Как парите за болници изтичат в частни джобове

Александра Маркарян 22 март 2012 в 00:01 7119 9

Бившият управител на НЗОК д-р Нели Нешева, при когото са приети скандалните бюджети.  Снимка: Сергей Антонов
Бившият управител на НЗОК д-р Нели Нешева, при когото са приети скандалните бюджети. Снимка: Сергей Антонов

С невиждани досега размери парите за лечение на пациенти  се прехвърлят от държавните и общинските болници към частните.  Това показват прогнозните бюджети, изготвени от Националната здравноосигурителна каса по времето на подалия оставка управител Нели Нешева. Документите не бяха публикувани никъде. OFFNews.bg се сдоби с тях.

От цифрите става ясно какво е имал предвид бившият вече здравен министър д-р Стефан Константинов, когато във вторник заяви, че болниците са бомба със закъснител и средствата за тях не се разпределят справедливо. Десетки милиони са прехвърлени от т. нар. гръбнак на здравеопазването - държавни и общински лечебни заведения, към частни. Ако публичните болници фалират, не е ясно кой ще се нагърби със задължението да осигурява непрекъснато лечение на всички пациенти в страната, тъй като частните лечебни заведения подбират случаите, които приемат, като търсят по-доходоносните и леките. Увеличението в парите на някои клиники за 2012 година достига 1769% в сравнение с миналата, но по-интересни са случаите, при които процентното изражение е по-малко, но реалната стойност е милиони.

Схемата

Схемата, по която преливането е направено, е следната. За база за определяне на бюджета са взети последните 3 месеца от миналата година вместо цялата. На определен кръг болници е било съобщено каква ще бъде новата методология, която не е публикувана. В този период те са отчели по-голяма дейност, отколкото предишните 9 месеца и са получили повече пари за 2012 година. Новите частни болници направо са били питани какви средства смятат, че ще заработят през настоящата година. Така едни частни клиники се сдобиват със значително повишени прогнозни бюджети за сметка на държавните и общинските.

Две от най-интересните имена, които изплуват на пръв прочит от таблиците, са  "СБАЛ - Гръбначен център" АД и "Софиямед".

Първата е свързана с "Трейс груп" чрез Десислава Любенова, която е в управлението и на двете дружества. Тя е получила почти 100% увеличение на парите си от 641 хил. на над 1.27 млн. лева. "Трейс груп" спечели търговете за строителството на магистралите на държавата. В управата на частната болница е и Добромир Илиев Илковски - отстранен от общинския съвет в Севлиево от ръководството на болница "Стойчо Христов" през лятото на 2008 година заради "лоши финансови резултати, безпричинно освобождаване на голяма част от персонала, което е довело до тежки затруднения в дейността и е създало реални предпоставки за фалит", става ясно от протокола от заседанието.

Втората е собственост на Михаил Тиков, а неин управител - бившият зам.-министър в кабинета "Борисов" Михаил Зортев. За нея НЗОК е определила малко над 3 млн. лева при положение, че досега не е работила и се намира в София, където изобилства от клиники. Най-драстичното увеличение на бюджета е за частния Медико-дентален център "Неврокоп" ООД (Гоце Делчев) - с 1769.14%. В цифри сумата скача на 31 383 лева.

Сред 42-те лечебни заведения със заложени повече пари е и скандално известната Специализирана болница за активно лечение по кардиология (СБАЛК) "Кардиолайф" ООД във Варна. Неин управител е бившият директор на "Пирогов" Спас Спасков. Той управляваше и здравноосигурителния фонд "Здравноосигурителна каса Фи Хелт".

Заради лекарска небрежност в "Кардиолайф" през юли 2011 година се налага ампутация на ръката на 42-годишен мъж. В частната болница била направена ненужна коронарография. След това ръката на пациента Милко Михалев останала твърде силно пристегната с бинт в продължение на 5 часа. В резултат са увредени двете главни артерии, снабдяващи китката с кръв. Налага се ампутация, извършена в болница "Света Анна".

Частната болница "Свети Панталеймон" в Плевен, където премиерът Бойко Борисов откри три нови отделения миналата година, също е с увеличен бюджет. От 3.23 млн. лева той става над 4.04 млн. лева.

Министър-председателят имаше желанието да открие и частната болница "Св. Каридад", но не успя. Тя получава бюджет с 39.78% отгоре. От 5.28 млн. лева парите скачат на над 7.38 милиона лева.

Прави впечатление завидното увеличение на друга кардиоболница - "Кардиоцентър "Понтика" ООД (Бургас), на фона на драстичното намаление на парите за Специализираната хирургическа болница за активно лечение (СХБАЛ) също в Бургас. Частната болница има увеличение с 2 069 788 лева (43.55%). Държавната има намаление с 463 074 лева.

В същото време болниците, които са гръбнакът на здравеопазването ни - областните и университетските, имат съвсем минимално, никакво увеличение или направо намаление.

В "Царица Йоанна" намалението е 11.39%, в "Света Екатерина" - 5.43%, в Националната кардиологична болница - с 0.19%,  в Първа АГ - с 6.81%, в АГ "Шейново" - с 4.78%.

За сметка на това в частната а АГ болница "Д-р Щерев" има увеличение, при това с 12.13%. При Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания намалението е с 48.13%, а в Националната онкология - с 13.79%.

Преди десетина дни от НЗОК поеха ангажимент да преразгледат прогнозните бюджети. До момента такива стъпки не са предприети. Дано това наистина да се случи, но много по-важно е да се направят нужните нормативни промени, така че изготвянето на подобни "обективни" бюджети да не се допуска в бъдеще. За съжаление до момента управляващите не показаха политическа воля за подобни действия. Доказателство за това е нежеланието им да приемат новата методика за финансиране на болниците - ДСГ, която бившият министър д-р Стефан Константинов се опитваше да прокара. Както и саботирането на въвеждането на таван за броя болници, които могат да черпят финансов ресурс от НЗОК. Това може да се случи чрез приемането на здравна карта, която да определя пределния брой на болниците, които имат право да сключват договори с фонда. За съжаление до момента и тази идея е бламирана от ГЕРБ.

Кои са лечебните заведения с най-голям процент намаление на прогнозните бюджети за за 2012 г. вижте тук.

Списъкът с лечебни заведения с най-висок процент увеличение на прогнозните бюджети можете да прочетете в този файл.

Пълния списък със заложените прогнозни бюджети за настоящата година можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!