Проверяват дали Жени Начева е променяла данни за бюджети на болници

Янка Петкова 09 юли 2021 в 12:24 3987 0

Снимка Архив

"Виждал съм мейли на Жени Начева в НЗОК, с които се разпорежда да се вдигне лимитът на определени лечебни заведения. Ние сме поискали информация от Касата дали като председател на Надзорния съвет (НС) на фонда тя е променяла данни за бюджети на лечебни заведения след решенията на НС", съобщи на брифинг пред здравното министерство зам.-министър Димитър Петров.

Поводът за среща с журналистите бе проверката на КПКОНПИ за оказан натиск от Начева върху директор на "Бул Био" за сключване на консултантски договор с предпочитана фирма, с който се ощетява държавата.

"През 2018 г. управителят на "Бул Био" получава задача да се прекрати един договор за посредничество с канадска фирма за доставка на БЦЖ ваксина по линия на СЗО. Той си наема българска кантора и започва съответните действия. Впоследствие се оказва натиск от страна на Жени Начева, със знанието на министър Ананиев, да сключи договор с една определена западноевропейска фирма. Тази фирма е била наета от България по делото с "Росатом" (Русия) за реакторите на АЕЦ "Белене". Както знаете, това дело е загубено с много големи неустойки. Вследствие на натиска от страна на Начева, управителят сключва договор за 350 000 евро с тази адвокатска кантора, след като дотогава е работил с българска кантора, с която имал договор за 40 000 лв. Най-вероятно Жени Начева е направила това под давление на други лица", обясни Петров. Той каза още, че по време на одита този договор не е бил намерен в държавната "Бул Био", но часове по-късно все пак е бил открит "на дъното на касата".

Заместник-министърът коментира и договорите с китайски фирми за доставка на респиратори и лични предпазни средства, които бяха оповестени по-рано:

"Начинът, по който Начева и Ананиев са провели тези поръчки за лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин, е нарушение на всякакви нормативни актове. Всичко е правено в рамките на 1-2 дни, подготвени докладни записки, проекти за решения, решения на МС, връщане, подготовка на договори, на фактури и плащания. Това е ставало за 1-2 дни единствено с участието на Начева и Кирил Ананиев. Обикновено тези актове се съгласуват с няколко дирекции в МЗ, специалисти правят спецификации на купуваната стока", посочи Димитър Петров.

По думите му не е ясно как тези оферти са стигали до здравното министерство, както не е ясно и кой е писал тези договори. Зам.-министърът предположи, че те са били подготвени от самите фирми, подали офертите. Това се е случило през месеците март и април 2020 г.

"Не може да се случва международен договор без съгласуване с правна, с международна дирекция, когато се касае за лекарства. Тук не говорим да се прави обществена поръчка, а за елементарно съгласуване", категоричен беше той.

"Самият факт, че само двама души са знаели какво се прави, поражда съмнения защо е правено. Вероятно става въпрос за прокорупционни схеми. Това трябва да установят разследващите органи", каза Петров.

По думите му респираторите са купувани на двойна и тройна цена от тези, които по-късно са доставени по нормална процедура. При това са дошли неокомплектовани и не са се ползвали до края на годината. Освен това маските, които са били раздадени на болниците, не са били медицински, а за масово потребление.

Петров каза още, че некачествените респиратори са били разпределени по болници, но са били правени допълнителни разходи, за да могат да се използват. 12 от болниците вероятно са отказали да ги ползват, затова са били преразпределени по-късно.

Хидроксихлорохинът е купен в много голямо количество при положение, че в този момент е имало дарения в "Бул Био", които не са потърсени от министерството. Голяма част от този хидроксихлорофин е раздаден в РЗИ и от тях по болниците. Хидроксихлороихинът е купен по предложение на Жени Начева, с докладна записка до Кирил Ананиев и с решение на МС е подписан договор. Това е станало за един ден", каза зам.-здравният министър. По повод тази сделка Антикорупционният фонд подаде сигнал до прокуратурата.

В заключение зам.-министър Петров обобщи, че "като награда" Начева е била назначена за директор на дирекция "Финансиране на общините" в последните дни на кабинета "Борисов". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови