Ревматолози: Артритът се наследява, търсете помощ при първи симптоми

OFFNews 11 октомври 2022 в 15:10 1242 0

Отделение по ревматология

Снимка УМБАЛ Бургас

Отделение по ревматология на УМБАЛ Бургас

Ревматоидният артрит е заболяване с генетична предразположеност. Ако в рода ви има болни от артрит, трябва да бъдете внимателни и още при първите симптоми да потърсите консултация със специалист, предупреждават от Отделението по ревматология на УМБАЛ Бургас.

Въпреки лесния достъп до такъв специалист, има голямо забавяне в точната диагноза, а оттам – по-голям риск от инвалидизиране. 

Медицинската наука все още не е открила конкретна причина за поява на ревматични заболявания, но е известно, че при пациенти с генетична предразположеност при въздействие на най-различни външни фактори – включително и емоционални, могат да се появят симптоми“, обяснява посочва началникът на Отделението по ревматология в УМБАЛ Бургас д-р Иван Казмин.

Той и неговите колеги се присъединяват към отбелязването на Световния ден за борба с ревматоидния артрит – 12 октомври.

Д-р Камзин съветва още при първите оплаквания – болки, схващания, сковавания, особено сутрин, хората да се обърнат към медицински специалист. Това може да бъде и личният лекар.

Модерното напоследък консултиране в Google, bg-mamma или със съседи и приятели, води само и единствено до забавяне на точната диагноза, а оттам – забавено лечение и риск от инвалидизация. При артрита например забавянето е около 9 месеца, а при Болестта на Бехтерев могат да минат и 8 години,  обяснява специалистът.

Друга важна причина за забавянето на диагнозата е, че преди да стигне до ревматолог, пациентът минава през 4-5 лекари с друга специалност като невролог, ортопед, физиотерапевт, неврохирург.

В Дания например се счита за успех, ако успееш да стигнеш до ревматолог 4 месеца след първите симптоми. В други държави в Европа този срок е още по-дълъг. У нас специалността „Ревматология“ съществува от 30 години, но все още не е достатъчно популярна. В Бургас консултация с ревматолог може да бъде осъществена в рамките на 7 работни дни, гордее се началникът на Отделението по ревматология.

Защо е толкова важно ранното поставяне на диагнозата „възпалителна ревматична болест“?

Основен принцип в ревматологията е: „Ранна диагноза - ранно започване на лечение - предотвратяване на инвалидизация“. За пациента това означава по-малко страдание, по-добро качество на живот, по-добра социална и професионална реализация. Вярно е, че тези заболявания са на практика нелечими, но днес медицината разполага с иновативни медикаменти, които забавят и дори спират развитието им, ако се приложат навреме. Вече все по-рядко се срещат пациенти с трайно деформирани стави и/или гръбначен стълб именно благодарение на съвременните противоревматични болестопроменящи средства, казва д-р Казмин.

Според специалистите-ревматолози е необходимо също да се създадат интердисциплинарни екипи, които да поемат един пациент с ревматично страдание, защото той се нуждае също и от помощта на кинезитерапевти, рехабилитатори, физиотерапевти, психолози, ортопеди, специалисти по професионална преквалификация, социални работници, лични асистенти и др.

Тук е ролята на пациентските организации, които да подемат такива инициативи пред съответните административни структури на държавата като Народно събрание и ресорни министерства, за да може интердисциплинарните екипи да станат законоустановена практика и да имат съответните нормативно определени права и задължения, но и човешки и финансов ресурс, посочват от ревматологичното отделение на университетската болница в Бургас.

Световният ден за борба с артрита (World Arthritis Day) е глобален ден за информираност, който се провежда всяка година на 12 октомври по инициатива на EULAR-Европейска лига срещу ревматологичните заболявания. WAD има за цел да помогне за повишаване на осведомеността в световен мащаб за съществуването и въздействието на ревматичните и мускулно-скелетните заболявания в нашия живот.

Денят се фокусира върху увеличаването на достъпа до информация и ресурси за по-здравословен живот с артрит или друго инвалидизиращо състояние, обогатяване на информираността, насърчаване на инициативи в публичния и частния сектор и насърчаване на политики и програми, които подобряват качеството на живот на хората, живеещи с артрит.

Ревматичните болести са сред най-разпространените, инвалидизиращи, тежко протичащи и скъпоструващи за обществото незаразни заболявания. Само в Европа, те засягат живота на над 120 милиона души от всички възрасти.

У нас от ревматоиден артрит боледуват над 60 000 души, към които трябва да се добавят и пациентите с анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев) и Псориатичен артрит. Възпалителните ставни и гръбначни заболявания са с хронично протичане и прогресират във времето, като при липса на адекватно лечение водят до инвалидизация и влошено качество на живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!