Пътищата блокирани, снегът затвори училища и граница с Турция

OFFNews 22 декември 2011 в 14:13 2313 0

Снимка БГНЕС
Снимка БГНЕС

Снегът блокира десетки пътища, ГКПП Лесово е затворено заради прекъснато електрозахранване, две училища прекратиха занятия в първия ден на астрономическата зима. Жълт код, показващ потенциално опасно време, е обявен в 16 области, в други две - Кърджали и Смолян, кодът е една степен по-висок - оранжев. Затворените училища са в Кърджалийска област, съобщиха от регионалния инспекторат по образованието там. Началното училище в село Падина няма ток заради прекъснатото електричество в следствие на силния снеговалеж. В село Рани лист автобусите не успяха да тръгнат, за да закарат децата. Пътищата се оказаха недокоснати от почистваща техника. Други затворени училища няма, увериха от Министерството на образованието, младежта и науката в отговор на запитване от OFFNews. Имало е единични случаи, при които ученици не са успели да стигнат до училище заради лошото време, но те не са били санкционирани, казаха още от МОМН.

Заради прекъснато електрозахранване спря работа граничния пункт при Лесово, съобщи зам.-областният управител на Ямбол Димитър Иванов. Екипи на EVN работят по отстраняването на аварията в тополовградска подстанция. Работата на екипите на електроразпределителното дружество е затруднена заради силния вятър в района на ГКПП Лесово. На пункта ще бъдат пуснати агрегати.

Пътища

Заради продължаващите обилни валежи от сняг движението е затруднено в областите Пазарджик, Габрово, Благоевград, Кюстендил, Търговище, Хасково, София, Стара Загора, Смолян, Пловдив, Велико Търново, Разград.

От днес за товарни автомобили е затворен проходът Троян-Кърнаре, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Останалите автомобилите трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета. Затворени са проходите Твърдица-Елена, Етрополе-Златица и Върбишки, а Дюлински - само за товарни автомобили. Забранено е преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 10 тона през проходите Шипка, Вратник и Петрохан и по пътя Костенец-Самоков и Черница-Сунгурларе-Чубра, забранено е преминаването на МПС-та над 20 тона през Айтоски проход. Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през Петрохан, Рожен, Пампорово и Превала, по пътя Батак-Доспат, Белово-Юндола, Велинград-Сърница и Доспат-Сърница. Всички моторни превозни средства да са с вериги през прохода Рожен, Пампорово и Превала, а само товарните на територията на община Самоков. Движението по автомагистрала „Люлин" е пуснато и автомобилите се движат спокойно, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По-рано днес се обърнаха два ТИР-а, заради което магистралата беше затворена. При обръщането на двата ТИР-а на магистралата влекачите не са успели да минат между колите, за да ги отстранят и съответно и снегорините не са минали. Затова е било взето решение магистралата да бъде затворена, да се изчисти и тогава да бъде отново отворена, коментира Павлова. Заледявания има по пътното платно на автомагистрала „Тракия” в района на Ихтиман и Вакарел. Вследствие на обилният снеговалеж по пътя има закъсали автомобили. На 49-ия километър на автомагистралата в платното в посока Пловдив има аварирали автомобили. По автомагистрала „Тракия” в района на отбивката за Велинград и Церово, както и при тунел „Траянови врата” има гъста мъгла. Полицейски патрул има на тунел „Траянови врата”. В Пловдивско и Пазарджишко пътната настилка е мокра. Магистралата е почистена от снега в Пазарджишко. На автомагистрала „Марица” пътната настилка е мокра, а  „Хемус” е заснежен. По високите и усойни места има заледени участъци, които са обработени и опесъчени. Сняг вали в областите Пазарджик, Габрово, Благоевград, Кюстендил, Търговище, Хасково, София, Стара Загора, Смолян, Пловдив, Велико Търново, Разград и в районите на Троян, Априлци и Котел. В София

Натоварено и затруднено е движението по основните артерии в центъра на София. Затруднения има в движението в участъка при Черния кос, по пътищата от Кокалянско ханче до Кокаляне и от Бистрица до Железница.

В пиковите часове сутринта шофьори се оплакваха от неизчистени основни булеварди и улици. "Взех разстоянието от бул. "Климент Охридски" при жк "Дървеница" до Телевизионната кула за 45 минути, а при нормален трафик е не повече от 10-ина. Нямаше задръстване, просто никой не беше чистил", оплака се потърпевш софиянец.

Въпреки сериозните транспортни проблеми, на места достигащи до пълен хаос от общината увериха, че през почистващите фирми са работили през цялата нощ, като са обработени всички улици, по които се движи масовият градски транспорт, улици с обществена значимост и общински пътища.

"Всички екипи на всичките 10 снегопочистващи фирми работят - включително седем на вътрешната територия и трите фирми по почистване на общинските пътища и на републиканската пътна мрежа. Чисти се непрекъснато, тъй като има обилен снеговалеж", съобщи началникът на Столичния инспекторат Веска Георгиев и увери, че техниката се пренасочва на местата, където има необходимост. Машините са чистили и по пътищата за село Железница, село Ковачевци, село Плана, „Симеоновско шосе” през Бистрица и Панчарево и в района на село Кокаляне. През целия ден снегопочистващата техника ще бъде в готовност на определените за това места. В зависимост от снеговалежа, при необходимост от извършване на механизирано снегопочистване, временно може да се наложи спиране на движението, предупреждават от общината. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че по улиците на града има над 100 машини, които през целия ден ще са навън. „Това, което категорично мога да кажа, е че плащаме само при свършена работа, тоест парите на хората не отиват за нещо, което само е планирано. Имаме и GPS система, по която следим къде в момента се намират машините“, каза столичният кмет.

Времето

Освен обявеният оранжев код в две области жълт код е обявен в 16 области на Южна и Източна България. В Южна България ще вали обилен сняг, а в Източна – дъжд. В Бургаска и Ямболска области ще вали силен дъжд, придружен от бурен вятър. В Сливенска, Варненска и Добричка области ще духа силен вятър. В 6 области на Южна България ще вали интензивен сняг – това са Благоевградска, Пазарджишка, Смолянска, Пловдивска, Кърджалийска и Хасковска. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни, съветват синоптиците.

Започналият през нощта снеговалеж в южната половина от страната днес ще обхване и Северна България, а в Южна България валежите ще са значителни. Снежна покривка към 5 часа тази сутрин вече има в Кюстендил и Кърджали - 3 см, в Пловдив - 5 см, в Пазарджик, Казанлък и Благоевград - 2 см, в Сандански - 1 см. В Националната астрономическа обсерватория – Рожен снежната покривка е 24 см.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови