Quantcast

През 2021 г. ще има 10% увеличение на заплатите в армията

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2020 в 14:25 4148 0

Снимка Александра Маркарян

Красимир Каракачанов

Въпреки кризата с пандемията, средствата за отбрана няма да бъдат съкращавани, нито пък тези за ремонти и модернизация на армията. В бюджета за 2021 г. ще има 10 процента увеличение за военнослужещите, както и повишаване на средствата за военните училища в страната. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов във Военноморското училище, където беше гост на Деня на курсантското управление.

Министърът каза още, че на 16 юни започват разговорите с фирмата, излъчена като победител в търга за построяването на нови кораби за военния флот. Той изрази надежда, че преговорите по детайлите на договора ще бъдат завършени успешно и ще започне реалното изпълнение на проекта.

Новите два бойни кораба ще бъдат построени от немската корабостроителна компания „LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG”. Проектът е с прогнозна цена от близо 1 млрд. лв. и сумата на която ще бъде подписан договора по всяка вероятност ще бъде по-голяма. Сумата няма да се превежда наведнъж. Планирано е двата кораба да бъдат строени в България. Според източници на OFFNews от министерството на отбраната корабите ще бъдат построени в частната корабостроителница “Делфин”, която спечели предишния търг, но се отказа, заради по-ниската тогава цена.

Продължава и проектът за купуване на нови бойни машини за пехотата за Сухопътни войски, който е за 1,5 млрд. лв.

На границата е спокойно

Към момента по българската граница е спокойно и няма мигрантски натиск, въпреки че когато се оправи времето имаше опити на групи да преминават у нас, каза още Каракачанов. Според него нелегалната миграция винаги е потенциална опасност и тя продължава към други държави в Европа. За сега Гранична полиция се справя със задълженията си и не допуска преминаването на наша територия, не се налага да изпращаме армията, но в случай на нужда винаги можем да я подпомогнем, допълни Каракачанов.

В обръщението си към курсантите министър Каракачанов посочи, че те имат редкия шанс и привилегията да учат в една от най-елитните морски академии в света. Той поздрави младите хора, че са избрали най-достойната професия - да служат и защитават своята нация и Родина. След тържеството във Военноморското училище гостите посетиха новия център на академията, който е оборудван с реални корабни системи за спасяване на море, включително с различни типове лодки. В него ще се водят обучение и тренинги по комплекс от процедури, каквито всеки моряк - военен или от гражданския флот, трябва да премине. Центърът ще осигурява сертифициране според изискванията на българската Морска администрация.

/БТА

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !