Politico: Зеленски разби Радев, смутеният български президент помоли медиите да напуснат

OFFNews 06 юли 2023 в 19:02 16420 25

Срещата между Румен Радев и Володимир Зеленски

Снимка Прессекретариат на президента Румен Радев

Срещата между Румен Радев и Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски простреля българския си колега и с двете цеви (идиом в английския език, който означава да разбиеш някого или да го атакуваш агресивно и яростно - бел. ред.) в размяна на реплики в София.

Така изданието Politico описва днешната среща между президента на Украйна Володимир Зеленски и българския държавен глава Румен Радев. 

Смутеният български президент, видимо изненадан от възмущението на Зеленски, помоли телевизионните камери да напуснат залата в президентството, в която се провеждаше срещата, допълва изданието. 

Оттам посочват, че визитата на Зеленски в България е главно, за да се срещне с пронатовската и проевропейската администрация на премиера Николай Денков, която подкрепи износа на оръжия за Украйна и също така проучва начини за продажба на ядрено оборудване от АЕЦ "Белене".

Politico добавя, че срещата с Радев, бивш началник на военновъздушните сили, който е по-благосклонен към Русия и двусмислен към НАТО, е преминала дори по-зле от очакваното.

"Събрани от двете страни на дълга дървена маса, украинска делегация седеше с каменни лица, от време на време се мръщеше и си водеше бележки, докато българският президент обясняваше, че "няма военно решение" и че "все повече и повече оръжия няма да решат проблема". 

Зеленски даде своя отговора с "премерено презрение". "Не дай Боже да ви сполети някаква трагедия и вие да си на мое място", каза той.

"И ако хората със споделени ценности не помогнат, какво ще направите? Ще кажете: Путин, моля те, заграби българска територия? Не, вие като истински президент съм сигурен, че не бихте допуснали компромис с вашата независимост. Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Но много ми се иска да ме разберете правилно", отбеляза той с бодлива ирония, докато смутеният Радев от време на време се криеше в бележника пред него.

Зеленски разкритикува Радев за това, че до голяма степен описва нахлуването на Москва като "конфликт", а не като война, и за неясните твърдения, че войната се разпространява и "разширява своя пространствен размер".

Категорично отхвърляйки предложението на Радев за дипломатическо решение, Зеленски подчерта, че Кремъл е започнал "война на унищожение срещу украинците, а не срещу други страни" и каза, че правителството на София – в противоречие с Радев – е имало право да доставя оръжие.

"Искам също да ви кажа, че каквито и боеприпаси да има вашата армия, те няма да са достатъчни, за да се биете с Руската федерация. Нямате лоша армия, хората ви са добри, но няма да са достатъчни, за да се биете срещу 160 милиона души. Ето защо е добре да дадем [оръжия], за да можем [ние] да се защитим [себе си] и войната да не дойде при вас“, каза той.

"Украйна и НАТО трябва да имат общи ценности. Не може да бъде иначе“, добави Зеленски.

"Не можете да подкрепяте Русия и да поддържате балансираща позиция, защото Русия иска да унищожи НАТО, иска да унищожи Европа и Европейския съюз; това са нейните цели. Разбирате ли ме?", попита той. 

Накрая Радев подсказа, че има предложение, но помоли телевизионните камери да се напуснат, преди да продължи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

26

wakeup

07.07 2023 в 10:05

Незабавен импийчмънт за това ******

1000

25

Citizen

07.07 2023 в 09:42

От UK пресата:
One is a former comic who behaves like a proper world leader; the other is the supposed leader of a NATO member state who behaves like a proper clown
За мой срам да кажа, че аз гласувах за това недуразумение, но избора пред който ни изправиха, беше абсурден. Историята ще го отмие, ще ни мине като гнойна пъпка, досадна, ама минава. Ама сега срам, голям срам...

1935

24

Муню

07.07 2023 в 09:36

Президента да си подаде оставка на момента!!!
Той вече няма очи да представлява страната ни, дефакто, не може да представлява никой, а от там идва въпроса, дали можа да продължи функцията на президент???

12761

23

cepcem

07.07 2023 в 08:08

Днеска ще пада ли сармата да ни превръща в радиоактивна пепел или да ходя на работа?

10935

22

borisboris

07.07 2023 в 07:52

Нормално, след като забърса пода с путлер едва ли ще се церемони с гумен идол от България търси талант.

135

21

Far Rider

07.07 2023 в 07:27

DARTH VADER, явно си пропуснал някои аспекти на новата ситуация. Турция подкрепя Русия. И не вярвам заради една Задунайская губерния Ердоган да развали дослука с Путин с когото го свързват много далавери. Като започнем от газта и завършим с "паралелния внос". Географската територия България която си приписва (както винаги) геополитическо значение което няма, в най-лошия случай ще бъде поделена между Русия и Турция както многообичаните от над 60% от пополацията във въпроссната територия руснаци направиха с немците през ВСВ и поделиха Полша. А относно обща граница С РФ - тя съществува и сега. Погледни внимателно картата.

-98

19

br.bravo

07.07 2023 в 00:42

Не Радев посрами България, а я посрамиха тези, които избаха Радев и ще изберат един потомък на ДС за кмет на София. Срам за българските демократи.

8053

18

DARTH VADER

07.07 2023 в 00:08

Президентът дойде днес,за да започне процесът по свалянето на Резидента...

Усещам някак,че първо ще се почне с резидентурата...

Интересни времена...

И айде ,чао братушки...

Благодарим ви,ама айде стига...:)

8053

17

DARTH VADER

07.07 2023 в 00:03

FAR RIDER,сценарият ти е доста забавен и достоверен,но има един огромен пропуск...

Нашите приятели и съседи турците имат държавници ,които следят изкъсо събитията...
Та ,в тази връзка искам да ти кажа,че който и да е на власт у комшиите,никога...ама НИКОГА И ПО НИКАКЪВ НАЧИН,няма да допусне обща граница с братушките...

И да не забравяме,че съвременна Турция няма нищо общо с Османската империя,която губи последната руско-турска война...

ТАКА ЧЕ,СПОКО;)))
 
X

Да помогнем на украинските деца!