОТУРИСТ 2011" ЕООД.

Ицо Пицата е едно от най-скандалните лица на настоящото управление. Прякора си той носи от 1987 г., когато е бил управител на пицария във Велико Търново.

В началото на 2011 г. стана ясно, че фирмата „Родопа-Г. Оряховица 96“ на Ицо Пицата дължи на държавата малко над 500 хил. лв. и е замесена в скандала по програмата „САПАРД“.

 

Съдебна власт

Прави впечатление, че съдии масово не декларират приходи на съпрузите си. Така например съдия Анна Кирилова Баева-Курдаланова не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 293 370 лв. Колежката ù Велина Светлозарова Пейчинова-Ташева от административното отделение на СГС не е декларирала данни за съпруга си, който имал доходи от друга стопанска дейност в размер от 31 653 лв.

Даниела Марчева от СГС, гледала мегаделото за фалита на "Кремиковци" от 2008 г., скрила, че съпругът ù припечелил 12 145 лева.

Подобна е практиката и на други съдии – Джузепе Роджери от ВАС не е декларирал 10 983 лв. на съпругата му; Димитър Кирилов от Районния съд в Плевен не написал, че жена му е взела 100 хил. лв.

Подобна е и практиката в Окръжния съд в Пловдив, чийто ръководител доскоро беше новоизбраният главен прокурор Сотир Цацаров. Неговите подчинени Симеон Захариев и Фаня Калчишкова не са декларирали съответно – вземания от юридическо лице 22 хил. лв, и учредяването строителното дружество „Калчишков“ ЕООД.

По подобен начин доходите на половинките си не са декларирали прокурорите представена от Дойчин Дойчев от Ямбол, чиято съпруга учредила дружеството „Академика Ямбол“, занимаващо се с преподаването на чужди езици, Илчо Русев от Районната прокуратура в Стара Загора, който е придобил част от нива, след делба, Калина Малинова от Окръжната прокуратура в Пазарджик, Кремена Стефанова от Окръжна прокуратура Бургас, Кръстю Георгиев от Окръжната прокуратура Разград и Милко Първанов от Районната прокуратура в Сливница.

Пълният списък със заключенията за несъответствие ще бъде изпратен на изпълнителния директор на НАП и на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност".

 

Местна власт

Кметове, областни управители, техните заместници и общински съветници масово са премълчали нови имоти, коли, дялове във фирми и дори дългове. В повечето случаи става въпрос за ново имущество, придобито от половинките им.

Зам.-кметът на столичния район "СтудентскиВелина Белева-Влахова например е пропуснала да декларира, че мъжът ù си е купил нов джип „Мерцедес“.

Цвета Авджиева, кмет на район "Младост" в София също не е подала данни за съпруга си, който притежава дялове в "МЦ "Сърце - 21 век".

Петър Паунов, кмет на Кюстндил, е пропуснал да опише 32 400 лв. Доходи от наем.

Зам.-кметът на Девня Валентин Йорданов скрил, че съпругата му се е сдобила с дворно място и апартамент в Девня и че е придобила дялове в новоучредено дружества „Савадан“ със седалище във Варна.

Председателят на общинския съвет в Ракитово не е декларирал дялове във фирма и дълг към физическо лице от 20 000 лв. Кметът на Ковачевци се е опитал да укрие доход от 7000 лева.

Кметът на район „Одесос“ във Варна Георги Недев не е декларирал, че се е сдобил с нива в село Неофит Рилски и че е купила апартамент във Варна от 60 кв. м на непълнолетния си син.

 Зам.-кметът на Благоевград Стоян Благоев не е декларирал вземания в размер на 39 280 лв. от фирма, както и апратаменит на съпругата му от 62 кв. м в Благоевград.

 В Силистра настоящият кмет Юлиян Найденов не е декларирал новозакупени автомобили "Опел Астра" и „Пежо“, дялове в "Юлана ЕООД", които е прехвърлил на съпругата си, както и 10 дка земя на жена му в град Глоджево.

Председателят на Общинския съвет в Поморие Янко Славов е пропуснал да опише дялове в новоучреденото дружество "Зефир консулт" ЕООД със седалище в Поморие.

Петя Князова-Василева, зам.-кмет на Тутракан (бивш ПР на общината) не е декларирала дялове в "5-я" ЕООД, прехвърлени на съпруга ù Юрий Василев (общински съветник), както и данни за негови дялове във "Фиш-ер" ЕООД и кола "Форд Мондео".

Любен Кънчев, зам.-кмет на Костинброд не е обявил, че притежава тракторна база 260 кв. м, железничарска работилница 140 кв.м и пункт за гривосмазочни материали, както и дялове на съпругата му във фирма.

Има доста премълчани данни и в декларациите на бившите кметове, които загубиха изборите през есента на 2011 г.

Във финалната си декларация бившият кмет на Видин Румен Виденов от ГЕРБ не е декларирал, че съпругата му има 21 дка широколистна гора в землището на видинското село Градец, която ù била. Преди време Виденов бе разследван за сключени договори с частна охранителна фирма на стойност 169 хил. лв.

Бившият кмет на Стара Загора Светлин Танчев от ГЕРБ пък е спестил ниви с обща площ 17, 912 дка и изоставени трайни насаждения от 1, 2229 дка в землището на Кнежа. Срещу него тече проверка за финансови нарушения по време на мандата му.

Повод за проверка е решението на бившия кмет да се изплатят 488 хил. лв. на транспортни фирми като компенсация за евтини карти за пенсионери и инвалиди. Другите две нарушения са за договори с две частни фирми без провеждането на обществена поръчка.

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов не е обявил във финалната си декларация, че съпругата му притежава ниви с обща площ от 17 дка, придобити чрез доброволни делби ниви с обща площ от 34 дка в село Сламино, общ. Ямбол.

Областният управител на София-област Красимир Живков не е декларирал придобиване на паркомясто с площ 11,49 кв. м в Поморие. 

Зам.-областният управител на Шумен Ивайло Илиев не е декларирал дялове на съпругата му в дружеството „Дивиана“ ЕООД, на което тя е управител.

Кметът на Луковит пък Иван Грънчаров не е декларирал новопридобити от него и на съпругата му земи – пасище и две ниви.

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева от ГЕРБ не е декларирала дарен на съпруга ù имот в китното старопланинско селце Рибарица, в което има фамилна къща. Тя не е декларирала и че съпругът ù има дялове във фирмата „Славеястрой“, което е работило като изпълнител по премахване на незакони строежи.

Зам.-кметицата на Дупница Олга Китанова пък е скрила, че съпругът ù притежава ливада в Банско. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews