Борисов: Как понасяте тази обсада? Станишев: Поне не бием протестиращите като вас

Елица Мартинова 25 юли 2013 в 09:55 16493 98

Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС

"Като дойдох сутринта и гледам как е обсаден парламентът, се питам - как ви е приятно това да го изживявате, каква е тази нервна система, удивлявам се на вашите възможности. Вие летите със страшна сила не само да ни повторите, но и да ни надминете в грешките".

Това заяви в обръщение от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В изказването си експремиерът призова Орешарски да подаде оставка и да запази репутацията си на уважаван финансист. Според Борисов единственото спасение от недоволството на хората са скорошни предсрочни избори. Лидерът на ГЕРБ още веднъж подчерта, че при нов вот партията ще се съобрази с резултатите, каквито и да са те, и ще работи в името на хората.

Борисов разкритикува отказа на управляващите да се вслушат в исканията на протестиращите. Като аргумент той изтъкна февруарските събития, когато под обществения натиск кабинетът на ГЕРБ подаде оставка. Ето част от речта на експремиера:

През февруари ни призовавахте да си отидем с мир, ние го направихме и върнахме властта на народа. Тогава говорехте за мен, че съм диктатор, а сега вие окървавихте столицата.

Ясно е, че вие дори това, което е видимо, го отричате. Аз съм убеден, че ако не се вслушате в това, което ви казват хората, тези, които са против вас, а те са много, ще вкарате държавата в тежка ситуация.

Единственият изход е да се направят предсрочни избори и след това всички ние да се съобразим с волята на хората, аз ви гарантирам, че от ГЕРБ ще го направим. какъвто и да е резултатът ще го признаем, и ще се съобразяваме с него.

Г-н Орешарски, имате още шанс да останете в позицията на уважаван човек. Ваше право е какво ще си изберете. Когато февруари месец протестираха срещу нас, от тази трибуна аз подадох оставка, без изобщо да питам, защото достойнството е най-важно. 

Апелът на Борисов предизвика укорите на председателя на ДПС Лютви Местан. Той заяви, че ГЕРБ умишлено подклаждат напрежението в обществото, защото отказват да се съобразят с резултатите от изборите. По думите на Местан бившите управляващи се опитват да уплашат хората с промените в бюджета.

"Добре организираният опит актуализираният бюджет да се представи като някаква опасност за българските граждани. Той ще се разисква точно заради интереса на тези граждани. От няколко дни захранвате българската общественост със страхове, че ще похарчат излишно 1 млрд. лева, които българските граждани ще трябва да връщат", каза Местан. 

Лидерът на ДПС подчерта, че "Коалиция за България" и ДПС са се заели с трудната задача да управляват, макар че съставят кабинет на малцинството. Той подчерта, че няма никакво значение, че правителството се държи чрез подкрепата на "Атака".

"Ако искате, аз ще ви поканя на документален филм, защото документалните прожекции имат това свойство - да записват тези важни моменти. Тогава ще видите как вие - и премиерът, и вицепремиерът пляскахте на всяко изказване на Волен Сидеров и то пляскахте с разтопени от кеф лица на Волен Сидеров", каза Местан.

Председателят на левицата също отхвърли исканията на Борисов и призова ГЕРБ да работи като нормална опозиция. Станишев подчерта, че гражданското недоволство се е надигнало през февруари и е следствие от управлението на ГЕРБ.

"Защо през февруари се стигна до избухване на недоволство - защото четири години опитите за всякакво гражданско недоволство бяха потискани. Страната беше превърната в тенджера под налягане. Който се осмеляваше да възроптае, беше санкциониран и репресиран. Но така не може да продължава до безкрай, затова през февруари хората излезнаха не само заради цените на ток. всяка политическа партия, всички носим вина. затова се наложиха предсрочни избори и аз съм убеден, че оставката на г-н Борисов бе точно пресметнат политически ход, а не съобразяване с волята на протестиращите", обясни Станишев.

Той обвини ГЕРБ, че през февруари са оказвали натиск върху хората с цел да потушат бунта.

"През февруари имаше команда да разпръскват и бият протестиращи, завчера, въпреки насилието и съзнателния натиск върху полицията, тя се държа максимално цивилизовано, опитвайки се да спази закона", похвали управлението си и полицията Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews