Питагоровата теорема ще се учи в VI клас, събиране и изваждане до 100 – още в I

14 септември 2012 в 17:15 8309 9

Милена Дамянова, зам.-министър на образованието Снимка: БГНЕС
Милена Дамянова, зам.-министър на образованието Снимка: БГНЕС

Питагоровата теорема ще се учи в шести клас, а не в девети, предвижат проекти за промени в учебните програми по математика (I-VII клас).

В други европейски държави Питагоровата теорема не се учи толкова късно, промяната се налага и заради ниските резултати на българските ученици по математика в международното изследване PISA, каза зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

От предложените промени по математика е видно, че основно те са насочени към облекчаване на материала в VII клас, когато учениците се явяват задължително на външно оценяване, и прехвърлянето му в други класове.

Например темата „Трапец“ отпада от програмата за седми клас и се прехвърля в осми. Седмокласниците няма да учат и параметрични уравнения.

Първокласниците вече ще учат темата „Числата 10, 20, 30... 100. Събиране и изваждане с тях“ в I клас, а не във II, както беше досега. Целта е „да се осигури повече време за автоматизиране на табличното умножение и деление“, аргументират се експертите от образователното министерство.

Промени предстоят и в обучението по „Информационни технологии“ (V-VII клас). Предложените нововъведения в тази област изглеждат остарели още преди приемането им – петокласниците например ще бъдат обучавани как да работят с електронна поща и как се търси информация в интернет. Чак в VI клас на децата ще се обяснява как да се пазят в интернет.

Крайната оценка по предмета ще се формира по следния начин: 50% от работата по проекти или индивидуално портфолио, 25% - оценки от контролни, 25% - оценки от текущи изпити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!