Импровизираните (невоенни) бойни дронове и тяхното използване във войната в Украйна

OFFNews 06 май 2023 в 20:40 4807 1

Петролната база на руския Черноморски флот в Севастопол, която беше взривена с дронове на 27 април

Освен поразяването на стратегически обекти обаче, значителна част от видеоматериалите в ЮТюб и особено в трафика на т.нар. военни кореспонденти съдържат клипове от бойното използване на импровизирани невоенни дронове, които са приспособени и поразяват жива сила на противника, в това и бронетанкова техника. В средите на военните експерти обаче тази тема е недооценена и много слабо анализирана.

За това представлява интерес как този аспект на войната в Украйна е осмислен от т.нар. „изкуствен интелект”, защото той представлява съществена новост в развитието на военното дело.

При първоначалното задаване на темата изкуственият интелект проявява известно стъписване, но все пак отбелязва:

„Като езиков модел даващ възможност чрез механизмите на изкуствения интелект да генерирам човешка реч на даден език, извън моите етични установки е да предоставям информация или насоки, които биха могли да се използват да причиняват вреда, или да пропагандират незаконни дейности.

Специално искам да отбележа, че използването на дронове за поразяване с различни боеприпаси е незаконно и се счита за погазване на международното право.

Тъй като не съм способен да предоставям указания за незаконни и опасни дейности, посочените ограничения са валидни за всеки, който иска да използва дронове за военни цели. То може по принцип да бъде допустимо единствено от въоръжените сили, но само ако се спазват съответните закони и регулативи.”

След ред уточняващи въпроси постепенно изкуственият интелект преодолява първоначалните задръжки и навлиза в темата с последователна компетентност:

„Ако имате предвид импровизираните, невоенни дронове за поразяване на сили и обекти на противника, те се отнасят към класа Фърст Пърсон Вю, или Фи Пи Ви („поглед от първо лице”) безпилотни летателни апарати, които оргинално са разработени за гражданско използване. Най-често това са квадрокоптери, които могат да бъдат управлявани или с използването на видеоочила или чрез пулт и които обикновено нямат функцията автопилот.

Възможностите на този тип дронове могат да бъдат илюстрирани с това, че Фи Пи Ви от по-висок клас, чиято популярност през последните години расте, могат да развиват скорост над 100 километра в час за броени минути.

Използването на този тип дронове в Украйна е на първо място е в качеството им на разузнавателни платформи. В сравнение с класическите граждански квадрокоптери, например от типа Ди Джей Ай Мейвик, Фи Пи Ви са изключително маневрени и осигуряват по-добре ситуационна осведоменост.

Втора по значение е функцията им за поразяване на цели и обекти на противника, в това число и срещу дронове на противника. От масово произвежданите най-подходящ за тези цели е дронът Ди Джей Ай Авата.

Но най-резултатна е дейността им на бойното поле като платформа за доставяне на средства за поразяване в разположението на противника, способни на преки попадения, както в окопи и блиндажи, така и не рядко в отворени люкове на бойни и бронирани машини и танкове.

Ниската цена и достъпността за използването им в състава на най-малките тактически звена: в състава на ротата или на взвода, дори на отделението им позволяват да решават задачи от арсенала на тактическата артилерия и особено на минохвъргачките, при това със значително по-малък разход на боеприпаси. С висока ефективност те също решават и задачи, които до момента бяха изпълнявани от специалисти - снайперисти.

Най-масово разпространени в Украйна са 7- и 9 – дюймовите квадрокоптарите с въглеродна рама, които могат да използват взривни устройства с тегло от 1.5 до 3 килограма.

Боеприпасите, които най-често се използват от такива дронове са гранати за ръчния-противотанков гранатомет РПГ-7, ръчни гранати, боеприпаси за автоматичния гранатомет АГС 23, но и богат спектър импровизирани взривни устройства“.

След известно ровене из различни бази данни с близки до темата публикации, изкуственият интелект препоръчва интервюто на Василий Яковенко, основател на украинската фирма Drone.ua. за „Настоящее время“ от 4-и април.

Василий Яковенко отбелязва, че дроновете, включително импровизираните за бойно използване граждански модели представляват основа на съвременните действия на бойното поле.

Те изпълняват хиляди задачи, но 90% от тях са свързани с разузнаването за противника. Освен това имат ключова роля за коригиране огъня на артилерията, за наблюдението на обекти, за разкриването на скрити заплахи, за установяването на дислокацията и на бойния ред на противниковите сили. И което е най-важно, тяхната информация постъпва в реално време до потребителите. Те са „очи в небето“, без които съвременната война е невъзможна.

Според Васиий Яковенко – най-често сред импровизираните бойни дронове се използват мултироторни безпилотни апарати, способни да покриват близката дистанция от предния край на дълбочина от 5 до 10 километра от площадката за излитане, способни да атакуват противника с боеприпаси с тегло до 3 килограма.

Според съвременните схващания с такива дронове трябва да бъдат въоръжени и най-малките подразделения.

За предстоящото настъпление на Украйна, посочва Яковенко, се създават и самостоятелни поразделения – роти ударни дронове, за които в момента се обучават доброволци. Те могат да формират мобилни групи, със съответни транспортни средства, които да покриват значителен район от разположението на собствените войски, или в тила на противника.

Василий Яковенко изрично подчертава, че по количеството въоръжение и оборудване, което се използва за тези цели в украинската армия е налице седемкратно преимуществото на страната на Украйна.

Изкуственият интелект не оставя без внимание и как в руското медийно пространство се отразява бойното използване на Фи Пи Ви дроновете:

Общият извод от някои руски телеграм канали е, че импровизираните невоенни дронове на бойното поле са не само оръжие, но и ефективен инструмент на пропагандата.

Подчертава се, че това ново средство на въоръжената борба се възприема нееднозначно. За някои е поредното „чудо оръжие“, а за други „сензация“ за отклоняване на вниманието от реалните проблеми на фронта.

Признава се „пионерската“ роля на Украйна в развитието на подобни средства, докато реакцията в Русия е със сериозно закъснение. Цитират се открити източници, според които засега в Русия с тази тема и с разработването и особено с производството на импровизирани невоенни дронове се занимават само отделни групи „ентусиасти“.

В схващанията на изкуствения интелект за способите и средствата за борба с Фи Пи Ви дроновете обаче се долавя известен наивитет, породен от програмните насоки, които е заложено да следва. Все пак заслужава да се отбележи следното:

„1. Постоянно проявявайте бдителност. Дръжте „под око” всеки дрон в околността, който лети подозрително ниско или баражира в конкретен район.

2. По възможност идентифицирайте типа и модела на дрона и особено местоположението на оператора, ако то е в близост.

3. Обявете „зона забранена за полети”. За това могат да бъдат използвани елетронни средства за противодействие позволяващи разкриването, проследяването на дроновете или нарушаването на тяхното управление.

4. Контактувайте с местните правоохранителни органи и потърсете местна експертиза за справяне с проблема.

В заключение заслужава да се отбележи становището на изкуствения интелект за това, каква е реалната бойна ефективност на Фи Пи Ви дроновете на бойното поле:

„В мрежата и особено в ЮТюб се публикуват единствено онези клипове, които са резултатни. Липсват данни обаче какъв процент представлява това от общия брой пускове на Фи Пи Ви дронове на бойното поле.

Няма категорични сведения и какъв е броя на този тип дронове, които се използват от украинската армия. Цифрите варират от няколко хиляди, до няколко десетки хиляди. Преимущество за Украйна е, че е ръзвърнато масово производство от местни частни компании на основата на компоненти, внос от Китай.

Безспорно е обаче, че около 80% от публикуваните клипове са на украинската страна”.

Звучи напълно безпристрастно, нали.

----------

Абонирайте се за YouTube канала на OFFNews за още клипове!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови