Защо в България трябва да има и натовска батальонна бойна група

Атлантически съвет на България 09 февруари 2022 в 12:29 4136 3

Кризата, предизвикана от агресивните действия на Русия против Украйна и против установения международен ред ескалира с всеки изминал ден.

Няма отговорен български гражданин – от обикновения, до най-висшите ни политици, който да може да си затвори очите и да каже, че не вижда как тези действия на Русия са директна заплаха за националната ни сигурност и интереси. Вече неколкократно призовахме и отново отправяме апел към българското правителство да оцени отново, трезво и реалистично ситуацията и да предприеме адекватни мерки за отбраната на България. И ние, и други будни граждански гласове, категорично посочихме и доказахме, че България може смислено и надеждно да се отбранява срещу тази руска агресия.

Само и единствено в състава на НАТО

Всякакви усилия за „самостоятелност“ и „независимост“, необвързани с колективната отбрана на НАТО, откъснати от неговите общи сили и единна командна структура, обричат Българската армия на поражение, а България – на връщане в Руската орбита на евразийска „Потьомкинска демокрация“ и деспотизъм.

Ето защо се обръщаме отново към българското правителство и особено към министър-председателя г-н Кирил Петков с призив спешно да бъде преразгледана досегашната българска позиция относно възможността за разполагане на наша територия на усилена батальонна бойна група на НАТО.

Похвални са намеренията България да има собствена боеспособна и боеготова батальонна бойна група, но пред лицето на непосредствената опасност, тези намерения са явна самозаблуда – просто защото не разполагаме с необходимото технологично време. Както едно бебе не може да се роди в третия месец, така и нашата бъдеща батальонна бойна група не може да бъде боеспособна и боеготова достатъчно бързо нито от финансова гледна точка, нито от гледна точка на уреждане на производството и доставките на нужното оборудване и въоръжение, нито от военно-тренировъчна гледна точка. А националната ни сигурност е сериозно застрашена именно днес, не след 3 или 5 години.

Затова призоваваме за разум и мъдрост от страна на правителството. Отговорното и наистина държавническо решение е кабинетът веднага да поиска от съюзниците ни от Алианса на наша територия да бъде разположена батальонна бойна група на НАТО – съвременна, окомплектована, боеспособна и боеготова по всички стандарти на Алианса и по всички изисквания на съвременната война.

Бихме постигнали подобно нещо най-рано след три до пет години

Само да напомним – със собствени сили бихме постигнали подобно нещо най-рано след три до пет години и то, ако спешно заделим огромни за мащабите на нашия бюджет финанси. И ако работата започне още днес, най-малкото като бъде създадена организация и бъде определен отговарящ за това. А такова нещо все още не сме видели.
България трябва да поиска батальонна бойна група на НАТО още сега!

Нека успоредно с това се работи за изграждането и на наша, родна, българска батальонна бойна група. Нещо повече – присъствието на наша земя на примера, към който Българската армия да се стреми, ще бъде незаменим катализатор на нашите национални усилия. Батальонната бойна група на НАТО така ще бъде еталонен модел за сравнение, за подражание, за усвояване на най-добрите практики и стандарти в тренировката и поддръжката. Съвместната подготовка и учения ще бъдат и незаменима експертна помощ и морална поддръжка за нашите командири и войници в това изключително трудно усилие. Нещо повече, те създават и надграждат безценен боен дух, без който всяка армия е загубена. Уникалният шанс да можем да използваме непосредственото присъствие на еталонна съвременна бойна група на НАТО като директна помощ за изграждането и на българската батальонна бойна група не трябва да бъде пропускан.

Една батальонна бойна група на НАТО ще бъде и неизбежен катализатор за модернизацията и превъоръжаването на Българската армия, защото и българските политици – и министри и депутати, ще имат непосредствена възможност с очи да видят и с ръка да пипнат що е то съвременна батальонна бойна група, а не да говорят за националната сигурност и да гласуват бюджет за отбрана по казармените спомени на бащите си.

Надяваме се, че премиерът и правителството ще оценят правилно разкрилия ни се уникален шанс и няма да пропуснат тази възможност за скок в развитието на българската отбрана, а чрез нея – в гарантиране на националната ни сигурност, която е първото условие за благоприятна инвестиционна среда и, в края на краищата, за икономическия ни просперитет и благоденствие.

Да, можем да имаме две батальонни бойни групи.

При това тези две ще са много, много повече от една.

Заедно сме по-силни. Съединението прави силата не е само български девиз.

В него е и смисълът на членството ни в НАТО.

Ние сме НАТО!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

4

Bace7

14.02 2022 в 08:02

Какъв беше тоя атлантически съвет? Някаква джендър формация, висяща всеки ден пред Козяк? Като чуя за такива климбари, веднага се сещам за налудния беглец от Карлуково Шломо Паси, който искал американско ядрено оръжие тук...и крадливата преводачка, подслонена от същия, за да подлайва в дружинката. Някой да им намери адреса на тия, и да извика санитарите да им налузят ризите с дълги ръкави.

22548

3

dolivo

10.02 2022 в 17:35

да си гледаме доматите и туризма, назад сме с армията много

НАТО ще ни пази

2210

2

fishcake1

09.02 2022 в 14:31

Откога "Атлантически съвет на България" си има медия?