Не избраха управител на НЗОК

Процедурата за избор на шеф на Касата започва отначало, след приемане на правилата стартира процесът по номинациите, обясни депутатът от ПП Васил Пандов

Кристина Минчева, Янка Петкова 11 юли 2023 в 14:43 781 0

Жени Стайкова

Снимка БГНЕС–Надежда Пеева

Проф. Жени Стайкова

С 59 гласа "за", 17 "против" и 147 "въздържали" се депутатите не избраха управител на Националната здравноосигурителна каса.

Народните представители гласуваха за кандидатурата на единствения кандитат, предложен от БСП за България - проф. Жени Стайкова. По-рано днес номинираната от ГЕРБ-СДС Иванка Динева се отказа от надпреварата за шеф на Касата, изтъквайки като аргумент лични причини.

Междувременно от проф. Костадин Ангелов бе внесен законопроект, с който се създава възможност временно изпълняващият длъжността управител на здравния фонд д-р Йорданка Пенкова, да оглавява институцията без фиксиран срок до избора на следващ управител. Сегашният срок изтича на 12 юли.

По време на изказванията в подкрепа на единствения кандидат от БСП отчетоха "необичайното" мълчание в пленарната зала, въпреки по думите им "почтената и подготвена кандидатура" на проф. Стайкова.

"Паралелната държава се прегрупира, днес виждате поредния епизод, управляващите не могат да се разберат за порциите на властта. Сутринта ПП-ДБ казаха, че няма да подкрепят Иванка Динева и по-късно ГЕРБ я оттеглиха. Цялата държава сме заложници на това, че задкулисието се прегрупира. Страшно съжалявам, че ПП и ДБ пропиляха енергията от 2020 за промяна на модела ГЕРБ“, каза Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Кристиян Вигенин изтъкна, че като председател на Съвета на директорите в МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол, проф. Стайкова е допринесла за успешното финализиране на големия проект (довършването на 40-годишен строеж на болницата).

"Тя е човек, който взима присърце проблемите, за които отговаря, екипен играч, мобилизира подкрепа, където е небоходима, познава системата на здравеопазването", подчерта той.

Депутатът от БСП Георги Свиленски нарече случващото се "имитация на дебат", а Драгомир Стойнев обвини ГЕРБ в „съсипване“ на здравеопазването.

„За последните 15 години това е най-съсипаният сектор в държавата, благодарение на ГЕРБ. Специалистите напуснаха страната ни, хората са оставени сами да се оправят и до момента никой нищо не предприема. Надявам се, г-н министър, вие да направите нещо, но се съмнявам предвид хората, които стоят зад вас“, коментира Стойнев, като добави, че според него няма човек, който да е доволен от българското здравеопазване, и има „един бюджет от 7 млрд. лева, които някъде потъват и изчезват“.

Той постави и въпроса защо са започнали да падат кандидатурите на хората, към които са имали съмнение, а Андрей Чорбанов от ИТН също сподели мнението, че е „странно“ как в последния момент единият кандидат се оттегля.

„Не звучи сериозно и аргументирано. Безкрайно отговорна е тази позиция и не знаем доколко политиката, която беше представена на комисия, може да бъде защитена при положение, че управляващото мнозинство има други виждания, а то няма кандидат и е много притеснително“, каза още Чорбанов.

"Наблюдаваме импотентността на тази коалиция. Те притиснаха всички нас, вкарвайки тази процедура за избиране на регулатори в залата, и ни правят на маймуни, защото не знаят какво да правят и се излагат, за което им благодаря. Предлагам да приключим този цирк", коментира Тошко Йорданов от ИТН.

В изказването си проф. Жени Стайкова изтъкна, че тя няма противоречия с приоритетите на управляващите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Поставя акцент върху профилактиката и извеждането на повече процедури в извънболничната помощ; върху прозрачността, отчетността и финализирането на НЗИС, както и върху намаляване на средствата за лекарства.

До избор за нов управител на НЗОК се стигна след като Петко Салчев беше отстранен предсрочно през януари заради невъзможността да се осъществи диалог между Здравната каса и Българския лекарски съюз в момент, когато се очаква съсловната организация и фондът да водят преговори за нов тригодишен Национален рамков договор (НРД).

Какво следва?

Това, което предстои, е процедурата отново да започне. Да се приемат процедурни правила за избор на управител, първо в комисията по здравеопазване, след това в пленарната зала. Когато се приемат правилата, започва процесът по номинации. Всяка парламентарна група или народен представител ще могат отново да предложат кандидат, обясни в кулоарите Васил Пандов от "Продължаваме промяната". Той отрече партията му да има кандидат за поста.

"На този етап сме в процес на обсъждане в нашата парламентарна група, дали ще имаме наш кандидат все още не е ясно. Кандидатът на ГЕРБ се оттегли по лични причини, ние не можем да коментираме този негов избор", каза Пандов след въпрос от журналист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика