На първо четене: Отмениха 6-месечния срок за избор на управител на НЗОК

Парламентът откри нова процедура за избор на шеф на здравния фонд

OFFNews 14 юли 2023 в 10:45 482 0

НЗОК

Снимка Янка Петкова

Национална здравноосигурителна каса

При предсрочно прекратен мандат на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от Народното събрание да отпадне шестмесечният срок за избор на нов, гласува на първо четене парламентът с промени в Закона за здравното осигуряване.

Предложението бе внесено от Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДСи получи подкрепа от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС със 118 гласа "за".

Против бяха 64 депутати от „Възраждане“, „ БСП за България“ и „Има такъв народ“ (ИТН).

Според приетите промени, когато до влизането в сила на този законопроект предсрочно е прекратен мандатът на управителя на НЗОК от Народното събрание и не е прието решение за избор на нов управител на Касата при условията, реда и сроковете по досегашния ред, Надзорният съвет на НЗОК възлага на подуправителя на Касата да изпълнява длъжността управител до избора на нов от НС.

Въпреки първоначалното намерение на вносителите законопроектът да бъде гласуван на две четения в едно заседание, от ИТН заявиха, че между двете гласувания ще направят свои предложения, с което отпадна възможността за две гласувания днес в едно заседание. Това доведе до спор в пленарната зала между управляващите и опозицията от БСП, ИТН и „Възраждане“.

Гроздан Караджов от ИТН предложи 7-дневен срок между първо и второ гласуване. Георги Гьоков от БСП обвини вносителите в създаване на административен хаос и неоправдано съкращаване на срока между двете четения на проекта. 

В крайна сметка срокът за предложения между двете гласувания беше намален от 7 на 3 дни по искане на Костадин Ангелов.

Вчера промените бяха приети от ресорната здравна комисия на парламента.

Във вторник кандидатът за управител на НЗОК на ГЕРБ-СДС Иванка Динева се оттегли от надпреварата, изтъквайки като аргумент "лични мотиви". Единственият претендент – проф. Жени Стайкова – на „БСП за България“ не получи подкрепата на мнозинството. По-рано „Възраждане“ оттеглиха своята номинация – Тодор Хинов.

Така даде начало на нова процедура за избор на управител на здравния фонд.

На задесанието бяха приети и процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), представянето и публичното оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по здравеопазването, както и процедурата за избор от Народното събрание (НС).

Решението за откриване на нова процедура беше взето със 128 гласа „за“ от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“, ДПС и „Има такъв народ“, и 49 „против“ от „Възраждане“ и „БСП за България“.

Предложения за кандидати за управител на НЗОК могат да се правят от парламентарните групи в тридневен срок от приемането на тези правила.

В доклада на парламентарната комисия по здравеопазване се посочва, че приемането на процедурни правила е необходимо във връзка с приетото от Народното събрание на 13 януари т. г. решение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК проф. д-р Петко Салчев.

Съгласно Закона за здравното осигуряване, нов управител на НЗОК се избира от парламента в срок не по-дълъг от шест месеца от предсрочното прекратяване на мандата на управителя, като в конкретния случай този срок е изтекъл на 12 юли т. г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика