Ден 42: ГЕРБ се върна в НС начело с Борисов, гледат бюджета

Мая Младенова 25 юли 2013 в 07:55 4316 15

Протестът пред парламента на 25 юли Снимка: Симона Костадинова
Протестът пред парламента на 25 юли Снимка: Симона Костадинова

След ден прекъсване на пленарните заседания заради блокадата на парламента в нощта на вторник срещу сряда, днес депутатите ще проведат редовно заседание.

На него ще бъде гледана на първо четене актуализацията на бюджета за 2013 г., внесена от Министерския съвет. Ескалацията на напрежението миналата нощ стана именно, докато три парламентарни комисии обсъждаха темата, а в това време протестиращите обградиха с телата си и с барикади сградата.

Отцепеният периметър днес стига чак до ул. 'Раковска" и "Московска".

Заседанието е знаково и поради това, че парламентарната група на ГЕРБ се върна в залата след седмици не-участие в работата на законодателния орган.

Заседанието днес започва в 9 ч.

Какво се случва тази сутрин:

10 ч - Броят на протестиращите започва да оредява, в момента са около 50 души. По-голямата част от тях са до "Ал. Невски", откъм ул. "Оборище".

25 юли - протест до НС9:10 ч - Част от хората тръгват към отцепения участък в началото на ул. "Оборище".

Мъж раздава на протестиращите листовки с призив за помощ за болно момиче. Публикуваме го в галерията от снимки.

Минути преди 9 ч - Голяма част от народните представители, включително такива от ГЕРБ, вече са в сградата.

В същото време отвън има близо 100 протестиращ, продължават да пристигат и нови хора. Повечето са съсредоточени при задния вход, откъдето влизат депутатите в залата. Те освиркват всеки депутатски автомобил. Мъж се провикна към депутатите и ги попита дали днес няма да се евакуират с подводница. Някои народни представители се спират на входа и плахо поздравяват протестиращите с махане на ръка.

Спряно е движението по бул. " Цар Освободител" в района на парламента.

8.30 ч Малко след Борисов пред сградата на парламента пристигна и председателят Михаил Миков. Той не обърна внимание на призивите на протестиращите, които по мегафон призоваваха депутатите да излъчат представители и да отидат на площада пред парламента, за да договорят условия по оставката на кабинета.

Към 8:20 в парламента пристигна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Както обещаха, бившите управляващи се върнаха в Народното събрание за актуализациите на бюджета.

Малко след 8 ч депутатите постепенно започнаха да пристигат на работа. За много от тях часът е необичаен, но ранното пристигане им спести среща с протестиращите, които още не бяха дошли.

В интервю за "Хоризонт" председателят на парламента Михаил Миков заяви, че изпълнителната власт, МВР и прокуратурата трябва да осигурят нормалното функциониране на Народното събрание, след като по негов призив вчерашното заседание не се състоя.

Актуализацията на бюджета предвижда увеличаване на дефицита от 1,3 на сто от Брутния вътрешен продукт на 2%. Според финансовия министър Петър Чобанов това не би нарушило финансовата дисциплина и България ще остане от страните с най-нисък бюджетен дефицит в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!