МЗ даде на комисията Цацаров документите по сигнала за натиск на Жени Начева върху Бул Био

OFFNews 08 юли 2021 в 18:31 3481 1

Здравното министерство предостави на Антикорупционната комисия документите във връзка със сигнал за оказан натиск от страна на бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева спрямо бившия управител на „Бул Био-НЦЗПБ".

Според бившия директор на държавното дружество „Бул Био" през 2018 г., в качеството си на зам.-министър, Начева е упражнила натиск върху него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент дружеството има сключен договор с друго адвокатско дружество за 40 000 лв.

Сигнал за оказания натиск е подаден в КПКОНПИ, като председателят на комисията Сотир Цацаров изиска от МЗ оригинали на документите по случая. Те са му били предоставени. Оригиналът на въпросния договор и регистърът на договорите в „Бул Био-НЦЗПБ" обаче липсват, което означава, че никой в дружеството не е наясно дали в даден момент няма да се появят нови задължения към въпросната фирма, съобщават от комисията.

Инспекторатът на МЗ извърши проверка и за начина на закупуване на лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин през март – април 2020 г. Констатирано беше, че същите са подготвяни еднолично от тогавашния зам.-министър Жени Начева, без залагане на минимални изисквания, на база постъпили оферти, които не са заведени в МЗ. Не е провеждано съгласуване със съответните ресорни дирекции и с останалите заместник-министри. Проектите на докладни записки до Министерския съвет са подготвяни еднолично, след което тогавашният министър на здравеопазването ги е внасял в МС, а като следствие налице са правителствени решения, напомнят от КПКОНПИ.

Доставките по договорите са осъществени месеци след разписания срок, но неустойки няма. Всички тези действия на тогавашното ръководство на МЗ, както и издаването на фактури и извършването на авансови плащания, са се случвали в рамките на 1-2 дни. Докладът от тази проверка е изпратен до прокуратурата и МВР с предложение да се направи проверка дали има данни за извършено престъпление и дали са налице основания за започване на наказателно преследване. Отделно от това информацията и документите по казуса са предоставени и на ГДБОП по искане на главната дирекция.

По-рано днес стана ясно, че и Антикорупционният фонд е сигнализирал прокуратурата за нередности при закупуване на китайски лекарства и незаконното им разпределение към болничните заведения в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

09.07 2021 в 10:06

Тази мръсница беше "сивия кардинал" в министерството.Всичко минаваше през нея,а тя е обикновен счетоводител и няма представа от здравеопазване.Всъщност грижата и беше за опазване на парите от една страна,а от друга кой,колко да открадне.Да не говорим колко пари е смъкнала от новооткритите болници,а те плащат всеки месец,крадейки, парите на здравноосигурените.Дано да бъде осъдена....
 
X

Да помогнем на украинските деца!