Теории на конспирацията: МОСАД, Путин, масони и рептили ли стоят зад "Charlie Hebdo"

Ваня Милева Последна промяна на 14 януари 2015 в 10:05 36910 17

Атентатът срещу парижката редакция на френския сатиричен вестник "Charlie Hebdo" и последвалите я драматични събития развълнуваха, но и разбъркаха умовете на много хора и във Франция, и далеч извън пределите й. На повърхността изплуваха вековни и скорошни предразсъдъци, изкривяващи реалната картина, а прословутият "червей на съмнението" прокопава всевъзможни и невъобразими връзки в здравия разум.

Във времена на реални заплахи - икономически кризи, природните бедствия и терористични атаки, обикновеният човек се чувства безсилен и несигурен. Тогава той се опитва сам да си обясни какво точно се случва.

"Ако вие знаете истината, а другите - не, това е начин да се утвърди собственото ви чувство, че сте независим играч", казва Вирен Свами, професор по психология, който изучава вярата в конспирациите в Университета на Уестминстър в Англия.  "За вас е успокояващо, че имате собствено проучване, дори и ако това изследване е погрешно. Вие се чувствате добре, като "мъдрата стара коза в стадо овце".

И така, наред със сериозните анализи по темата "Charlie Hebdo", плъзнаха и изумителни конспиративни теории.

Израелците са го направили, някакви свръхевреи.

Репортерите на The Daily Beast отиват в Севран, край Париж, едно от най-бедните предградия на Франция. за да проучат настроенията сред преобладаващите там второ и трето поколение имигранти от бившите френски колонии в Северна и Западна Африка. 

Снимка: Jean-Philippe Książek / AFP / Getty

Натъкват се, наред с откровена подкрепа за джихадистите и на объркано кълбо от конспиративни теории.

"Автоматите Калашников, личните карти на [убийците], които са уж забравени, всичко това е постановка", казва 24-годишният Меди Булар, а приятелите му кимат в съгласие. "Това бе заговор, замислен от евреите да направят така, че мюсюлманите да изглеждат лошите.

Мохамед, младеж от френско-алжирски произход от предградието Сан Дени нарича атентатите в Париж "израелски заговор" и "конспирация" и обяснява: "Те не са обикновени евреи, те имат необикновени способности", сподели Мохамед, те са "хора от хибридна раса, които могат да приемат формата на други хора", които "умеят да проникват навсякъде" и добавя: "те са майстори манипулатори".

Дори да оставим настрана последната фантастична версия, по някакъв алогичен начин сред мюсюлманите от гетата едновременно битуват и възхищение към "героите" убийци - джихадисти, и твърдата увереност, че това е еврейски заговор. 

Как и защо действие, което намира одобрение сред мюсюлманите, се приписва на стария враг и архетип на злото - Израел? Всъщност, според една широко разпространена арабска версия атентатът срещу кулите-близнаци е дело на МОСАД.

Зад атентата в "Charlie Hebdo" се крие дългата ръка на Путин

Естествено, изборът на теория на конспирацията е предопределен от политическите пристрастия. Така например, в Украйна има не малко хора, които по навик са убедени, че за всичко е виновен Путин. Сега, зад нападението срещу френския вестник виждат дългата ръка на Кремълския властелин. Но както обясни полският журналист Алексей Радински: това "по-скоро ласкае Путин, отколкото му вреди".

Според  "News Daily Украйна" терористичният акт е поръчан от лидера на Чечня, Рамзан Кадиров, а той получава указания от Кремъл, лично от Путин.

Доказателствата на изданието:

"Експертизата на куршумите от автоматите на терористите показва, че са изстреляни от АК103, които са на въоръжение у полицията на Рамзан Кадиров." След бегла справка, се оказва, че този модел е произведен в над 100 000 екземпляра. Една от държавите, които са снабдявани официално с него е Либия, преживяла масово разграбване на складовете с оръжие точно от ислямски бойци.

"Слугите на Кадиров (т.е. атентаторите-убийци) нападнаха Charlie Hebdo заради карикатурите за псевдореферендума в Крим и политиката на Путин." По същата причина би трябвало вестника да бъде нападнат и от Обама или папата.

Папата, Ромни или Марин Льо Пен?

"Прикривайки лидера на Чечня Рамзан Кадиров, а също и президента на Руската Федерация Владимир Путин, "Ислямска държава" и други джихадиски групировки съобщиха, че поемат отговорност за нападението."- продължава линията си  "News Daily Украйна" .

Теориите на конспирация си имат своя логика. И няма никакви разумни аргументи, нито факти, които да убедят феновете им да се откажат от безумните си идеи.

През 2006 г. политолозите Brendan Nyhan и Jason Reifler наричат това явление "ефект на обратния огън". Те доказват, че усилията да се развенчае неточна политическа информация може да само да направи хората по-убедени, че невярната информация е вярна, отколкото ако не се полагаха усилия за опровергаването й

Кой има полза от това?

"Кой има полза от това?" питат любителите на конспирации и важно оглеждат малцината скептици със самочувствието на хора, проникнали с ума си зад паравана на привидната реалност и четящи между редовете на официалната истина. 

Всъщност, действителността е сложна и зад всяко събитие се крият многобройни фактори, които действат в една или друга посока, а последствията от това събитие донасят полза или вреда на също така многобройни субекти. 

Кой има полза от събитията в "Charlie Hebdo" ?

Израел, дискредитиращ мюсюлманите и сгъстяващ още повече тъмните краски около образа на последователите на Мохамед? 

Путин, който тика назидателно пръст в лицето на Европа и казва - "Видяхте ли, че не сме най-лошите"? Впрочем, Пушков (шефът на комитета на външните работи към руския парламент) вече имаше изявление в този дух. 

Крайно десните на Марин льо Пен, които максимално ще се възползват от настроенията за обикновените французи за да спечелят изборите за президент през 2017г.?

Военно-промишленият комплекс, който винаги печели от всяка конфликтна обстановка?

Може би уличните продавачи и съдържателите на кафенета покрай многохилядния митинг в Париж?

Или собствениците на медии?

А може би самият вестник "Charlie Hebdo"? Все ще се намери извратен мозък, който да пресметне с колко му се е повишила популярността и тиража.

Списъкът може да се продължи с масони, рептили и извънземни.

Амигдалата е "виновна"

Склонността на разума ни да опростява ситуацията и да нагажда разбирането си за нея според предишен опит и емоционални предпочитания е психологически обусловена и дори обяснена с физиологията на мозъка според научни изследвания.

В моменти на безсилие и несигурност, част от мозъка, наречена амигдала, започва да действа.

Амигдалата най-често се свърза с емоции като страх и тревожност. При състояния на гняв или страх, някои защити се активират, благодарение на амигдалата. Тя, също така е отговорна и за тревожността, аутизма, депресията, нарколепсията, посттравматичния стрес, фобиите и шизофренията.

Амигдала (по R. Joseph)

Пол Уолън, учен в Дартмунт Колидж, който изучава амигдалата, казва, че в тревожни ситуации амигдалата скокообразно започва да активира останалата част от мозъка като ускорява аналитичната й дейност - да прави преоценки на информацията, в опит да се създаде съгласуван и разбираем разказ, за да се разбере какво точно се е случило, какви заплахи все още съществуват и какво трябва да се направи. Резултатът от тази трескава дейност на мозъка е генериране на нови разкази, нагнетяващи параноя или т.н. теории на конспирацията.

Kaтрин Олмстед, историк в Университета на Калифорния, Дейвис, обаче казва, че конспиративни теории няма да съществуват в един свят, в който не съществуват реални конспирации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2015 в 20:34

А ве ваня що не почнеш да пишеш за някой комикс. Смешна си като смешните статии. Сбъркала си професията. Понеже имаш очевадна наклоност към проституция ти предлагам да отиваш на околоврустното, продажна свиня такава

16.01 2015 в 16:03

И защо да е извратен мозъка, който смята печалбите на списанието? Не са го организирали те, но добре осрябряват случката - 3 млн тираж по 700$ парчето. Има няма 2 милиарда(!) само от 1 брой. За благотворителност ли ще ги дадат или за борба с ИД?

15.01 2015 в 13:14

Естествено, че беше False flag event, има тотални объркани неща в цялата работа. Да не говорим, как веднага след атаките заприказваха за още по-строг контрол и почнаха да вкарват неудобни хора в затвора, и как всички свинегоги и еврейски обекти са вече охранявани.

14.01 2015 в 22:30

До РД 170 - Случаят с Крим - да рефендума показа желанието на хората да се присъединят към Русия - само че бе проведен след като 12 000 руски войници влезоха в Крим. Представете си за момент че резултатите бяха показали обратното- то тогава какво търсят тези войски в чужда територия - единственото оправдание е контрол на гласуването. Има си законови и юридически норми и погазването им в днешно време си е чиста анексия.

14.01 2015 в 21:34

В тази статия пише една ЧИСТА И БЕЗСРАМНА ЛЪЖА!Рефендумът в Крим си беше по всички правила!Даваха как хората плачеха от радост,че се присъединяват към Русия!

14.01 2015 в 18:02

До - Victimized - 07


Напълно споделям и подкрепям казаното !
Това е ИСТИНАТА друга такава няма !

14.01 2015 в 15:16

http://grigorsimov.blog.bg/politika/2015/01/14/ot-nas-proizhojda-vseskovavashtiiat-teror-citat-ot-tainite-i.1330309

14.01 2015 в 14:56

Според мен, всеки, който абсолютно отрича конспирацията, е глупак - може би образован, може би много добре образован, но си остава просто образован глупак! :) Съществуването на конспирации през цялата човешка история от Древността до наши дни е очевиден и неоспорим факт. Причината да отричаш напълно "теорията на конспирацията" се крие в невъзможността и/или нежеланието за аналитична и задълбочена мисъл. А има и такава група хора, които просто искат да бъдат оставени намира - да си живеят живота, да си гледат семейството и бизнеса и да "не ги занимават".

14.01 2015 в 14:29

Ей тоя кефи
"Те не са обикновени евреи, те имат необикновени способности", сподели Мохамед, те са "хора от хибридна раса, които могат да приемат формата на други хора", които "умеят да проникват навсякъде" и добавя: "те са майстори манипулатори".

хаха суперджууу :)