Държавата лишава болни деца от безплатни учебници

Александра Маркарян 11 септември 2012 в 07:01 3422 10

Снимка  Сергей Антонов
Снимка Сергей Антонов

Децата с умствена изостаналост ще бъдат изхвърлени от списъка с имащите право на безплатни учебници. Това става ясно от проект на постановление на Министерския съвет, публикуван на сайта на Министерството на образованието, младежта и науката.

Според новите текстове право на безплатни учебници имат само децата в масовите училища (до VII клас), децата със сензорни увреждания (до X клас) - с увреден слух, и с нарушено зрение.

В досегашните текстове фигурираха и децата с умствена изостаналост. Те имаха право на безплатни учебници без значение от класа и възрастта си.

"Преди ни отказваха учебници по телефона. Сега вече ще е официално и дори няма да имаме право да питаме", коментира директор на помощно училище. В помощните училища са събрани именно деца с умствена изостаналост и множество увреждания.

Освен от държавата тези деца са загърбени и от издателите - специални учебници, съобразени с техните възможности, не се издават от 20-ина години. Създаването и издаването им не е изгодно, тъй като тиражите биха били много малки, а цените им - високи.

"Последният учебник по химия за деца с умствена изостаналост е от 1994, по история - от 1984 г.", разказа директор на помощно училище.

Децата трудно учели по тях, защото уроците били пригодени за деца с лека форма на умствена изостаналост, които през годините бяха прехвърлени в масовите училища, а в специалните училища останаха децата с тежка умствена изостаналост и с множество увреждания.

По специалните предмети за помощните училища няма никакви учебници. Учителите - например по шивачество, цветарство, ресторантьорство, тапицерство, са принудени да преподават измислени от самите тях уроци.

Проектът на постановлението, публикуван на сайта на МОМН, определя и пределни цени, които държавата ще плаща за комплект учебници за децата с увреден слух. Оказа се, че за тези болни деца, чиито учебници са много по-скъпи заради малките тиражи, държавата ще дава по-малко, отколкото за здравите деца в масовите училища.

Еднаква е субсидията само за подготвителните групи - 31 лева и за децата със, и за децата без увреждания.

За първокласниците с увреден слух се предвиждат 51 лева за закупуване на комплект учебници и помагала, за децата в масовите училища - 56 лева.

Във II клас в масовите училища се дават по 78 лева, а за децата с увреден слух - по 51 лева.

В III клас сумата за комплект учебници и помагала за масовото училище е 85 лева на дете, а за дете с увреден слух - 51 лева.

51 лева е субсидията за четвъртокласник с увреден слух, а за негов връстник в масово училище държавата дава по 90 лева.

За петокласник сумата за първата група е 31 лева, а за втората - 115.

За шестокласник с увреден слух държавата ще дава също 31 при 122 лева за шестокласник в масово училище. 31 лева са определени и за комплект учебници за VII клас за дете с увреден слух. За здравите деца субсидията е по 131 лева за комплект.

31 лева ще дава държавата за комплект учебници на осмокласник с увреден слух.

По 27 лева на комплект ще се дават в IX и X клас.

В проектопостановлението е записано, че държавата ще финансира и закупуването на учебници за деца със зрителни увреждания. То обаче не уточнява сумите, които ще се плащат. "Средствата за адаптиране и отпечатване на брайлов шрифт на комплектите учебници и учебни помагала за учениците с нарушено зрение се определят за всяка учебна година от министъра на образованието, младежта и науката", пише в текста на проекта.

Становища по проектопостановлението се приемат до 14 септември, след което текстът ще бъде гласуван от правителството и обнародван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews