Борисов: Не можем да вдигнем доходите, но ще строим магистрали

07 април 2013 в 15:45 10231 90

Конференция на ГЕРБ в Арена Армеец. Снимка: БГНЕС
Конференция на ГЕРБ в Арена Армеец. Снимка: БГНЕС

Ние не можем да дадем 250 хил. работни места и не можем да вдигнем доходите, както обещават БСП. Силата на нашата партия е реализъм и строителство.

Това каза пред близо 14 хил. симпатизанти на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов по време на Националната конференция в зала Арена Армеец в София.

Той излезе на сцената след като председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви водачите на листи по места. Борисов ще води две листи - в Пловдив и в 25 многомандатен избирателен район в София. Цветанов каза, че е напълно нормално Борисов да бъде следващият премиер на България.

На свой ред Борисов представи Цветанов като водач на листите във Велико Търново и Благоевград. Той направи забележка на бившия вътрешен министър, че част от представените водачи на листи били без вратовръзки.

Магистрали и патриотизъм

В близо 40-минутната си реч Борисов акцентира на това, че е необходим реализъм при правенето на политика, което невинаги е свързано с оптимизъм. Все пак той припомни, че строителството с привличането на европейски средства няма да спре, ако ГЕРБ управлява отново страната. 

"Да имаш в 21 век магистрала, жп линия, пречиствателна станция или метро с археология – това е нормално. Да имаш хиляди подземни паркинги и гаражи е нормално. Друго е настроението, това е патриотизмът. Така аз разбирам патриотизма. Когато тръгнеш за Благоевград, да караш по магистрала и да стигнеш до Солун. Това е патриотизъм. Когато гледаш прекрасната археология", коментира Борисов.

Той призова делегатите в конференцията и водачите на листи по места да разясняват на избирателите, че за инфраструктурните проекти държавата плаща само 20% от цената, а останалите 80% идват от европейските фондове. "И е рядка глупост на една нация да избере партия, на която са й сперли еврофондовете. Защото, ако ние заделим от нашите си пари 1 млрд. лв. от Европа ни дават 5 млрд. Трябва да сме рядко глупави, ако това не го правим. Ако колегите от "Атака" ми кажат как ще балансират бюджета, освен с диаманти и злато, които ще копаем... Ние планираме 23 млрд. да влязат в българската икономика", каза Борисов.

Той припомни, че именно финансовата дисциплина, която е спазвало правителството, е донесла европейските пари у нас. "Когато говорим за ГЕРБ, трябва да говорим за партия, която е донесла пари в Бърлгария. Когато говорим за ДПС и БСП - това са партии изнесоха пари от България – близо 2,5 млрд. от Цанков Камък и Белене", каза Борисов. 

Борисов заяви, че ако въпросните 20% за кофинасиране били заделени за пенсии и заплати, то е нямало да има открити нови работни места. „Можеше ли да дадем повече пари на майките. 30-35 млн. все отнякъде щяхме да ги съберем“, каза Борисов, но обясни, че в случая било по-добре тези пари да отидат за детски градини, така че майките да оставят там децата си и да могат да работят. „Можеше обаче да заделим тези 35 млн. И нямаше майки да излизат пред парламента“, каза още експремиерът.

Той обясни, че на моменти, че силата и властта правят хората арогантни. Затова били сменени министри. „Рекордьори сме по смени на министри, зам. министри, шефове на агенцици“, коменитра още той и зяви, че е допуснал грешки, от които партията е натрупала негативи.

Той припомни случая с Мирослав Найденов и това дали над него е имало опънат чадър. Според Борисов е бил изчакан удобният момент на влизане в предизборна кампания, за да се раздуха случаят. В същото време „делата за Белене“ още чакали. Още нямало и развитие за изтичането на секретни доклади, донесени от „лоялни граждани“. „Надявам се скоро да рабзерем истината и по тези въпроси“, довърши Борисов.

Данъчен рай, финансова стабилност, енергийна ефективност

Ако ГЕРБ управлява отново, няма да се вдигат данъците, финансовата стабилност ще се запази и ще бъдат открити нови работни места. Това е акцентът в предизборната програма на партията, за която Борисов заяви, че заслугата е негова. „Ние няма да взимаме заеми, защото всяко едно поколение трябва само да се оправя и нашето поколение не трябва да носи нашата оговорност“, каза Борисов и обясни, че ако все пак се стигне до тегленето на заем, той трябва да е или за инфраструктура, или за електронно правителство.

Приоритет в един следващ мандат ще бъде енергийна ефективност с активоно саниране на жилищата, което ще доведе с до 40% спадане на сметките за ток и парно. По този начин щели да се извадят и близ 86-те млрд. Спестявания на българине в банките, като така ще се захрани икономиката, коментира Борисов.

Приоритетно ще продължи и работата по интерконекторните връзки и диверсификацията на източниците за доставка на газ.

„Всички, които искат и вярват, че могат другите да им осигурят стотици хиляди работни места в тази криза, в тези суловия, в които някой мисли, че ще му вдигнат пенсиите и заплатите без да фалира държавата, да гласува за друг“, каза Борисов. Ако се стигне до вариант, при който не управлява првителството на ГЕРБ, той посъветва бюджетът да се балансира като се усвояват еврофондовете.

Различна България до 2-3 години

Борисов обеща различна България след 2-3 години, ако ГЕРБ има възможността да изпълни програмата си. „Всеки един народ може да си поръча илюзия. Всеки може да избере кой да го управлява. Всеки който иска друго – на изборите да гласува с друга бюлетина“, призова Борисов и допълни, че ГЕРБ ще управлява, ако хората искат.

Борисов призова да не се влиза в компроматна война. "Ще спомена само веднъж името на Станишев и то не, защото искам да го коментирам", каза Борисов, след което името на лидера на БСП беше освиркано от делегатите.

Борисов припомни случая с изфабрикуваното досие на Станишев, който обвинил за това ГЕРБ. "Той самият дезертира преди четири години. Сега бяга от политическа отговорност и да посочи произволно кой ще е премиер. А кой ще носи политическата отговорност, къде го има това в Европа или в Америка, или Русия? ГЕРБ няма нищо общо с пуснатото му досие. Изобщо не ни интересува дали го има или няма. Забранявам досиетото му да се споменава където и да било", каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!