Мажоритарни избори? Cui bono?

Георги А. Ангелов 16 април 2021 в 16:06 13759 5

Ако изминалите парламентарни избори се бяха провели мажоритарно, ГЕРБ биха имали мнозинство в парламента при вот в два тура или абсолютно мнозинство при мажоритарни избори в един тур. Това показват данните от компютърна симулация на база на резултатите от ЦИК, направена от програмиста Николай Йорданов.

“Има такъв народ” (ИТН) дадоха заден за въвеждането на мажоритарна изборна система още в първия ден на новия парламент с аргумента, че не биха могли да съберат мнозинство за подкрепа. Те вече внесоха проект за промени на Изборния кодекс, в който такова предложение няма. За сметка на това от ГЕРБ заявиха, че внасят проект за промяна в Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарна система. В проекта им предложението ще за мажоритарни избори в два тура. В няколко свои изказвания след изборите премиерът в оставка Бойко Борисов директно заяви, че иска мажоритарни избори. Двете партии имат достатъчно депутати да променят системата за избор на народни представители от пропорционална с преференции на мажоритарна. 

Играта продължава

Играта между ИТН и ГЕРБ продължава и днес. Първо Слави Трифонов, по познатия вече начин - през фейсбук, обясни защо в момента не искат мажоритарни избори. “При един сигурен, спокоен и уверен парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия "Има такъв народ", а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си", написа той, или който там пише от негово име. Трифонов пита ГЕРБ защо сега искат да въведат мажоритарната система, след като не са се съобразили с референдума преди близо пет години. "Отговорът е много прост - когато имат проблем да загубят властта си, тези хора тупкат топката. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот", обясни играта си Трифонов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза в отговор: "Слави Трифонов вече излъга своите избиратели. Напомням на партията и парламентарната група на "Има такъв народ", че заедно с ГЕРБ имаме 126 гласа и никакви мотиви, че те нямат мнозинство в този парламент и подкрепа не мога да бъдат разумни с това да оттеглят предложението, на което беше построен кампанията им няколко години напред за влизане в Народното събрание”. Тя отбеляза, че ГЕРБ не само отстоявали да се проведе референдум, но и след това два пъти внесе законопроектите. Тя изрази надежда в рамките на два дни Слави Трифонов да помисли.

Все още не е ясно какво точно предлагат ГЕРБ, тъй като проектът им не е внесен - дали мажоритарните избори ще бъдат в един тур или в два, както и как ще бъдат разпределени изборните райони. По принцип избирането на 240 депутата мажоритарно изисква създаването на 240 многомандатни района.

Cui bono?

Кой би имал най-голяма полза от моментално въвеждане на мажоритарни избори или казано на латински Cui bono?

При мажоритарни избори в един тур големият печеливш ще е ГЕРБ - при сегашните резултати от изборите. Бойко Борисов води в 171 района и би взел 171 мандата и абсолютно мнозинство. Това би му позволило да прави каквото си иска и дори сам да променя Конституцията, показват данните от симулация на Николай Йорданов. Втори ще са ДПС със 27 депутати, трети Демократична България с 18 места, Има такъв народ ще вземат 13, а БСП само 11.

Ако изборите са в два тура, както беше предвидено в референдума на Слави преди две години, ситуацията се усложнява. ГЕРБ обаче пак биха имали мнозинство. Над 50% от гласовете на първи тур получават само ДСП в 10 едномандатни района. Тоест директно ще бъдат избрани на първи тур само 10 народни представители от ДПС. Всички останали 230 мандата ще бъдат разпределени на втори тур. В тях до балотаж ще се явят  гореописаните партии в съответния брой едномандатни райони. На второ място по резултат, тоест също ще се явят на балотаж, са ГЕРБ в 53 района, ДПС в 22, Демократична България в 7, Има такъв народ в 108, БСП в 39. ВМРО също се второ място по резултат в 1 район.

При избори за парламент със 120 места и мажоритарни избори в един тур, за което също настоявах от Шоуто на Слави, но въпросът им не бе допуснат до референдума, ГЕРБ също с големите печеливши с 89 мандата. След тях са ДПС - 13, ДБ-9, ИТН - 6 и БСП - 3. При два тура, ДПС взима на първи тур 4 мандата. На второ място, тоест отиват на балотаж, ГЕРБ излизат в 26 района, ДПС в 10, ДБ в 3, ИТН в 54, БСП в 23.

Какви са сегашните резултати

Симулацията

Йорданов е създал 240 избирателни района на базата на съществуващите изборни секции, който са разпределени в едномандатни райони според приблизително еднакъв брой избиратели (60 000-70 000), най-близък до средния при делене на 240. Границите на хипотетичните райони са определени чрез използването на Диаграмата на Вороной. Резултатите по секции могат да бъдат разгледани на сайта Мажоритарни избори.

За симулацията са използвани реалните резултати от последните парламентарни избори. Територията на страната е разделена на 240 части, така че броят на гласоподавателите във всяка да е възможно най-близък до средния. Резултатът за всеки „нов“ район използва валидните гласове във всяка секция, която е част от този район. Показаните резултати в проценти отчитат само валидните гласове, подадени в секциите, включени в района.

Показаните граници на районите са примерни. Истинските райони следва да са съобразени с това къде живеят гласоподавателите, но единствената публично налична информация е за това къде са избирателните секции. Това води до разминавания на местата, където има значителна разлика между гъстотата на населението и гъстотата на избирателните секции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

4

Egocentric Eccentric

17.04 2021 в 12:32

Аз за районите нямам възражения защото все пак става дума за груба симулация и това което е направил го приемам за добра отправна точка.

Но от статията изобщо не става ясно как смятат резултатите от втори кръг, ако изхождаме от допускането, че всички или повечето са срещу ГЕРБ, а те имат около 25% на първи тур, както каза и Човекът по долу

7900

3

Aleksa Vukotic

17.04 2021 в 12:31

Новите борци със статуквото и световни правдини започнаха да прекрояват законите както им е удобно на тях. Ако ГЕРБ бяха правили това, щеше да има олелия до бога и оплаквания чак до арменския поп. Могат да направят и бюлетина само с една партия в нея. Този филм вече сме го гледали. А защо Offnews не коментират безумната идея на ИТН за контрол на ЦИК от президента, вместо от НС? Това ли им е идеята за "рестарт на системата"? Или конституцията за тях е непотребна книга? Заповядай, народе, на чалга политика и добре дошъл в Евразия.

10212

2

Човека

16.04 2021 в 17:37

На практика дори, ако следваме логиката на обединяването на всички срещу ГЕРБ в парламента, при два тура ГЕРБ няма да имат и един депутат в парламента.

10212

1

Човека

16.04 2021 в 17:15

"Програмиста Николай Йорданов" осъзнава ли, че за онагледяване на мажоритарна система не може да използваш настоящото райониране ( в София например би трябвало да има 100 депутатски места/района и всичките спечелени от ДБ например) и, че след 1ви тур, (с по-малко от 50% за фаворита) на 2ри тур загубилите своите кандидати се обединяват срещу първия и го елиминират? Изобщо цялата ви статия е толкова нелепа. И да, прави са ИТН като твърдят, че трябва сериозна работа от сериозен парламент по цялата структура на мажоритарен избор.