Убилият годениците Ани и Явор: Отнех най-ценното. Разкайвам се. Не видях никой

OFFNews 30 август 2023 в 11:07 4398 1

Погребението на Ани и Явор

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Погребението на Ани и Явор

"Съболезнования. Наистина съжалявам. Не съм искал и съжалявам, че отнех нещо толкова ценно от тях. Наистина се разкайвам за това, което стана. Съжалявам.

Като се върна към това, което се случи, то беше като жив кошмар. Не знам как... не искам да се връщам там, но това, което си спомням, е, че не видях никой преди сблъсъка и всичко изневиделица се случи" - казва 19-годишният Адриан Антонов пред bTV. Говори трудно и речта му е накъсана. Телевизията пуска само аудиозапис, защото той не иска да показва лицето си.

В нощта срещу 8 май Адриан блъска с автомобила си на пешеходна пътека и убива годениците Ани и Явор, на 24 и 22 г., на бул. "Сливница" в София. Шофира с над 50 км/ч повече от разрешеното. В кръвта му няма алкохол, нито наркотици. Задържан е. В столицата започват протести на лобното място на Ани и Явор.

Адриан е освободен от ареста на 4 юли с мярка "подписка". Обвиняем е за извършването на престъпление по непредпазливост, при което по закон не може да бъде задържан за повече от два месеца. 

Адвокатът му Димитър Марковски обясни защо Адриан е на свобода:

"Приближи почти максималният срок, който той по закон може да бъде задържан. Така че мотивите на съда бяха еднопосочни. Отделно от това прокуратурата не протестира неговото освобождаване, което в тази ситуация беше абсолютно юридически нормално. Законът е приел, че това е възможно за максималния срок на задържане. Това означава, че става въпрос за един законосъобразен съдебен акт“, поясни той.

Адвокат Марковски коментира и установената употреба на алкохол от загиналите пешеходци, което е част от делото:

"Разбира се, че (това) влияе върху събитията, свързани с Адриан. Кръвната проба на Адриан беше направена за около няколко дни и представена по първоначалната мярка за неотклонение, а на починалите младежи кръвните проби излязоха няколко месеца след настъпване на пътно-транспортното произшествие. Това са фактите. Юридическото отражение по този въпрос е свързано с това, че всеки пешеходец, който употреби алкохол - това се отразява на неговата координация, на неговите способности да възприема. ... Не казвам, че те са виновни, казвам друго – казвам, че винаги законодателят взима под внимание и поведението на пешеходците, които са участници в движението. Участниците в движението не са само шофьорите, които седят зад волана. Участват и пешеходците. Те имат определени права и задължения включително. ... Когато пешеходецът предприеме маневра пресичане на обозначените за това места, той задължително следва да се огледа за пътната обстановка. Това не е абсолютно право на пешеходеца, той има и определени задължения, когато предприема маневрата пресичане. Съчетано с употребата евентуално на конкретно съдържание алкохол, следва да се установява експертно това до каква степен е повлияло на тяхната кондиция“.

"Разбира се, че превишената скорост, с която Адриан е шофирал, ще му повлияе. Затова ще ходим в съда с Адриан - отвърна адвокатът на въпрос от студиото как ще повлияят 101-те км в час, с които Антонов е шофирал. - Тази скорост на движението му ангажира и наказателната отговорност по делото. Аз също съм родител, не мога да си представя какво е да загубиш детето си, дай Боже да не го научавам, това е голяма трагедия."

Първоначално имаше версия, че в далечината е имало фарове, които са заслепили водача, но днес адвокатът му отрече такава версия да е застъпена официално.

"Официалните обяснения, които е дал Адриан в мое присъствие, са свързани с това, че той нищо не е възприел. Първоначално е имал изявление пред оперативните работници, че в далечината е имало фарове, които също са светели, но не сме застъпвали официална версия, когато е депозирал обяснение в началото на досъдебното производство, в която да говори, че е заслепен. Има перпендикулярно преминаване на друг движещ се автомобил от ул. "Русе" мисля по продължение на булеварда, което също мисля, че има някакво причастие, но този въпрос чакаме да получи своите експертни отговори в заключение", казва адв. Марковски.

За 1 септември - първият работен ден на депутатите след ваканцията им - се подготвя нов национален протест пред парламента на родители на загинали в катастрофи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

1

bls

30.08 2023 в 11:34

Каква е концентрацията на алкохол в кръвта на жертвите?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика