Галъп: 64,2% са против кандидат за кмет с близки от бившата ДС

OFFNews 21 юли 2023 в 15:38 5521 5

Проучване

Снимка Галъп интернешънъл болкан

Проучване на Галъп интернешънъл болкан

45,9% от хората у нас са оптимисти за бъдещата работа на правителството, песимистите са 43,3 на сто. 

Това показва бърз сондаж от независимата програма на „Галъп интернешънъл болкан“, проведен между 14 и 19 юли. Такива сондажи са добри за изграждане на хипотези в динамична среда и показват какви са обществените инстинкти, коментират социолозите. 

Цифрите показват още, че служебните правителства от последните години се ползват с по-висока положителна оценка - 52,9%, отрицателно оценяват кабинетите, назначавани от президента Румен Радев, 35,7 на сто. 

Вероятно заради това 60,9% са срещу идеите за премахване на служебните правителство от конституцията срещу 29,4 на сто, които са "за". 

Тук роля явно играе и относително по-високата на фона на останалите политици в страната популярност на президента Радев. Вероятно затова и 59,4% не приемат мнението, че той защитава руски, а не български, интерес, а 31,1% го приемат. Останалите се колебаят, обясняват социолозите. 

ГЕРБ не са толкова потърпевши от „сглобката“, колкото ПП и ДБ. Популярните твърдения, че двете страни на практика са излъгали избирателите си, като са се събрали, срещат автоматично съгласие, но в случая на ГЕРБ стойностите са по-смекчени: 53,6% споделят мнението, че ГЕРБ за измамили избирателите си, срещу 63,9% смятащи същото за ПП-ДБ.

Набралото гражданственост твърдение за външен натиск също среща автоматично приемане: 49,4% срещу 33,7% са тези, които приемат рефрена „натиск от американското посолство“. Факт е обаче, че българите ясно признават, че настоящото правителство може да не е най-доброто, но това е била единствената смислена възможност – 62,7% приемат това мнение, а 32,8% не го приемат, показват още данните от сондажа на Галъп. 

15,9% са съгласни, че назначението на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор е добро, докато 60,9% не споделят това мнение, което до голяма степен може да се отдаде и на сравнително ниските нива на доверие в съдебната система като цяло.

Мнозинство от 64,2% пък е съгласно, че кандидати за местните избори не трябва да имат близки, свързани с бившата Държавна сигурност. 29,6% не са съгласни с твърдението. Останалите не могат да преценят. 

20,0% са „за“, „против“ са 78,1%, когато става дума за интензифициране на военна помощ към Украйна. 

Данните не са изненадващи и по отношение на сроковете за приемане на еврото. 21,4% са за забързване, но 71,9% са против България да бърза с въвеждането. Подобни данни са очаквани на фона на досегашната изследователска практика. Те показват необходимостта от решително по-активна информационна и убеждаваща кампания. 

На въпрос какъв да е приоритетът на бюджета като че ли не се забелязва силно изразен социален инстинкт за сметка на всичко друго. 45,1% са привлечени от социални акценти в бюджета, но дори повече – 49,0% – по-скоро споделят идеята за финансовата стабилност на страната като приоритет. Двете мнения не си противоречат, но експериментът с противопоставянето им показва какъв приоритет дават българите.

По отношение на въпроса за Северна Македония обаче в България явно няма две мнения – в тази тема трудно се припознава каквато и да била идея, че европейският път на Скопие може да е решение на двустранните ни спорове. Очаква се преди всичко решаване на споровете, преди Скопие да получи европейски път. 

--------------------------------------------------------------------

Сондажът е проведен в периода 14-19 юли сред 802 души чрез телефонно интервю, представително за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

23.07 2023 в 10:35

до ся бляха, като ги управляваха ДС агенти, ся изведнъж, ама чакай

Пълна каша в мозъка на раята

Показва Галъп как се мятат като риби хората

3700

4

опетков

22.07 2023 в 16:13

Голяма част от интервюираните българи вероятно не могат да смелят какво точно ги питат.

1000

3

Терицио

21.07 2023 в 16:21

Какви са тези глупости издраскани от "галъп", мислех си че сте на по-високо ниво...смехурани!

2099

2

Mateevk

21.07 2023 в 16:15

Е как може близо две трети да смятат, че това правителство в момента е възможно най-доброто и в същото време да са против по-бързото приемане на еврото и увеличавнето на помощта за Украйна? Това са две от най-важните неща, заради които се състави правителството. Изводът е, че в главите ни е пълна каша под влияние на разнопосочните сигнали, излъчвани от партиите и институциите.

723

1

user4eto

21.07 2023 в 15:54

Галъп, сигурно прибраха тлъста пачка за тази хубава стъкмистика.
 
X

Да помогнем на украинските деца!