Оставки във Фонда за лечение на деца като протест срещу Пилософ

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2016 в 11:31 3477 1

Двама от членовете на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца напуснаха Фонда през последните дни, а днес се очаква още една оставка. 

Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на..." подаде оставка в петък, а два дни по-рано от Обществения съвет се оттегли и националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева.

С оставката на Десислава Хурмузова от Съвета са оттегля и самата инициатива, а не само нейният представител. 

Няма да участваме повече в това. Изтегляме представителя си в обществения съвет и няма да предлагаме следващ, докато на власт е настоящото ръководство на МЗ и ЦФЛД, защото присъствието ни там в настоящия момент не е от полза за децата. Не можем по никакъв начин да гарантираме на родителите, че решенията на обществения съвет ще бъдат изпълнени. Оставането ни там само би легитимирало хаоса, злонамереността и тоталната некомпетентност на онези, които превзеха фонда на 20 април.

Общественият съвет е превърнат в параван, зад който директорът Пилософ прави каквото си иска.
Стана практика съветът да гласува едно, а в протокола от заседанието да пише съвсем друго. При настояване протоколът да се коригира, той просто изчезва и повече не се представя за подпис. Това е причината да не е подписан нито един протокол от 20 април до днес.

Стана практика и на заседанията да се представят за разглеждане заявления буквално в насипно състояние - без становища, без оферти, със сгрешени диагнози, имена и входящи номера. Има и случай на подменени експертни становища – експертът е дал положително становище, но на съвета се представя като отрицателно.

Санкции, разбира се, няма. Изведнъж спряха проверките на инспектората към МЗ и на другите институции, които бяха ежедневие в последните 5 години. Не се сезират, въпреки десетките жалби от родители, протести и сигнали, обявиха от "Спаси, дари на...".

Очаква се днес оставка да подаде и Красимира Величкова от Българския дарителски форум, като с нея да се оттегли и самият Форум. 

Причината за оставките са забелязани редица нарушения от членовете на Обществения съвет, сред които подмяна на решения и медицински експертизи, забавяне на протоколи, както и липса на диалог с директора на Фонда за лечение на деца и с Министерството на здравеопазването, обясни пред БНТ Десислава Хурмузова.

На заседание гласуваме едно нещо, после ни се предлага да подпишем протокол, според който сме решили друго. Мислехме, че това се дължи на некомпетентност и несъзнателни грешки, сега вече става ясно, че грешките са абсолютно съзнателни, коментира Хурмузова. 

Недоволство има отдавна, но фактът, че вече е напуснало и медицинско лице, а не само представители на организации и медии, показва, че причините за недоволството са доста принципни, допълни Мария Чернева, представител на БНТ в Съвета. 

От Обществения съвет засекли и подменени медицински становища. Сигналите до директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ и до Министерството на здравеопазването остават без отговор. 

Сега местата на оттеглящите се организации трябва да бъдат заместени с други, но реално няма такива организации, които да ги заместят, коментираха още членовете на Обществения съвет, като допълниха, че сега вероятно от министерството еднолично ще бъдат назначени хора в Съвета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови