Полети, ресторанти, концерти: трябва ли да има привилегии за ваксинираните?

Кай-Александър Шолц / DW 14 януари 2021 в 22:24 4066 1

Снимка ema.europa.eu

Привилегии за имунизираните в ресторанти, киносалони, при концерти и самолетните полети? В Германия спорят дали ваксинираните срещу коронавирус да имат повече права. Далеч не всички са за т.нар. имунизационен паспорт.

В Германия спорят дали хората, които се ваксинират срещу коронавируса, да получат определени привилегии. Проектонаредба на правителството предвижда задължителните тестове и карантини да отпаднат например за завръщащи се от чужбина, които представят документ, че са били имунизирани най-малко 14 дни преди заминаването си. Предлага се подобно правило да важи и за вече преболедували Ковид-19. Засега не е ясно дали и какъв точно имунитет получават тези две групи хора, но се пита и друго: ако тези хора действително получат някакви предимства в сравнение с останалите, дали в обществото няма да се появи сериозен разлом?

Необходима е обществена дискусия за евентуалните привилегии на хората с имунитет, смята Томас Мертенс, ръководител на Постоянната комисия по ваксинациите към института "Роберт Кох". "Смятам, че привилегии са допустими в областта на личното потребление, и то когато ваксината стане достъпна за всички", казва Мертенс в интервю за ДВ. Той има предвид посещенията на ресторанти, киносалони или концерти, както и самолетните полети. Недопустими са обаче привилегии в такива жизненоважни сфери като болничното лечение, достъпа до държавни учреждения и обществения транспорт, смята експертът.

"Дискусията е прекалено нагорещена"

През последните месеци няколко министри и депутати в Берлин твърдяха, че не бива да има никакви привилегии. "Ваксинираните не бива да имат специален статут", убеден е вътрешният министър Хорст Зеехофер. А група депутати дори предложи да се приеме закон, който забранява специалното третиране на имунизираните. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан признава, че няма еднозначно решение. В същото време той призовава да не се прекалява с регулациите.

По време на първата вълна от пандемията в Министерството на здравеопазването се зароди идеята да бъде въведен "имунизационен паспорт", която обаче предизвика остра обществена критика. Ето защо министър Шпан реши да свика Съвета по етиката, в който влизат 24 водещи учени. И те обаче не стигнаха до еднозначно решение. Половината членове на Съвета смятат, че такива имунизационни паспорти могат да се въведат в "определени и изрично посочени в закона случаи", при това едва тогава, когато се изясни въпросът за трайността на имунитета. Опонентите им възразяват с аргументи за настоящата научна неопределеност, но и поради "етически и практически съображения". Така например липсата на имунизационен паспорт може да възпрепятства достъпа до училищата и университетите, посочват те.

В интервю за ДВ председателката на Съвета по етика Алена Буйкс казва, че според нея привилегиите за имунизирани не са целесъобразни, а цялата дискусия е прекалено нагорещена. В момента страната преживява втори локдаун и се мъчи да се справи с втората вълна на пандемията, тъй че по-важно е да се концентрираме върху онова, което обединява обществото, казва Алена Буйкс. Целта на "имунизационния паспорт" е да показва дали един човек може да зарази околните си. Но това засега е слабо разучена територия. "Все още няма отговор на въпроса дали един ваксиниран човек може да се зарази и да стане носител на вируса", обяснява на свой ред Томас Мертенс.

Какво правят другаде по света?

Същевременно в редица икономически отрасли нетърпението расте. Баварската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите например би приела разхлабване на мерките за хора, получили ваксинация. Такъв подход вече се практикува другаде по света: австралийската авиокомпания Qunatas обяви, че по определени маршрути ще превозва само ваксинирани. Във Великобритания обсъждат технически решения, чрез които в ресторантите да не се допускат хора, отказали да се ваксинират. А фирми като IBM в САЩ вече подготвят дигитални имунизационни удостоверения. В Русия още миналия месец решиха, че ваксинираните граждани могат да си извадят съответно удостоверение.

В Германия очакват, че в резултат на масовото ваксиниране ще възникне колективен имунитет. За целта е необходимо да се ваксинират 60%-70% от хората, но допитванията показват, че това число може и да не бъде достигнато. Томас Мертенс обяснява, че масовостта зависи от редица фактори: наличните количества ваксина, работата на центровете за ваксинация, разпределянето на веществата. Шефът на Постоянната комисия по ваксинациите смята, че ще бъдат необходими месеци, докато се постигне колективен имунитет.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

1

emanuilis

14.01 2021 в 23:27

Медицински-несъстоятелна теза, подкрепяна от много и различни „авторитети". Човек може да притежава имунитет без да има „антитела". Срещата на организма с вирусния причинител в голяма част от случаите остава незабелязана, съответно без възможност за доказване.
Е, и друг път сме били и ще бъдем жертви на демагогията. Не само в медицината.