Решение до 30 дни по заявление до Фонда за лечение на деца

OFFNews 24 август 2016 в 14:31 3977 0

Правителството одобри промените в работата на Фонда за лечение на деца. 

От здравното министерство са категорични, че новите правила се приемат, за да се оптимизира работата на Фонда и децата да имат по-бърз достъп до лечение в страната и чужбина. Пациентски и родителски организации обаче обявиха, че според тях основната причина за промените са икономии. 

С промените се прецизира обхватът на дейностите за организационно и финансово подпомагане като се запазват всички, които до този момент са били допустими за финансиране на фонда. Транспортните разходи и разходите за престой за всяко дете и за един негов придружител по време на лечението в чужбина, ще се заплащат съгласно изискванията на Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина, обясниха от правителствената пресслужба.

Създава се възможност за заплащане на преводачески услуги, когато е необходимо. Промените дават възможност и за заплащане на лекарства, които са разрешени за употреба, но неналични на пазара, както и за финансиране на до три контролни прегледа след лечението. 

С промените се въвежда ограничение на финансирането, когато лечението става по методи, които не съответстват със стандартите или насоките за качеството и безопасността на лечението. 

Въвеждат се промени и по отношение на членовете на Фонда за деца. Според новите правила директор на Фонда може да бъде само магистър по медицина с призната медицинска специалност.

Здравният министър Петър Москов обяви желанието си за тази промяна още при назначаването на новия директор на Фонда проф. Владимир Пилософ. 

Броят на администрацията във Фонда се запазва, но за пръв път ще има и резервни членове, за да се осигури редовно провеждане на заседанията. 

Външната експертиза ще се извършва освен от определени медицински специалисти и от лечебни заведения, разполагащи с консултативни органи, в които могат да бъдат осъществени комплексни консултации на децата – онкологични и хематологични комисии, комисии по редки болести, ЛКК и др.

По думите на здравния министър Петър Москов с тези промени срокът за решение по заявление до Фонда за деца ще се намали от 45 на 30 дни за цялата процедура. 

Той подчерта, че за част от случаите досега не е имало посочени срокове, в които да се вземе решение. Така заявления от ноември и декември миналата година са били обсъдени в средата на тази година. 

Москов каза още, че се предвижда много по-тясно сътрудничество между Фонда и Здравната каса, като до 24 часа от подаването на информацията НЗОК ще трябва да отговаря дали детето може да се лекува с ресурса на Касата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови