Екологът на властта

Нели Чолашка Последна промяна на 26 юни 2012 в 20:24 9765 19

Филип Цанов. Снимка: Livesport.bg
Филип Цанов. Снимка: Livesport.bg

Еколог, строителен предприемач или месар е Филип Цанов - бизнесменът, който поведе миналата седмица контрапротеста в защита на поправките в Закона за горите (известни също като поправките "Цеко Минев"). Биографията на бизнесмена-еколог не дава точен отговор на този въпрос. Той е в управата Националната гражданска коалиция "Природата за хората и регионите", строи жилищен комплекс в Пазарджик и е в съвета на директорите на "Родопа-Пазарджик", която се занимава с изкупуване на животни за клане и износ и производство на месни продукти. Протестите от миналата седмица не са първите, организирани от Цанов като лидер на "Природата за хората и регионите", в отговор на митинги на екоорганизации срещу застрояването на зелени територии в България. Цанов организира първия си контрапротест през април 2011 г. в Сапарева баня срещу разширяването на териториите в "Натура 2000". Почти директно признава, че кметовете на засегнатите от "Натура 2000" общини са му изпратили хора и дори му предложили да пратят още. Както OFFNews.bg писа, на контрапротеста на 20 юни тази година в защита на промените в Закона за горите присъстващите признаваха, че са служители на различни общини и са изпратени от работодателите си на митинг в София. На протеста в Сапарева баня през 2011-а, който е отговор на протести на екоорганизации срещу застрояването в територии от "Натура 2000", Цанов обяви, че еколозите са "шайка, която е свикнала последните 15 години да се разпорежда с имотите на половин България". Обвинява ги, че са вкарали 40 хил. км. от най-хубавите земи и най-хубавите гори от територията на България в "Натура 2000" и "убеждават всички, че там е забранено да се извършват инвестиции". На този контрапротест Цанов вади за първи път любимите на премиера Бойко Борисов доводи, че в "Австрия има 260 курорта, 22 хил. писти и 3304 лифта". По думите на Цанов австрийските зимни курорти са от ранга на Банско, Пампорово и Боровец. Ето и цялата реч на Филип Цанов:

Не е чудно, че данните за австрийските курорти бяха повторени миналата седмица и от министъра на културата Вежди Рашидов в контекста на това, че всяка зима се разделял с внучките си, които отивали на ски в Австрия - той е сред учредителите на "Природа за хората" като виден еколог. Сдружението атакува останалите екоорганизации, веднага след като е създадено. През пролетта на 2009 г. Цанов дава серия от интервюта, в които обвинява "Зелени Балкани", че са участвали в заменките на гори по време на управлението на тройната коалиция. "Крадецът вика "Дръжте крадеца!", отговориха тогава от "Зелени Балкани". Преди да се заеме с проблемите на природата на България Цанов е пробвал различни бизнес начинания, сочи Търговският регистър. Първо е бил едноличен собственик и управител на "Булмес Ко". Според търговския регистър историята на тази фирма приключва с решение на Районния съд на София по молба на Агенцията за следприватизационен контрол за запор заради дълг от близо 1.5 млн. лв. После е управител на "Индбус" (за производство и продажби на автобуси и микробуси), където е съдружник с още двама души - Ангел Антонио Кастильо-Родригес и Фарук Алич. Не е ясно движи ли още този бизнес или как е приключило начинанието. Последният бизнес проект на Цанов е изграждането на жилищен комплекс "Фонтаните" в Пазарджик върху част от територията на бившия месокомбинат "Родопа-Пазарджик". "На част от територията на бившия месокомбинат "Родопа-Пазарджик" до две години и половина ще бъде изграден мултифункционален жилищен комплекс "Фонтаните". На площ 34 дка сред зеленината на три съществуващи в момента парка ще бъдат построени 22 жилищни блока, всеки на по четири етажа. ВИП комплексът ще разполага с 25-метров плувен басейн, многофункционално игрище за тенис, волейбол, баскетбол и футбол, детски площадки, детска градина, ресторант със 120 места, миниголф игрище и спортна зала, оборудвана с фитнес, турска парна баня, инфраред сауна, финландска сауна, сноу рум и център за административно обслужване, където собствениците на апартаменти ще могат да плащат всичките си данъци и такси. Инвеститор е "Балканска търговска къща" ООД - дружеството е собственост на Красимир Гергов и Михаил Величков. Инвестицията в строителството и облагородяването на района ще е в размер на 10 млн. евро, съобщи Филип Цанов, консултант по проекта.Проектът ще се реализира с подкрепата на Първа инвестиционна банка", пише на 17 ноември 2008 г. вестник "Строителство и градът". В момента има построени две-три блокчета от този грандиозен проект. Любопитен факт от биографията на Филип Цанов е, че през лятото на 2006 г. получава сребърен медал от ПИБ по случай 10-годишнината на банката за активно използване на кредитна карта.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.07 2012 в 18:39

Стреам - еколозите не всички са с хуманитарен профил, аз съм технически и съм толкова машинен инженер, колкото и ти освен пречистване на води се учи и преработка на отпадъци, математическо моделиране на екосистемите, климатология и метеорология и други.

И аз имам пълна проектантска и си плащам годишната вноска и не смятам, че думата е мръсна.

04.07 2012 в 06:45

До г-н Янчо Найденов ,
Напълно сте прав а г-н Стефан трябва да разбере, че да станеш еколог е нещо като специализация (надстройка) за по сериозна специалност или фундамент. Но с нашата система "учи мама за студент" и след това разни надстройкаджии тръгват да ни набиват обръчите на нас инженерите или на вас горските смях, които го има само в един тлеещ социализъм като в България.
В нормалните страни всеки закон минава обсъждане през професионалните камари и след това те го обсъждат по-между си заедно с академичните среди и обществеността и тогава го дават на политиците за гласуване! А политиците там внимават, какво правят, защото веднага именно техните избиратели ги бият с пръчката през пръстите!
Аз съм ВиК инженер с над четвърт вековен стаж и винаги ми е било много интересно как разни хуманитаристи, ще ми говорят за екология? А още по интересно ми е, как те ще ми заверяват проектите по каква логика? Проблема идва от канализираното образование тук, в нормалните страни това не е така. Там се комбинира от различни задължителни и незадължителни часови и хорариуми и в крайна сметка техните еколози са много повече инженери, биолози, зоолози и т.н.т и чак след това са се ориентирали към по глобалния поглед върху нещата като еколози и поради тази причина намират общ език с останалите без да дразнят и унижават никого. Но при нас всеки учи за началник (да кичи епитети, да дава оценки и да не уважава никого)!
така че сте прав крайно време е да ни изгоните от гората за да се разберем като хората! А аз да изгоня всички вас от водата и като се разберем да Ви пусна(това това важи и за Вас към Нас) по правила които ще спазваме всички!
Да се разберем, какво ще правим и да спрем да си го мерим"кой по-голям го вади"!
И да се хващаме за работа, че станахме за смях на света!

03.07 2012 в 20:53

А аз само да попитам нещо: Един инженер по пречистване на води , които е държал изпит по екология във ВИАС(когато в България въобще още никои не знаеше и дума за това) и той ли е любител в областта на екологията? За природозащитник не е задължително.
Да попитам все пак за да ми стане ясно, нали?
И още нещо , все вие с хуманитарните специалност сте специалисти а ние с техническите какви сме? Или трябва да си отучваме още нещо освен "социалното управление" и "международния инженеринг"?

Та значи думата "еколог" стана мръсна дума, както и думата "проектант" на времето а и сега!

03.07 2012 в 11:04

За доц.Найденов - ел. поща ми е:

steff_s@hotmail.de

Поздрави,

03.07 2012 в 00:03

Сигурно ще трябва да се срещнем. Размяната на идеи е по-добра отколкото противоборството. Навярно скоро ще има и други поводи за дискусии. Идеите ви, а вероятно и практически опит за търсене на нови алтернативни енергоносители ми интригуват. В Лесотехническия университет съм бил само два семестъра преподавател. Чел съм екологични дисциплини предимно на икономически специалност.

02.07 2012 в 12:08

В горното мнение написах, че ме устройва в смисъл да правя нещо с въпросната собственост, сега я ползвам за почивка на палатка и за бране на гъби(ама не само аз):(.

А доколкото разбирам вие сте хабилитиран преподавател в Лесотехническия университет, моя опит в преподаването е далеч по малък - необходимите часове само за дисертацията ми, профила ми е технически и е сравнително отдалечен от гората.

Голяма част от идеите, които защитавам : срещу шистовия газ, срещу нагнетяването на СО2 в земните недра съм ги правил с оглед факта, че от доста отдавна има разработени по-добри технологии за добив на алтернативни енергоносители конкретно за нашия регион, а именно преминаването към сероводородна енергетика и биоадсорбция на СО2 емисиите от микроводорасли.

Украинците имат цял научно изследователски институт, които се занимава с разработките за добив на енергия от сероводородния слой на Черно море.

Докато се занимавах с горното - установих от личен опит, че единствения начин да защитиш идеите си е да влияеш на общественото мнение, но много малко от хората имащи ресурса реално да оценят дадено предложение или инвестиционно намерение, нямат достъп до механизмите влияещи на общественото мнение.

Точно затова е необходимо медийно отразяване - подгответе проекто - закон според вас как трябва да изглежда закона за горите с обосновка и ще си уговоря среща с Вас за интервю

02.07 2012 в 10:56

Уважаеми Стефан,
изглежда след известно време ще намерим общ език. Явно по много точки се приближаваме до единно становище. Чудя се обаче как това което предлага Цеко Минев би могло да Ви устройва, той цели да заграби не само държавните гори но и частните и общинските. Аз също не приемам поправките на закона, така поднесени те крият големи изненади.
И накрая, ако все пак беше взет предвид натрупания опит от лесовъдската колегия при ликвидирането на последиците от ветровала от май 2001 година в "Бистришкото бранище", може би върлуващия вчера и днес пожар нямаше да възникне. Изглежда ще трябва да се набива нечие "канче".
Уважаеми колега, с удоволствие бих се срещнал с Вас.
С уважение : доц.Найденов

02.07 2012 в 10:09

Г-н Найденов ,

РИОСВ или казано иначе регионални инспекции по околна среда и води са регионални клонове на Министерството на околната среда и водите и дейността на държавните и частните горски стопанства се регулира именно от тях.
Да сам се хваля, защото има за какво - гордея се със съвременните технически решения, които съм реализирал.
По отношение на горските и тяхната защита на държавната собственост имам едно наум - наясно съм, че не всички, но голяма част от тях сътрудничат на бракониерите на дървесина и лов.
Аз произхождам от богато семейство на което собствеността е била национализирана от комунистите през миналия век.
След реституцията съм собственик на няколко стотин декара гори в Родопите и закона за горите във вида предложен от Цеко Минев и бандата му идеално ме устройваше, но аз прецених, че ще подкрепя протестите първо защото така е правилно, второ защото ако се допуснеше приемане на закона в този вид няма кой да гарантира, че следващата поправка няма да бъде за окрупнявяне на държавни и частни имоти за да бъдат продадени на инвеститори представляващи "държавен интерес".

01.07 2012 в 16:18

Чета Вашето писание, уважавани Стефан и стигам до извода, че е време горското съсловие да набие канчето на всички учили и не доучили у нас и в чужбина еколози, инвеститори, месари и други с мераци да бъдат месии в гората. . Явно нищо не си разбрал от моя коментар. Ние доста добре знаем, че гората е държавна и повече от сто и тридесет години горското съсловие отстоява държавното начало в горите. Самохвално казвате, че сте писали закони и изграждали институции.
Все пак, нима не знаете, че Регионалните дирекции са към горското ведомство и дали при съгласуването на инвестициите МОСВ, и неговите под деления по места, винаги отстоява държавния интерес?
Отдавна на по-голяма част от работещите в отрасъла на горите се иска Европейското законодателство да стой над националното, тогава и нашия социален статус би бил друг и вместо да се заяждат, повечето еколози ще трябва да създадат поне толкова гори, колкото са изсечени за производството на хартията за написване на техните възвания. Търсете другаде виновния за състоянието на горите!!!!
Без заяждане с поздрав

01.07 2012 в 14:08

Янчо Найденов, на нас еколозите това ни е работата да набиваме канчето на горски, инвеститори и прочие тесни специалисти, казвам ви го не да се заяждам а като специалист завършил въпросната специалност, доучвал в чужбина изграждал инсталации и участвал в написването на законодателството свързано с тях.

Гората не е на еколозите или горските - тя е държавна.

Алгоритъма Янчо е следния - всяко инвестиционно предложение се съгласува с МОСВ и регионалните дирекции, а не с горските които в случая са само изпълнители на разпореждания.

Това няма как да бъде променено, колкото и да им се иска на горските - просто защото засега и занапред Европейското законодателство ще стои над националното.