Кои са първите симптоми на диабет?

OFFNews 19 декември 2023 в 15:28 2639 0

Какво представлява диабетът?

Диабетът, официално наричан – захарен диабет, е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на глюкоза, с кръвна захар на гладно > 7,0 mmol/L или с високо ниво на глюкоза, измерено два часа след тест за глюкозен толеранс, както и с тест за плазмена глюкоза > 11,0 mmol/L.

Най-просто казано, това е заболяване, при което тялото не е в състояние да разпредели навреме захарта в клетките, поради което тя остава дълго време в кръвообращението. Точно това състояние е причина за появата на много симптоми и развитието на сериозни последици за здравето от това заболяване.

Защо е важно да се открие по-рано?

Диабетът е много коварно заболяване, тъй като симптомите на нарушена регулация на глюкозата не винаги се проявяват веднага. Когато се появи хипергликемия – повишени нива, при които глюкозата остава в кръвоносните съдове, тя създава така наречените продукти на гликиране или свободни радикали. Това са молекули, които увреждат клетките на вътрешната обвивка на кръвоносните съдове.
С течение на времето може да прогресира без дори хората да осъзнават, че са причина за тяхната ретинопатия (увредени съдове в ретината на окото), нефропатия (увреждане на клетките и бъбречната функция), невропатия (увреждане на периферните нерви), като може да доведат и до инфаркт или инсулт.

Също толкова опасен може да е симптомът на хипогликемия или внезапният спад на захарта, който тези хора има вероятност да изпитат. Те може дори да причинят кома и смърт. Поради тези причини е изключително важно ранното откриване на заболяването, за да се предотврати появата на изброените симптоми и последствия и да се осигури добра регулация и контрол.

Видове диабет

  • Диабет тип 1 – или инсулинозависим тип, при който в резултат на автоимунни реакции се уврежда панкреасът, който спира да произвежда инсулин, необходим за разпределението на захарта от кръвта в клетките. Обикновено се случва в детството или на по-млади години, като хората, които страдат от него, трябва да приемат инсулин като терапия през целия си живот;
  • Диабет тип 2 – или състояние на инсулинова резистентност, при което панкреасът произвежда достатъчно инсулин, но поради увреждане на инсулиновите рецептори, клетъчните мембрани и намалена чувствителност към инсулин, трудно и по-малко пропуска захарта да навлезе в клетките. Това състояние често се свързва с хиперинсулинемия, при която тялото постоянно произвежда големи количества инсулин, които въпреки това не успяват да я разпределят ефективно в клетките;
  • Гестационен – ​​ендокринно разстройство, което се среща относително често по време на бременност, обикновено се саморегулира след раждането, но е основен рисков фактор за появата на Диабет тип 2 по-късно в живота.

Голям брой хора имат и така нареченото преддиабетно състояние, гранично разстройство на нивата на захарта, чести колебания и нормализирането ѝ след това, което е индикатор за нарушена регулация. Без подходящи промени в начина на живот и хранене може лесно да прогресира до Диабет тип 2.

Разпознаване на ранните симптоми

Познаването на възможните здравословни последици от диабета, разпознаването на ранните симптоми и навременното откриване на заболяването е изключително важно за неговото ефективно лечение и контрол. Има множество рани като:

1. Физически прояви:

  • прекомерна жажда и уриниране – задържането на захар в тялото източва течности от тъканите и допринася за по-голямата им загуба от тялото, което причинява симптоми като постоянна жажда и често уриниране;
  • необяснима загуба на тегло – клетките в тялото не получават захарна глюкоза за необходимата енергия и се налага да използват мастни резерви, поради което тялото получава симптома на нежелана загуба на тегло;
  • глад и умора – поради липсата на глюкоза в клетките – те не създават енергия, което предизвиква умора, а мозъкът сигнализира за постоянен глад. Също така, високите нива на инсулин, който се произвежда постоянно, индикира за хормона на глада грелин, който сигнализира на мозъка, че сме гладни;
  • замъглено зрение – увреждането на клетките в ретината на окото от повишената захар може да се появи сравнително рано, а като следствие – и симптомът на замъглено зрение;
  • бавно зарастване на рани – излишната глюкоза в кръвния поток увеличава плътността на кръвта, което забавя циркулацията и движението на белите кръвни клетки, които са отговорни за по-бързото и по-ефективно зарастване на рани.

2. Психологически и поведенчески показатели

  • промени в настроението, раздразнителност и безпокойство – постоянните промени в нивата на кръвната захар може също да причинят промени в настроението и тревожност. „Гладуването“ на мозъка за глюкоза, т.е. невъзможността за ефективно използване на глюкозата за енергия на мозъчните клетки създава сигнали или признаци като стрес и тревожност, които сериозно влияят на настроението.

Как може да се влошат първоначалните симптоми?

Проявата на физически или психологически симптоми е признак за по-сериозно увреждане на клетките в кръвоносните съдове, предимно на деликатните кръвоносни съдове в очите, бъбреците, но също и големите артерии в сърцето или мозъка. Това може да доведе до сериозна ескалация на състоянието и поява на трайни увреждания на всички тези органи.

Хората с неконтролиран диабет са изложени на най-висок риск от инфаркт и инсулт, което за съжаление понякога е първият симптом на диабета.

Ранен контрол и превенция

1. Промяна в начина на живот

Ключът към доброто регулиране е навременната и подходяща промяна в начина на живот. Това включва сериозно внимание към храненето, премахване на сладки храни и напитки, бяло брашно, сладкиши и тестени изделия, както и прием на разнообразна храна в интегрална форма, с минимална обработка. Важно е да си набавяте много зеленчуци и антиоксиданти чрез плодове с нисък гликемичен индекс, семена, ядки, подправки и билки. Разбира се, неразделна част от промените е прилагането на редовна физическа активност, особено след хранене, както и дейности за по-добро регулиране на стреса (йога, медитация и други форми на релаксация).

2. Медикаменти и възможности за лечение

Стандартната таблетна или инсулинова терапия не винаги успява да държи захарта под постоянен контрол, поради което хранителните добавки, които може да са природният лекарство за диабет, оказват значителна подкрепа. Те съдържат внимателно подбрани растителни екстракти като такива от горчив пъпеш, канела, берберин, минералите цинк и хром, както и алфа липоева киселина. Научно доказано е, че те помагат за поддържането на добър контрол и регулирането на кръвната захар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки