Кандидатката на ГЕРБ Иванка Динева се отказа от надпреварата за управител на НЗОК

OFFNews 11 юли 2023 в 10:47 1975 0

Иванка Динева

Снимка Архив

Иванка Динева

Номинираната от ГЕРБ-СДС за управител на Националната здравноосигурителна каса Иванка Динева е депозирала отказа си от участие в избора, потвърдиха за OFFNews от парламента.

По-късно отказът бе публикуван и в сайта на Народното събрание. В него като аргумент са посочени лични причини.

Кандидатурата ѝ трябваше да бъде гласувана на извънредно  заседание на Народното събрание днес. Две бяха кандидатските за шеф на Касата, след като предложеният от "Възраждане" д-р Тодор Хинов по-късно беше оттеглен.

Другият кандидат за поста е проф. Жени Стайкова, номинирана от БСП за България.

Иванка Динева е бивш директор на Столичната здравна каса. Около името ѝ се зашумя след проверката, която беше назначена в ДКЦ "Александровска" през август 2021 г. Проверката беше предизвикана от писмен сигнал на бивш служител на болницата. Последства обвинение, че д-р Александър Оскар е „източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки фалшиви документи за фиктивни прегледи и манипулации“.

От Централното управление на здравния фонд предизвикаха извънпланова проверка от Инспектората, която констатира, че няма документална следа за причините за разпореждането на пълна проверка в ДКЦ "Александровска", освен писменото запитване на бивш служител на болницата. В мотивите си от Инспектората на НЗОК подчертаха, че неприлагането на доказателствен материал към констатациите е "с висок правен риск, тъй като може да доведе до загуба за СЗОК при правен спор с ДКЦ "Александровска". Скоро след това Динева беше освободена от длъжността.

Динева работи в системата на здравеопазването от 2002 г., като младши експерт „икономист“ в районен офис към РЗОК - София столична. В периода от 2002 г. до 2008 г., заема последователно длъжности от младши експерт “Икономист” в Районен офис № 2 до Главен експерт „Икономист“ в Отдел “Здравноосигурителен бюджет” на РЗОК - София столична. От 2008 до 2012 г., Иванка Динева е заемала последователно няколко длъжности в Централно управление на НЗОК - главен юрисконсулт в самостоятелен отдел „Правен“, и.д. Началник на самостоятелен отдел „Правен“ и Директор на дирекция „Правна“. От 2012 г. до началото на 2017 г. работи като консултант в частния сектор, адвокат към Софийска адвокатска колегия, Съветник на министъра на здравеопазването и подуправител на НЗОК в периода октомври 2015-февруари 2017 г.

От май 2017 г. до декември 2020 г., Динева е съветник на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика, а от декември 2020 г. до септември 2022 г., директор на Столичната здравна каса.

В дневния ред на днешното извънредно заседание на парламента е включена точката за избор на управител на здравната каса. Ако тя не бъде оттеглена, Народното събрание трябва да гласува единствената кандидатура. Според информация на "Дневник" няма съгласие в политическите сили да подкрепят номинацията на БСП, съответно процедурата ще бъде провалена и трябва да бъде започната отначало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки