Forbes: В света има 73 000 бойни танка - кои са най-добрите?

Ганчо Каменарски 19 юни 2020 в 09:58 11499 3

Снимка www.army.mod.uk

Британската армия разтоварва Challenger 2 на учение в Естония през 2019 г.

Всички танкове в света са общо 73 000. Това пресметна Никълъс Дръмонд, британски военен консултант и коментатор.

„От тях 24 000 принадлежат на потенциални противници, 20 000 се съхраняват консервирани, а най-малко 10 000 са модернизирани през последното десетилетие“, написа Дръмонд в Туитър.

Цифрите са показателни. Русия със своите 12 950 танка, съвсем не изненадващо, притежава най-големите запаси от бронирана военна сила. Съединените щати са №2 с 6333 танка. Китайските 5800 танка превръщат страната в бронирана сила №3.

Броят не е окончателна мярка за сила в сухопътния бой.

Германия има само 236 танка на въоръжение. Но това не означава, че германската армия е с по-малка бойна мощ от ливанската армия с нейните 334 танка. Германските Леопард II са едни от най-модерните бойни бронирани машини в света. Ливанските танкове M-60, M-48 и T-55 вече са остарели.

Сега размислете върху случая с две съперничещи държави: Аржентина с 231 танка на хартия притежава по-голяма бронирана сила, отколкото Обединеното кралство с неговите 227 танка?

При всеки възможен конфликт между двете страни, британските бронирани сили най-вероятно ще доминират над аржентинския си противник.

Това на свой ред не означава, че Challenger 2 на British Army са най-модерните танкове в света. Докато държави като САЩ инвестираха в основни модернизации на танкове си през 2000-те години, Обединеното кралство през същия период от време пренебрегна модернизирането на своите танкове от 90-те години.

Нова схема за камуфлаж в условия на градски бой, която британците приложиха към няколко Challenger 2 през 2017 г., не съответства на немодернизираните оръдия и двигатели на машините. Министерството на отбраната на Обединеното кралство. планира през 2021 г да възложи договор за първата голяма актуализация на Challenger 2 .

Въпреки всички недостатъци, Challenger 2 са ефективни танкове. И може би по-важното е, че британските въоръжени сили все още използват танковете на голямо разстояние от страната, прехвърляйки ги с амфибии и транспортни кораби на британския флот. Веднъж разгърнати, танкистите се обучават за война с висока интензивност, наред с пехотата, артилерията и въздушните средства.

Великобритания може да прехвърли хиляди танкове по море

През октомври 2018 г. 5500 британски войници със 180 бронирани машини, включително осем Challenger 2s, бяха пребазирани в Оман за общовойскови учения с комбинирано въоръжение. По-рано, през 2014 г., полк в състав от 48 Challenger 2s беше разположен в Полша за едно от най-големите британски военни учения.

През 2016 г. калифорнийският мозъчен тръст RAND стигна до заключението, че британската армия е „способна да поддържа разгърната бронетанкова бригада за неопределено време, дори ако много от подробностите остават неизвестни“. В западните армии бронирана бригада може да притежава сто или повече танка.

Сега помислете за аржентинската армия. По време на Фолклендската война през 1982 г. британските сили прекосиха хиляди мили през открит океан и разгромиха аржентински сили. По времето на войната аржентинската армия е била в процес на преоборудване на бронетанковите си бригади с танкове местно производство „Аржентино Медиано”.

Днес Аржентина има 2 бригади с приблизително 200 танка, които никога не са участвали във война. Четири десетилетия след Фолклендската война Аржентина не разполага с транспортен и логистичен потенциал за прехвърляне и поддържане на тежка техника на големи разстояния и дълъг период от време. „Нашата страна дори не може да достигне Фолклендските острови с боен и екипиран личен състав“, написа аржентинският вестник La Nacion през 2016 г.

Нека си представим, че аржентинските и британските танкове по някакъв начин се срещнат в битка.” Аржентино Медиано” има маса едва 30 тона в сравнение с 62 тона на Challenger 2. Аржентинският танк е въоръжен с 105-милиметрово оръдие. Challenger 2 обаче може да се похвали със 120-милиметрово оръдие. В директен двубой аржентинската бригада едва ли ще представлява голяма опасност за бригада Challenger 2.

Бронята на Challenger 2 " е сред най-добрите в света", според UK Defense Journal. Дори не е ясно, дали „Аржентино Медиано” може да унищожи Challenger 2 с директно попадение върху челната му броня. За разлика от него, пряк удар от 120-милиметров бронебоен снаряд с кумулативен боеприпас със сигурност ще унищожи аржентинския танк.

С други думи, само количеството не е достатъчно. Армията с повече танкове не е непременно по-мощната армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6500

3

petio01

21.06 2020 в 07:57

В този списък щяхме да сме в първата десятка през 1989 година.

10910

2

1Sion1

20.06 2020 в 15:55

Заглавието не кореспондира с текста ни на йота..Статия за възхвала на армията на Обединеното кралство, която в момента е пълна смешка.И това се признава от всички на Острова.

3232

1

tarabata

19.06 2020 в 11:25

ХАХАХАХАХАХАХАХА щяла де прехвърли хиляди танкове по море, а има само 200?! На всичкото отгоре морално, физически и технически остарели. За щурмовата им авиация да не говорим. От къде ще вземат пари за модернизация, като съвсем са го закъсали милите ми впиянчени наглосаксончета?