Над милион годишно са жертвите на антибиотичната резистентност

OFFNews 20 януари 2022 в 10:07 1236 1

Снимка Pixabay

Над 1,2 милиона души са починали в глобален мащаб през 2019 г. от инфекции, причинени от бактерии, резистентни на антибиотици, сочи най-голямото досега проучване по въпроса, цитирано от Би Би Си.

Годишната смъртност е по-висока от тази вследствие на малария или СПИН.

Най-засегнати са бедните страни, но резистентността към антимикробни препарати (АМР) застрашава здравето на всеки, се казва в доклада и се препоръчва спешно да бъдат направени инвестиции в нови лекарства, а съществуващите да се прилагат при строги показания.

Прекомерната употреба на антибиотици през последните години за тривиални инфекции означава, че те стават по-малко ефективни срещу сериозни заболявания.

Хора умират от обичайни и по-рано лечими инфекции, тъй като бактериите, които ги предизвикват, стават по-устойчиви на лечението.

Представители на британското здравеопазване предупредиха наскоро, че антимикробната резистентност е „скрита пандемия“, която може да възникне на фона на COVID-19, ако антибиотиците не бъдат предписвани по-отговорно.

Оценката на глобалните смъртни случаи вследствие на антибиотична резистентност, публикувана в авторитетното списание „Лансет“, се базира на анализ на 204 държави от екип международни изследователи, ръководен от Вашингтонския университет.

Те са изчислили, че до 5 млн. души са починали през 2019 г. от болести, в които АМР е изиграла роля, освен тези 1,2 млн. пряко причинени.

В същата година СПИН се смята, че е причинил смъртта на 860 000 души, а малария – на 640 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови