Хибридна операционна зала

OFFNews Последна промяна на 25 октомври 2019 в 09:00 1033 0

Тази година Петият симпозиум по онкологични науки, организиран от Анадолу Медицински Център, събра над 120 специалисти от различни медицински области и институции от Турция и над 10 държави. Темата на научното събитие, председателствано от проф. д-р Сердар Кахраман, Директор на отделението по неврохирургия, бе „Актуални подходи при глиални тумори“.

Проф. д-р Кахраман представи и функциониращите хибридни операционни зали в Анадолу Медицински Център. „Хибридна операционна зала“ е концепция за нов тип операционна зала, в която се намира цялата високотехнологична апаратура, която може да потрябва по време на операция. Добре оборудваната хибридна операционна зала осигурява по-безопасна среда както за хирурзите, така и за пациентите. Най-сложните интервенции от мозъчната и съдовата хирургия се извършват при минимален риск. Това води до съществени предимства като по-малко травми, по-малки разрези, съкратена продължителност на интервенциите, по-малка кръвозагуба, по-малко усложнения, съкратен болничен престой, по-малко разходи.

Можем да кажем, че концепцията за „хибридност“ е напълно постигната при оборудване с преносими компютърни томографи (КТ) и апарати за магнитен резонанс (МР), хирургични микроскопи със специален интегриран флуоресцентен филтър, с които отделянето на злокачествени образувания от нормалната нервна тъкан сега става по-лесно, апаратура за невронавигация, която определя целевото операционно поле, и устройства за невромониторинг за проследяване на протичащите в мозъка процеси и нервни функции по време на операция. Концепцията за хибридна операционна зала включва не само нови технологии, но и постиженията в областта на изкуствения интелект. Ето защо можем да очакваме, че в близко бъдеще приложението на изкуствен интелект ще повиши максимално безопасността за пациента и успеваемостта на лечението от момента на диагностицирането до прилагане на самото лечение.

Хибридни операционни зали са особено важни в областта на мозъчната хирургия. Това се отнася до оперативните интервенции на главния и гръбначния мозък и гръбначния стълб, както и за много групи заболявания и операции след травми. Някои от тях са аневризма (балонче), артериовенозна невроваскуларна хирургия при заболявания на главния и гръбначния мозък като малформации (артериовенозна малформация) или мозъчни тумори, както и функционална стереотактична хирургия или операции за поставяне на импланти в гръбначния стълб.

За повече информация посетете https://www.anadolumedicalcenter.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови