Как парите за болници изтичат в частни джобове

Александра Маркарян Последна промяна на 22 март 2012 в 00:01 5603 9

Бившият управител на НЗОК д-р Нели Нешева, при когото са приети скандалните бюджети.  Снимка: Сергей Антонов
Бившият управител на НЗОК д-р Нели Нешева, при когото са приети скандалните бюджети. Снимка: Сергей Антонов

С невиждани досега размери парите за лечение на пациенти  се прехвърлят от държавните и общинските болници към частните.  Това показват прогнозните бюджети, изготвени от Националната здравноосигурителна каса по времето на подалия оставка управител Нели Нешева. Документите не бяха публикувани никъде. OFFNews.bg се сдоби с тях.

От цифрите става ясно какво е имал предвид бившият вече здравен министър д-р Стефан Константинов, когато във вторник заяви, че болниците са бомба със закъснител и средствата за тях не се разпределят справедливо. Десетки милиони са прехвърлени от т. нар. гръбнак на здравеопазването - държавни и общински лечебни заведения, към частни. Ако публичните болници фалират, не е ясно кой ще се нагърби със задължението да осигурява непрекъснато лечение на всички пациенти в страната, тъй като частните лечебни заведения подбират случаите, които приемат, като търсят по-доходоносните и леките. Увеличението в парите на някои клиники за 2012 година достига 1769% в сравнение с миналата, но по-интересни са случаите, при които процентното изражение е по-малко, но реалната стойност е милиони.

Схемата

Схемата, по която преливането е направено, е следната. За база за определяне на бюджета са взети последните 3 месеца от миналата година вместо цялата. На определен кръг болници е било съобщено каква ще бъде новата методология, която не е публикувана. В този период те са отчели по-голяма дейност, отколкото предишните 9 месеца и са получили повече пари за 2012 година. Новите частни болници направо са били питани какви средства смятат, че ще заработят през настоящата година. Така едни частни клиники се сдобиват със значително повишени прогнозни бюджети за сметка на държавните и общинските.

Две от най-интересните имена, които изплуват на пръв прочит от таблиците, са  "СБАЛ - Гръбначен център" АД и "Софиямед".

Първата е свързана с "Трейс груп" чрез Десислава Любенова, която е в управлението и на двете дружества. Тя е получила почти 100% увеличение на парите си от 641 хил. на над 1.27 млн. лева. "Трейс груп" спечели търговете за строителството на магистралите на държавата. В управата на частната болница е и Добромир Илиев Илковски - отстранен от общинския съвет в Севлиево от ръководството на болница "Стойчо Христов" през лятото на 2008 година заради "лоши финансови резултати, безпричинно освобождаване на голяма част от персонала, което е довело до тежки затруднения в дейността и е създало реални предпоставки за фалит", става ясно от протокола от заседанието.

Втората е собственост на Михаил Тиков, а неин управител - бившият зам.-министър в кабинета "Борисов" Михаил Зортев. За нея НЗОК е определила малко над 3 млн. лева при положение, че досега не е работила и се намира в София, където изобилства от клиники. Най-драстичното увеличение на бюджета е за частния Медико-дентален център "Неврокоп" ООД (Гоце Делчев) - с 1769.14%. В цифри сумата скача на 31 383 лева.

Сред 42-те лечебни заведения със заложени повече пари е и скандално известната Специализирана болница за активно лечение по кардиология (СБАЛК) "Кардиолайф" ООД във Варна. Неин управител е бившият директор на "Пирогов" Спас Спасков. Той управляваше и здравноосигурителния фонд "Здравноосигурителна каса Фи Хелт".

Заради лекарска небрежност в "Кардиолайф" през юли 2011 година се налага ампутация на ръката на 42-годишен мъж. В частната болница била направена ненужна коронарография. След това ръката на пациента Милко Михалев останала твърде силно пристегната с бинт в продължение на 5 часа. В резултат са увредени двете главни артерии, снабдяващи китката с кръв. Налага се ампутация, извършена в болница "Света Анна".

Частната болница "Свети Панталеймон" в Плевен, където премиерът Бойко Борисов откри три нови отделения миналата година, също е с увеличен бюджет. От 3.23 млн. лева той става над 4.04 млн. лева.

Министър-председателят имаше желанието да открие и частната болница "Св. Каридад", но не успя. Тя получава бюджет с 39.78% отгоре. От 5.28 млн. лева парите скачат на над 7.38 милиона лева.

Прави впечатление завидното увеличение на друга кардиоболница - "Кардиоцентър "Понтика" ООД (Бургас), на фона на драстичното намаление на парите за Специализираната хирургическа болница за активно лечение (СХБАЛ) също в Бургас. Частната болница има увеличение с 2 069 788 лева (43.55%). Държавната има намаление с 463 074 лева.

В същото време болниците, които са гръбнакът на здравеопазването ни - областните и университетските, имат съвсем минимално, никакво увеличение или направо намаление.

В "Царица Йоанна" намалението е 11.39%, в "Света Екатерина" - 5.43%, в Националната кардиологична болница - с 0.19%,  в Първа АГ - с 6.81%, в АГ "Шейново" - с 4.78%.

За сметка на това в частната а АГ болница "Д-р Щерев" има увеличение, при това с 12.13%. При Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания намалението е с 48.13%, а в Националната онкология - с 13.79%.

Преди десетина дни от НЗОК поеха ангажимент да преразгледат прогнозните бюджети. До момента такива стъпки не са предприети. Дано това наистина да се случи, но много по-важно е да се направят нужните нормативни промени, така че изготвянето на подобни "обективни" бюджети да не се допуска в бъдеще. За съжаление до момента управляващите не показаха политическа воля за подобни действия. Доказателство за това е нежеланието им да приемат новата методика за финансиране на болниците - ДСГ, която бившият министър д-р Стефан Константинов се опитваше да прокара. Както и саботирането на въвеждането на таван за броя болници, които могат да черпят финансов ресурс от НЗОК. Това може да се случи чрез приемането на здравна карта, която да определя пределния брой на болниците, които имат право да сключват договори с фонда. За съжаление до момента и тази идея е бламирана от ГЕРБ.

Кои са лечебните заведения с най-голям процент намаление на прогнозните бюджети за за 2012 г. вижте тук.

Списъкът с лечебни заведения с най-висок процент увеличение на прогнозните бюджети можете да прочетете в този файл.

Пълния списък със заложените прогнозни бюджети за настоящата година можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.12 2012 в 10:59

Неуважаема госпожо Савова,
Бихте ли престанали да разпространявате тази некомпетентна глупост?
Никой никога не е отменял женския род в българския език. Думата "управителка" присъства и в най-новия официален правописен речник. Тя не означава професия, както се опитвате да твърдите, а "жена на управителски пост".
А "Подалия оставка Нели Нешева" е подигравка и със самия него, и с граматиката, и със здравия разум изобщо.

14.11 2012 в 18:45

1нека и това да ви шокира ,как лекари без специалност -кардиология от държавна болница работят на втори договор в частанат болница и се явяват ,макар да са по низш персонал спрямо колегите си в държавна болница през времето когато са на работа в частната болница се явяват консултанти за взимане на остри инфаркти на колегите им в държавната болница - и то специалисти и това определя кои пациенти да се вземат - ами защо не им дадат специалности щом може така да се процедира .явлението е в Бургас 2. На колегите от държавната болница м шокова зала и отделенията на държавната болница се предлагат граждански договори за изпращане на остри коронарни синдроми в частната болница Понтика и се заплаща на лекаря ,а специалистите в държавната болница не получава пътеки вече 12 месеца поради наложени глоби или друго което не се обяснява от работодателя и пътека предсърдно мъждене което се заплаща от касата е включена в графата еднодневна хирургия и тя се заплаща на лекарите допълнително от работодателя в момент на криза и неплащане на пътеките,а тя се заплаща от здравната каса- пита се как става това . Явлението е в Бургас - Сезирането на данс за това доведе до отговор - трябва управленческо решение - ние не можем да направим нишо по този въпрос не ни е ясно ????????

05.07 2012 в 09:46

Уважаема г-жо С.,

макар че има риск да Ви шокирам, съм принудена да Ви съобщя, че според последните правила в българския книжовен език професиите са лишени от така уважавания от Вас женски род.
На практика "Нели Нешевя", както пишете, наистина е бивш управител.
Напълно права сте обаче за едно: подчертаното от Вас "КА" подкрепя думите Ви - не е лошо хората да опресняват знанията си по граматика.
Пълният член очевидно също Ви вълнува. В цитираната част на изречението обаче ("по времето на подалиЯ оставка управител на НЗОК Нели Нешева") такъв съвсем не се налага.
Мисля, че подходящият към Вас призив е: Моля Ви, мислете повече, ПРЕДИ да пишете!
А иначе - браво за опита.

05.07 2012 в 00:56

Г-жо Маркарян, може би ще се изненадате от факта, че женският род в граматиката все още съществува. Поради това Нели Нешевя е управителКА и поради това не е "подалиЯ оставка"! А какво да кажем за пълния член - нещо толкова просто и елементарно! Моля Ви, мислете повече, когато пишете. Не е лошо да поопреснявате знанията си по граматика. Даже е задължително. А иначе - браво за разкритията!

30.06 2012 в 19:37

Когато си поставен на колене нямаш избор.Не можеш и в съседна държава да отидеш,защото си никой,а тези,които ходят -са някой-имат пари незнайно как!Не говоря за хората,чийто деца са в чужбина и от там ги издържат.Ако се организират хората то те ще са тези,които не могат да отидат в съседна държава за да се лекуват,но страхувайки се от неизвестното бъдеще и настояще са принудени да се спотайват .До кога?!Не знам!Този слой от народа винаги е понасял всичко и загуби и победи и е давал властта в ръцете на нехранимайковците.Така ли нямаха край и наяждане ?!Та не свършиха!Кочина с прасета!Колкото си по посредствен и прост -толкова властта ти е по-голяма и лакомията безгранична!Безскруполни лешояди!Лекарите станаха магазинери в бели престилки с дупки на касов апарат вместо очи!За хуманност не може да се говори-тя отдавна липсва!Как да опазим себе си,децата си и внуците от този кучешки свят в който живеем?...и става все по тежко и трудно!Ако поскаме оставката на едно престъпно правителство,то следващото с нищо не ни гарантира,че няма да е по престъпно!Обещанията и предизборните им платформи са думи без покритие и свян!...и един от тях не е модел за подражание-прасета в костюми,криви лица,криви стойки,гримирани очи,пристискани устни като на куртизанки,гейове и извратени типове скрити зад добре платена пола,боклуци с много пари,националисти,мижитурки с големи езици за близане,удобни да бъдат властимащи,защото и хлябът и ножът са в тях.Все хора произлязли от човека,мотирали и извисили се над нищото-без обич- ламтящи само за пари,имоти и мавзолеи,но всички свърщват еднакво с 2 кубика пръст отгоре или ,ако им стиска се кремират...Все хора...свят като цвят...торби с лайна,които едва се носят-некадърни да се ограничат в свинщината си .... и още ,и още!Дали пък не трябва всички да станем еднакви?...ама от кои?...То да е само здравеопазването?Нали то ще реши и въпроса с мутацията ни! Ни храните ни храни,ни работата -работа,ни здравето ни е здраве!А Земята се задъхва от нашата алчност и простащина облечена в скъпи костюми,пошлост и свинщина!Девизът сега е: Кради за да си добре и да си власт!

26.03 2012 в 13:11

Не плащайте здравни осигуровки и се лекувайте в съседните страни! Знам, че случаите да се лекуват в близки
и не толкова близки страни са се увеличели много в последно време. Това е спасението от българското здравеопазване.

23.03 2012 в 10:20

Та едва сега ли го виждате, сънародници! Тази далавера със здравето на населението е от десетилетия поне! Всеки път, като идвам в България, не мога да разбера защо хората плащат здравни осигуровки! Отиваш в болница - плащаш, раждаш - плащаш, онкоболен си - плащаш, деца болни - плащаш, даже министърка чинно препоръчваше да си носиш чаршафи от вкъщи!!!!! Лекарствата си ги купувате! За да ви обърне внимание лекар в държавна болница, цакаш като в казино! Пенсионерите със сърдечни кризи ги питат първо дали са си платили здравните осигуровки, родилки с новородените ги убиха заради немарливост, липса на медицинска етика и финансови злоупотреби! Мафиотското управление вкара в България забранени вече ваксини във Франция, че и за младите момичета, и с разпоредби принуждава хората да ваксинират децата си с отрови!
Докога бре, хора, ще търпите тая гавра с човешкото ви достойнство, с парите, които така или иначе сте платили със здравните си осигуровки! Но най-вече как позволявате да убиват децата ви?! Недоумявам тая кротост. В нормална евродържава ПОДОБНА МАФИОТСТА ВЛАСТ ОТДАВНА ЩЕШЕ ДА Е ИЗПРАВЕНА НА СЪД И С КОНФИСКУВАНО ИМУЩЕСТВО! А НАРОДЪТ ЩЕШЕ БЛОКИРА ЦЯЛАТА СТРАНА ДО РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ! Боже, пази обикновения българин от децата на България! Просто гаврата с живота на нацията е безмерно садистична! Но какво да очакваме от мафия, наркотрафиканти и сводници във властта, плюс чуждопоклонническата измет и слугинство! не плащайте данъци! Не плащайте здравни осигуровки и се лекувайте в съседните страни! За какво да давате парите си за здравна осигуровка, когато после плащате стократно повече, дори и с живота си от липса на елементарна професионална етика и непрофесионализъм!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Недоумявам как само в България нацията чака някой Месия да я освободи! Е, няма да стане! Но какво трябва да се случи, че да поискате оставка на едно престъпно правителство!!!

22.03 2012 в 12:09

Безкрайното търпение на народеца ни позволява всякакви своеволия на знайни и незнайни хайдуци!А те се навъдиха като стъшели и смучат,ли смучат! Дано се отровят някой ден и да се спаси бедното ни племе от тоя кошмарен сън,наречен демокрация...

22.03 2012 в 11:23

Безобразие! То все е било крадене, ама това минава границите! Никакви здравни осигуровки няма да плащам!