Умберто Еко: Няма как да спрем интернет

OFFNews 06 февруари 2014 в 13:25 17857 3

Длъжни сме да научим младите как да го ползват правилно

Умберто Еко, "Еспресо" (Италия)

В древността дори умението да пишеш е предизвиквало страх. Понастоящем дискусии се водят около интернет. Ако се използва правилно, той може да донесе голяма полза на младежите, макар че неизбежно ще има такива, които ще изпаднат в зависимост от мрежата.

Неотдавна "Еспресо" публикува мое писмо, адресирано до хипотетичния ми внук, в което се опитвах да го убедя да тренира паметта си, вместо винаги да разчита на информацията, достъпна в интернет. И веднага се намери виртуален талибан, който ме обвини в някакъв блог, че съм враг на световната информационна мрежа. Все едно да критикуват човек, който се е изказал срещу шофирането със 180 км/ч или в пияно състояние. Това в никакъв случай не е призив да се откажем от автомобилите. Пък и наскоро на страниците на "Еспресо" Еудженио Скалфари* ме упрекна учтиво, че прекалено се доверявам на интернет като източник на информация. Това стана след последната ми статия, в която споменах невежите, които в предаването "Наследство" заявиха, че според тях Хитлер и Мусолини са живели през 60-те или 70-те или 80-те години.

Скалфари отбеляза, че именно изкуствената памет "онлайн" е създала поколение, неспособно да задържи в главата си никаква информация. Той смята, че използването на мрежата създава илюзията, че си в контакт с всички и с всичко, но в действителност те обрича на самота.

Съгласен съм, че това са две от болестите на нашето време. Писал съм много за това. Скалфари обаче не цитира пасажа от "Федър" на Платон, в който фараонът упреква бог Тот, че е изобретил писмеността, заради която хората могат да изгубят навика да използват паметта си. Но впоследствие се е оказало, че писмеността кара хората да запомнят прочетеното. Само благодарение на писмеността е създадена такава възхвала на паметта като "По следите на изгубеното време" на Пруст. Искам да кажа, че човек може спокойно да използва интернет и едновременно с това да развива паметта си, като се опитва да запомни информацията, която е открил в мрежата.

Работата е там, че интернет съществува и не можем да го отхвърлим. Подобни спорове вече са възниквали и заради механизацията на производството, и заради телевизията. Мрежата е факт и никакви спорове няма да я унищожат. Проблемът е не само да признаем рисковете (те са очевидни), свързани с появата й, но и да научим младите как да я използват правилно.

Да си представим един добър учител, който предлага изследване по определена тема. Той знае, че учениците му ще се опитат да открият готови решения в интернет, за да не полагат каквито и да е усилия. Но учителят може да предложи те да потърсят сведения най-малко в десет сайта, да сравнят получената информация, да открият различията и противоречията и да определят кой сайт е най-надежден източник на информация, като за целта данните бъдат сверени с писмени източници или поне с някоя енциклопедия. Така децата ще получат информация от интернет – би било глупаво това да се забрани – но в същото време ще трябва да се позамислят и да запомнят нещичко. Освен това учениците ще могат да сравнят получените резултати, дори да поспорят и да избягат от самотата. Постепенно те ще придобият вкус към дискусиите помежду си.

Разбира се, ще има такива, които ще изпаднат в зависимост от мрежата; които не са в състояние да се откъснат от самотното общуване с монитора. Ако училището и родителите не са съумели да ги опазя от това, ще трябва да ги внесем в списъците на наркоманите, онанистите, расистите, ясновидците, клиентите на хиромантите и всички останали привърженици на дегенеративните форми, на които обществото трябва да се противопоставя с цялата си отговорност. Но така е било във всички епохи.

Ако днес ни се струва, че "болните" са твърде много, то е защото за 50 г. населението на планетата се е увеличило от 2 на 7 млрд. души. А причина за това не е самотата, наложена от мрежата, а прекомерният излишък от човешки контакти.

* Еудженио Скалфари – италиански журналист, писател и политик

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!