Лекар: Пациентите с рак да се хранят балансирано и да ограничат бялата захар

Всяка година у нас се диагностицират над 420 жени под 45 г. с рак на гърдата

OFFNews 29 март 2023 в 08:15 1215 0

д-р Мариела Василева

Снимка Скрийншот

д-р Мариела Василева, член на Управителния съвет на Българското дружество за борба с рака на гърдата

Страдащите от онкологично заболяване трябва да се хранят разнообразно и балансирано, да ограничат приема на бяла захар и да поддържат добра физическа активност.

Това препоръча в интервю за БТА хирургът д-р Мариела Василева, член на Управителния съвет на Българското дружество за борба с рака на гърдата.

На 1 април дружеството за борба с рака на гърдата организира пациентски форум, посветен на ранната менопауза при жени с рак на гърдата, на който ще се обсъдят и възможните начини за подобряване на качеството на живот.

Форумът е полезен и за жени, които не страдат от рак на гърдата, но са с настъпила ранна менопауза или естествена менопауза, с оплаквания от горещи вълни, нощно изпотяване и др. Пациентският форум ще се излъчва и онлайн.

Ранна менопауза при здрави жени

За ранна менопауза при здрава жена се смята менопаузата, настъпила под 45-50 годишна възраст, посочи д-р Василева. По думите ѝ при около пет процента от жените ранната менопауза настъпва преди да навършат 40-годишна възраст, а при под един процент от жените менопаузата настъпва преди 35-годишната им възраст, допълни лекарят. По време на менопаузата, когато отпада действието на естрогена, се увеличава сърдечно-съдовият риск.

Причината за ранната менопауза често е наследствената предиспозиция, а тютюнопушенето и алкохолът допринасят за появата й. В някои случаи причините са генетични и може да се открие различна генна мутация, свързана с изчерпан яйчников резерв, но при голяма част от жените не става ясно точно на какво се дължи ранната менопауза, уточни д-р Василева. По думите й не се наблюдава настъпване на менопаузата във все по-млада възраст.

Ранна менопауза при жени, засегнати от рак на гърдата

Когато ранната менопауза е изкуствено индуцирана, както е в случая с пациентки с рак на гърдата, често оплакванията им, свързани с нея, са много по-тежки. При тези пациенти също е увеличен сърдечносъдовият риск. Това не се случва веднага, нито в рамките на 1-2 до 10 години след диагностицирането им, но в дългосрочен план рискът от сърдечносъдови инциденти при жени с рак на гърдата е по-висок.

Сам по себе си ракът на гърдата не причинява настъпване на менопауза, но в над 70 на сто от случаите в лечението на онкологичното заболяване се изисква антихормонална терапия, която в същината си води до потискане на естрогена.

В България за една година с рак на гърда се диагностицират над 420 жени под 45-годишна възраст. Повечето от тези жени имат по-тежка менопауза, в резултат на което освен сърдечно-съдовият риск, се повишава и рискът от поява на остеопороза – чупливост на костите. Този процес протича в рамките на 5-10 до 20 години, като зависи от времето, в което жената е на антихормонална терапия.

Ако диагностицираната жена е на 30-годишна възраст и в продължение на пет години е на хормонална терапия, много е вероятно след края на терапията да се възстановят нивата на хормоните, менструалният цикъл, възможността да забременее и да роди здраво дете, каза още д-р Василева. Ако жената е на 45-годишна възраст, след края на пет-шестгодишна хормонална терапия, шансът за възстановяване на менструалния цикъл е много малък.

Качество на живот

При младите жени трябва да обърнем особено внимание на възможностите да опазим репродуктивните способности, допълни д-р Василева. По думите ѝ в България липсват някои лекарства, с чиято помощ чувствително би се подобрило качеството на живот на диагностицираните с рак на гърдата.

Ранната менопауза изключително много влияе върху качеството на живот на тези жени, а това не бива да се подценява, каза още лекарят. По думите ѝ при пациентките е възможна появата на депресия, на тревожност, на намалено либидо, а чрез медикаментите те може да се предотвратят. Менопаузата при жените с рак на гърдата протича по-тежко, нощните изпотявания са по-чести и по-силни, което пък води до нарушаване на съня.

Тялото на здрава жена се подготвя за настъпване на менопаузата в продължение на около 10 години и яйчниковата функция се изчерпва постепенно. Тялото на млада жена, засегната от рак на гърдата, не е подготвено за „попадане" в менопаузата.

Данни и препоръки

Всяка година в страната ни с рак на гърдата се регистрират около четири хиляди жени, като през последните години броят им е по-малък, но вероятно това е така, защото се топим като нация, смята лекарят. Рак на гърдата може да се срещне и сред жени, които водят здравословен начин на живот и редовно спортуват, каза още специалистът.

По принцип ракът е генетично заболяване, но това не го прави наследствено. Получава се някаква генетична аномалия в клетките на човека, която при около 10 процента от хората е наследена, но в останалите случаи се дължа на генна мутация, настъпила в живота на съответния човек.

Рак на гърда се диагностицира и при един един процент сред мъжете, като най-често водеща причина за появата му е наследственият фактор. Ракът на гърдата може да се предаде както по майчина, така и по бащина линия. При мъжете диагностиката е забавена, тъй като заболяването не е очаквано.

Д-р Василева препоръча на пациентите, страдащи от рак на гърдата, да поддържат нормално телесно тегло, както и да не отслабват или надебеляват по време на терапия. Правилната и достатъчна физическа активност е свързана с намаляване на риска от прогресия на болестта.

Диетата не може да излекува пациента, но в България много хора се доверяват на алтернативни източници на лечение, което е погрешно, посочи още д-р Василева. По думите ѝ от начина на хранене на пациент с рак на гърдата не трябва напълно да се изключва каквото и да е от диетата.

В отговор на въпрос дали пациентите с онкологични заболявания могат да консумират червено месо д-р Василева каза, че само и единствено храненето с червено месо не увеличава риска, но проучвания установяват, че хората, които по принцип консумират червено месо, са по-склонни да пушат, да пият и да не водят здравословен начин на живот. Може да се яде месо, но е препоръчително то да е бяло и нискокалорично.

Пациентите с онкологични заболявания не трябва да се отказват от източниците на калории, защото протеините са важни в процеса на зарастване на раните, помагат на организма да се справи с химиотерапията, тъй като по време на химиотерапията се наблюдава намаляване на мускулната маса и тогава, ако пациентът няма протеин и не се храни с месо, той отслабва и се чувства още по-зле, обясни д-р Василева. Лекарят препоръча разнообразно и балансирано хранене и дълги разходки.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  Няма коментари към тази новина !

   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София