Подуправителят на Касата да я ръководи до избора на нов, реши здравната комисия

OFFNews 13 юли 2023 в 16:45 567 0

НЗОК

Снимка Янка Петкова

Национална здравноосигурителна каса

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене подуправителят на НЗОК да изпълнява длъжността управител до избора на нов от Народното събрание. Предложението бе прието с 13 гласа "за" и 2 "въздържали се".

В предложените промени в Закона за здравното осигуряване се предвижда при предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК подуправителят да изпълнява функциите на управител, докато Народното събрание избере нов управител. Според законодателството в момента, при извънредно прекратяване на правомощията на управителя, подуправителят може да изпълнява длъжността за срок от 6 месеца.

Министерството на здравеопазването подкрепя предложената промяна, каза заместник-министър доц. Михаил Околийски. По думите му по този начин ще се гарантира сигурността и устойчивостта на здравната система.

И.д. управителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова посочи, че НЗОК подкрепя предложението, тъй като трябва да се осигури непрекъсваемост на процесите.

Д-р Валентин Пеев, главен секретар на Българския лекарски съюз (БЛС), също изрази подкрепата на организацията за предложената промяна.

Андрей Чорбанов от ПГ на ИТН посочи, че липсата на указани срокове в голяма степен предполага, че може да не се избере управител на НЗОК в продължение на години, ако не е фиксиран срок. По думите му, ако няма посочен разумен срок, може „да се циментира това статукво“, заради което от ИТН ще предложат промяна между първо и второ четене на законопроекта.

Според Васил Пандов от ПГ на ПП-ДБ внесеният законопроект, при съществуващата политическа ситуация, следва да бъде подкрепен доколкото има за цел да се гарантират актовете на НЗОК.

Министърът на здравеопазванетов Христо Хинков не участва в заседанието на комисията заради заседанието на Министерския съвет.

Депутатите гласуваха и процедурните правила за избор на управител на НЗОК, с които се удължава времето за отговор на въпроси от страна на кандидатите за длъжността. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!