Теории на конспирацията: МОСАД, Путин, масони и рептили ли стоят зад "Charlie Hebdo"

Ваня Милева 14 януари 2015 в 10:05 40559 16

Атентатът срещу парижката редакция на френския сатиричен вестник "Charlie Hebdo" и последвалите я драматични събития развълнуваха, но и разбъркаха умовете на много хора и във Франция, и далеч извън пределите й. На повърхността изплуваха вековни и скорошни предразсъдъци, изкривяващи реалната картина, а прословутият "червей на съмнението" прокопава всевъзможни и невъобразими връзки в здравия разум.

Във времена на реални заплахи - икономически кризи, природните бедствия и терористични атаки, обикновеният човек се чувства безсилен и несигурен. Тогава той се опитва сам да си обясни какво точно се случва.

"Ако вие знаете истината, а другите - не, това е начин да се утвърди собственото ви чувство, че сте независим играч", казва Вирен Свами, професор по психология, който изучава вярата в конспирациите в Университета на Уестминстър в Англия.  "За вас е успокояващо, че имате собствено проучване, дори и ако това изследване е погрешно. Вие се чувствате добре, като "мъдрата стара коза в стадо овце".

И така, наред със сериозните анализи по темата "Charlie Hebdo", плъзнаха и изумителни конспиративни теории.

Израелците са го направили, някакви свръхевреи.

Репортерите на The Daily Beast отиват в Севран, край Париж, едно от най-бедните предградия на Франция. за да проучат настроенията сред преобладаващите там второ и трето поколение имигранти от бившите френски колонии в Северна и Западна Африка. 

Снимка: Jean-Philippe Książek / AFP / Getty

Натъкват се, наред с откровена подкрепа за джихадистите и на объркано кълбо от конспиративни теории.

"Автоматите Калашников, личните карти на [убийците], които са уж забравени, всичко това е постановка", казва 24-годишният Меди Булар, а приятелите му кимат в съгласие. "Това бе заговор, замислен от евреите да направят така, че мюсюлманите да изглеждат лошите.

Мохамед, младеж от френско-алжирски произход от предградието Сан Дени нарича атентатите в Париж "израелски заговор" и "конспирация" и обяснява: "Те не са обикновени евреи, те имат необикновени способности", сподели Мохамед, те са "хора от хибридна раса, които могат да приемат формата на други хора", които "умеят да проникват навсякъде" и добавя: "те са майстори манипулатори".

Дори да оставим настрана последната фантастична версия, по някакъв алогичен начин сред мюсюлманите от гетата едновременно битуват и възхищение към "героите" убийци - джихадисти, и твърдата увереност, че това е еврейски заговор. 

Как и защо действие, което намира одобрение сред мюсюлманите, се приписва на стария враг и архетип на злото - Израел? Всъщност, според една широко разпространена арабска версия атентатът срещу кулите-близнаци е дело на МОСАД.

Зад атентата в "Charlie Hebdo" се крие дългата ръка на Путин

Естествено, изборът на теория на конспирацията е предопределен от политическите пристрастия. Така например, в Украйна има не малко хора, които по навик са убедени, че за всичко е виновен Путин. Сега, зад нападението срещу френския вестник виждат дългата ръка на Кремълския властелин. Но както обясни полският журналист Алексей Радински: това "по-скоро ласкае Путин, отколкото му вреди".

Според  "News Daily Украйна" терористичният акт е поръчан от лидера на Чечня, Рамзан Кадиров, а той получава указания от Кремъл, лично от Путин.

Доказателствата на изданието:

"Експертизата на куршумите от автоматите на терористите показва, че са изстреляни от АК103, които са на въоръжение у полицията на Рамзан Кадиров." След бегла справка, се оказва, че този модел е произведен в над 100 000 екземпляра. Една от държавите, които са снабдявани официално с него е Либия, преживяла масово разграбване на складовете с оръжие точно от ислямски бойци.

"Слугите на Кадиров (т.е. атентаторите-убийци) нападнаха Charlie Hebdo заради карикатурите за псевдореферендума в Крим и политиката на Путин." По същата причина би трябвало вестника да бъде нападнат и от Обама или папата.

Папата, Ромни или Марин Льо Пен?

"Прикривайки лидера на Чечня Рамзан Кадиров, а също и президента на Руската Федерация Владимир Путин, "Ислямска държава" и други джихадиски групировки съобщиха, че поемат отговорност за нападението."- продължава линията си  "News Daily Украйна" .

Теориите на конспирация си имат своя логика. И няма никакви разумни аргументи, нито факти, които да убедят феновете им да се откажат от безумните си идеи.

През 2006 г. политолозите Brendan Nyhan и Jason Reifler наричат това явление "ефект на обратния огън". Те доказват, че усилията да се развенчае неточна политическа информация може да само да направи хората по-убедени, че невярната информация е вярна, отколкото ако не се полагаха усилия за опровергаването й

Кой има полза от това?

"Кой има полза от това?" питат любителите на конспирации и важно оглеждат малцината скептици със самочувствието на хора, проникнали с ума си зад паравана на привидната реалност и четящи между редовете на официалната истина. 

Всъщност, действителността е сложна и зад всяко събитие се крият многобройни фактори, които действат в една или друга посока, а последствията от това събитие донасят полза или вреда на също така многобройни субекти. 

Кой има полза от събитията в "Charlie Hebdo" ?

Израел, дискредитиращ мюсюлманите и сгъстяващ още повече тъмните краски около образа на последователите на Мохамед? 

Путин, който тика назидателно пръст в лицето на Европа и казва - "Видяхте ли, че не сме най-лошите"? Впрочем, Пушков (шефът на комитета на външните работи към руския парламент) вече имаше изявление в този дух. 

Крайно десните на Марин льо Пен, които максимално ще се възползват от настроенията за обикновените французи за да спечелят изборите за президент през 2017г.?

Военно-промишленият комплекс, който винаги печели от всяка конфликтна обстановка?

Може би уличните продавачи и съдържателите на кафенета покрай многохилядния митинг в Париж?

Или собствениците на медии?

А може би самият вестник "Charlie Hebdo"? Все ще се намери извратен мозък, който да пресметне с колко му се е повишила популярността и тиража.

Списъкът може да се продължи с масони, рептили и извънземни.

Амигдалата е "виновна"

Склонността на разума ни да опростява ситуацията и да нагажда разбирането си за нея според предишен опит и емоционални предпочитания е психологически обусловена и дори обяснена с физиологията на мозъка според научни изследвания.

В моменти на безсилие и несигурност, част от мозъка, наречена амигдала, започва да действа.

Амигдалата най-често се свърза с емоции като страх и тревожност. При състояния на гняв или страх, някои защити се активират, благодарение на амигдалата. Тя, също така е отговорна и за тревожността, аутизма, депресията, нарколепсията, посттравматичния стрес, фобиите и шизофренията.

Амигдала (по R. Joseph)

Пол Уолън, учен в Дартмунт Колидж, който изучава амигдалата, казва, че в тревожни ситуации амигдалата скокообразно започва да активира останалата част от мозъка като ускорява аналитичната й дейност - да прави преоценки на информацията, в опит да се създаде съгласуван и разбираем разказ, за да се разбере какво точно се е случило, какви заплахи все още съществуват и какво трябва да се направи. Резултатът от тази трескава дейност на мозъка е генериране на нови разкази, нагнетяващи параноя или т.н. теории на конспирацията.

Kaтрин Олмстед, историк в Университета на Калифорния, Дейвис, обаче казва, че конспиративни теории няма да съществуват в един свят, в който не съществуват реални конспирации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!