Студът забавя стареенето

OFFNews 18 април 2023 в 10:15 1204 0

студ

Снимка Pixabay

Изследване на учени от университета в Кьолн, Германия

По-ниските температури може да не стоплят сърцето ви, но могат да ви осигурят по-дълъг живот. Предишни изследвания са предложили няколко причини за този интригуващ феномен, пише БГНЕС.

Сега учени от университета в Кьолн, Германия, са използвали експерименти с червеи, за да установят друга възможна причина: студът стимулира процес, при който увредените протеини се отстраняват от клетките.

Няколко невродегенеративни заболявания, които могат да се проявят с напредването на възрастта, включително болестта на Алцхаймер и Паркинсон, са свързани с натрупването на лоши протеини, така че откриването на начина, по който температурата влияе на този процес, е значителна стъпка напред в забавянето или дори спирането на това влошаване.

Макар че седенето на студено едва ли скоро ще бъде вариант за терапия, разбирането на действието на процесите, които студените температури стартират, може да ни помогне да ги възпроизведем с използването им за целенасочени лечения.

Екстремно ниските температури са вредни, но умереното понижаване на телесната температура може да има благоприятен ефект върху организма. Въпреки че ефектите на ниската температура върху дълголетието са установени преди повече от век, малко се знае за това как ниската температура влияе върху продължителността на живота и здравето, пишат изследователите в доклад, цитиран от сайта Science alert.

Изследователите провели тестове върху червея Caenorhabditis elegans и върху култивирани човешки клетки в лабораторията, като установили, че по-ниските температури водят до премахване на протеинови струпвания, които се натрупват в животински и клетъчни модели на амиотрофична латерална склероза (АЛС) и болест на Хънтингтън.

Това става чрез структури, наречени протеазоми, които разграждат белтъчните отпадъци. Необходимо е било само умерено понижаване на температурата, за да заработи активаторът и да почисти потенциално опасните протеинови натрупвания.

Екипът установил също, че с помощта на „умно” генно инженерство може да се намали активността на протеазомите, като се постигне същият резултат без охлаждане. Това дава възможност за лечение, което да поддържа работата на тези активатори на протеазомите, независимо от температурата на тялото.

Взети заедно, тези резултати показват как в хода на еволюцията студът е запазил влиянието си върху регулацията на протеазомите - с терапевтични последици за стареенето и свързаните с него заболявания, казва биологът Давид Вилчес от Университета в Кьолн, Германия.

Това е вълнуващо откритие: може да не ви се вярва, но C. elegans има много общи неща с хората, включително начина, по който протеините могат да се слепват (червеят често се използва в изследванията, защото споделяме някои важни генетични прилики).

Все още има много какво да се открие за връзката между ниските температури и стареенето. Средната вътрешна температура на човешкото тяло, например, непрекъснато намалява през последните десетилетия, което може да е повлияло на увеличаването на продължителността на живота.

Като разглеждат много по-отблизо и по-подробно какво точно е в основата на тази връзка, изследователите се надяват, че протеазомният активатор PA28γ/PSME3 може да бъде един от пътищата към по-здравословно стареене.

"Вярваме, че тези резултати могат да бъдат приложени и при други свързани с възрастта невродегенеративни заболявания, както и при други животински видове", каза Вилчес. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх